Home Korisni Saveti Vaginalni Sekret i Belo Pranje: Simptomi, Grupe, Brisevi, Čajevi 🌺

Vaginalni Sekret i Belo Pranje: Simptomi, Grupe, Brisevi, Čajevi 🌺

by Lola
belo pranje

Naše telo luči različite sekrete, a jedan od njih je i vaginalni. Žene bi trebalo da znaju kada je sekret normalna pojava, a kada se radi o nekom poremećaju koji se mora lečiti. Pre menstruacije i posle nje žena ima normalni  jedva primetni vaginalni sekret. Za vreme ovulacije on je nešto pojačan ali bistar, a posle malo zamućen. Sve zavisi od lučenja estrogena  i progesterona. Žene na osnovu njih mogu odrediti plodne dane.

Devojčice pre prve menstruacije ne bi trebalo da imaju nikakav iscedak,  a ako se on ipak pojavi posledica je loše higijene, vlažne ili prljave odeće ili zbog dodirivanja genitalija prljavim rukama. I kod žena starije životne dobi pojavljuje se sekret zbog promene hormonalnog statusa. Ako je došlo do odstranjivanja jajnika takođe se pojavljuje iscedak ako nisu podvrgnute hormonskom lečenju. Ako je sekret neprijatnog mirisa uglavnom je to zbog hroničnih bolesti  i loše higijene pa su se pojavle bakterije i mikroorganizmi.

🌺 Vaginalni sekret: Grupe i simptomi

Zbog tih pojava vrši se pregled vaginalnog sekreta i on je jednostavan i bezbolan. Na osnovu njegove analize može se utvrditi poreklo infekcije i potreba za lečenjem. Vaginalna flora sadrži razne vrste mikroorganizama koji mogu, ali ne moraju biti patogeni. Ipak neki članovi normalne fiziološke flore mogu dospeti u okolno tkivo i postati patogeni. Zbog tih činjenica potrebno je da svaka ženska osoba redovno posećije ginekologa i prati promene u svom organizmu. Šta znače grupe sekreta?

Postoji šest grupa vaginalnog sekreta:

 • PRVA GRUPA se odlikuje prisustvom sluzi, ponekog leukocita i sa mnogo Doderleinovih bacila. Ovo se obično susreće kod devojčica pre puberteta.
 • DRUGA GRUPA sadrži malo leukocita i sluzi puno Doderleinovih bacila, poneki stretokok ili stafilokok i to se smatra normalnim nalazom.
 • TREĆA  GRUPA vaginalnog sekreta obiluje leukocitima i patogenim bakterijama, nema Doderleinovih bacila, ali se može naći Trihomonas vaginalis. Sekret obično prlja veš, stvara crvenilo, svrab i bol.Ova grupa sekreta bi trebalo obavezno da se leči jer može doći do hroničnog zapaljenja.
 • ČETVRTU GRUPU karakteriše obilan žuti sekret kog izaziva gram-negativni diplokok-gonokok. U kratkom vremenu se širi kod seksualno aktivnih osoba i polno je prenosiva bolest u narodu poznata kao triper ili kapavac. Prilikom ove bolesti obično se muškarci prvo jave lekaru jer imaju problem sa bolom i peckanje mprilikom mokrenja. Lečenje se sprovodi i kod muškarca i kod žene antibiotikom. Ako se ne leči može dovesti do ozbiljnih oