Home Ishrana Vitamin B12: Nedostatak (Simptomi) i Namirnice Bogate Vitaminom B12

Vitamin B12: Nedostatak (Simptomi) i Namirnice Bogate Vitaminom B12

by Lola

Vitamin B12 je vitamin koji je  neophodan čoveku jer ako nedostaje javljaju se mnogi zdravstveni problem. Po svojoj strukturi to je jedan od najsloženijih vitamina u ljudskom organizmu. Vitamin B12 se još naziva kobalamin i cijanokobalamin. U kristalnom obliku dobijen je 1948. godine, a desetak godina kasnije njegova struktura je utvrđena metodom rentgenostrukturne analize. Potpuna sinteza ovog vitamina izvršena je 1972. godine. Vitamin B12 je bitan u pretvaranju masti, belančevina i ugljenih hidrata u energiju. Vitamin B12 ima i narodni naziv vitamin snage jer pomaže rast i povećava apetit kod dece. Osim toga veoma je koristan jer ublažava bolove pre i tokom menstruacije. Da bi ga organizam dobro prihvatio potreban je zdrav želudac. Najveći neprijatelj ovog vitamina je helikobakterija koja je uzročnik infekcije sluznice koja može dovesti do čira.

Vitamin B12 se brzo razgrađuje na svetlosti pa ga je neophodno čuvati na tamnom mestu. Ovaj vitamin ima značajan antitumorski efekat i može biti i izvor energije ne samo za telo čoveka već i za njegov centralni nervni sistem.  Vitamin B12 poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu. Njegov nedostatak u organizmu može dovesti do anemije i nekih neuroloških oštećenja.

🥛 Nedostatak Vitamina B12 – Najčešći simptomi

Znaci nedostatka vitamina B12 u organizmu mogu biti različiti, a neke ćemo i navesti. Moramo naglasiti da će najbolju dijagnozu kao i uvek dati lekar pa se sa njim osoba mora konsultovati ako ima neke od njih.

  • Vrtoglavica je jedan od simptoma koji može ukazivati na nedostatak ovog vitamina.
  • Takođe i često zaboravljanje je simptom koji ukazuje na nedostatak vitamina B12. Mnogi čak smatraju da osobe koje pate od Alchajmera ili nekih drugih vrsta demencija  imaju nedostatak ovog vitamina u organizmu.
  • Slabost mišića takođe može ukazati na nedostataj vitamina B12, kao i izuzetno bled ten zbog manjka eritrocita. Zbog oštećenja nerava može doći do utrnulosti koji takođe ukazuje na ovaj problem. Kada dođe do smanjenja eritrocita u organizmu dolazi i do smanjenja kiseonika u krvi što za posledicu ima hroničan, neobjašnjiv umor.

Vitamini su potrebni organizmu za pravilno funkcionisanje. Vitamin B12 je pored folne kiseline izuzetno važan jer njegov nedostatak uzrokuje mnoge problem i komplikacije. Bitan je za normalan razvoj eritrocita.  Ako crvena krvna zrnca koja nastaju u koštanoj srži to čine uz nedostatak vitamina B12, tada nisu pravilnog oblika i forme. Osim toga nezreli su pa ne mogu da obavljaju svoju najosnovniju funkciju, transport kiseonika u organe i tkiva čoveka. Manjak vitamina B12 u organizmu  je koncentracija u serumu manja od 100pikograma/ml.

vitamin b12 nedostatak

🥛 Nedostatak Vitamina B12 kod dece – Simptomi

Veoma je bitno na vreme uočiti nedostatak ovog vitamina u organizmu. Dok odrasli to ipak lakše utvrde, kod dece je to malo teže konstatovati. Zbog toga uvek treba obratiti pažnju na određene simptome koji vas mogu navesti na misao da detetu nedostaje ovaj vitamin, posebno bebama, a to su:

  • Zaostajanje u razvoju, apatičnost, razdražljivost, hipotonija, slabost, drhtanje, nekontrolisani pokreti, amoreksija, spori rast, spori rast glave, sporo debljanje, zaostajanje u socijalizaciji, slaba motorika, govor, anemija moraju navesti roditelje da obavezno  posete lekara i potraže rešenje i pomoć.

Još jedan savet je da obavezno proverite lekove koje koristite jer mogu da izazovu i neželjene efekte ili imaju sposobnost da povećaju potrebu organizma za određenim vitaminima ili mineralima. Primer za to su tablete za kontracepciju koje snižavaju nivo vitamina B12 i vitamina C, cinka, folata, vitamina B6,  a lekovi za dijabetes mogu smanjiti apsorpciju vitamina B12. Ako koristite ove lekove sigurno patite od nedostatka vitamina B12, ako ga ne unosite dovoljno putem hrane.

🥛 Zašto nam treba Vitamin B12?

Simptomi koje prve uočimo ako imamo nedostatak vitamina B12 su pojačana napetost, strah, problem sa koncentracijom, kosom, kožom. Pojavljuju se ekcemi, dermatitis, gljivice, a pored toga malaksalost i umor, a veći deficit ovog vitamina može izazvati i teška oštećenja nerava kičmene moždine koja u najtežim slučajevima može dovesti do paralize.

Anemija zbog nedostatka ovog vitamina se razvija sporo i sporo napreduje pa na početku osoba i ne shvati sa čim ima posla, a onda pređe u teži stepen koji dovodi do bezbroj problema. Sve počinje iznenadnom malaksalošću koje se još pojačava zamaranjem, jačim lupanjem srca, bledilom, gubitkom apetita, nadimanjem, prolivom. Može se izgubiti osećaj ukusa pa se pojavljuje i pečenje jezika. I u ekstremitetima se oseća bockanje i oni često trnu. Ako nedostatak vitamina B12 traje duže u ozbiljnijim slučajevima može doći i do oštećenja mozga i krvarenja. Povećava se rizik od srčanih bolesti.Zbog svega ovog mora se povesti računa o unosu hrane koja sadrži vitamin B12.

🥛 U kojim namirnicama ima Vitamin B12?

Kako nadoknaditi manjak vitamina b12 u organizmu? Ishranom! Vitamin B12 sintetišu samo neke vrste bakterija. Mikroflora preživara sintetiše vitamin B12 u dovoljnoj količini. Zbog toga je njegov  osnovni izvor hrana životinjskog porekla. Tako je za čoveka osnovni izvor vitamina B12 hrana životinjskog porekla kao što su jetra, bubrezi, srce, mišići, govedina i svinjetina. U ovim se delovima nagomilava ovaj vitamin. Osim navedenih, dobar izvor vitamina B12 su i riba i jaja.

Osim hrane koju smo već naveli , vitamina B12 ima i u hrani biljnog porekla, ali u mnogo manjim količinama. Osobama koje su vegetarijanci preporučuje se da u ishranu obavezno uvrste žitarice, sojine produkte, pivski kvasac jer zbog njihove specifične ishrane njihovom organizmu uglavnom nedostaje vitamin B12.

 

vitamin b12 namirnice

 

Vitamin B12 se nalazi i u cvekli, ali u manjoj količini, u klicama žitarica, susamu, lešniku, morskim algama, kiselom kupusu, povrću iz turšije  i u svim drugim namirnicama koje sadrže mlečnu kiselinu.

To su goveđa džigerica, školjke, pastrmka, losos, jogurt, goveđe meso, tunjevina, mleko, sir, šunka, jaja, piletina. Naravno umerenost u konzumiranju i ovde važi!

Ove namirnice koje sadrže ovaj vitamin u većim količinama pa ih u zavisnosti od mogućnosti i vašeg stanja organizma uvrstite u ishranu.

🥛 Dnevna doza Vitamina B12

Za odrasle se preporučuje maksimalno tri mikrograma ovog vitamina, a pošto je vitamin B12 rastvorljiv u vodi neće biti problema i ako ga bude više jer se zalihe ne mogu stvarati. Probavni trakt ga ne upija dobro tako da on u organizmu deluje pomoću kalcijuma.

Ako se osoba pravilno hrani i unosi dovoljne količine ovog vitamina kroz hranu, neće morati da poseže za medikamentima.

I ako je za vreme trudnoće potrebno unositi što više vitamina ipak se ne preporučuju veće doze ovog vitamina jer mogu biti štetne za majku i dete.  Takođe se vitamin B12 ne treba primenjivati u lečenju akutnog virusnog hepatitis, alergija, ni za poboljšanje apetita u dermatološkim bolestima, umoru, multipli sklerozi, sterilitetu.

Starenjem se usporava sposobnost organizma da apsorbuje vitamin B12. Unosite ga putem zdrave ishrane, pomozite svom organizmu. Izbalansiranom ishranom pravilno ćete izbeći nedostatak ovog vitamina, bićete zdraviji i sposobniji!

 

Save

You may also like

Leave a Comment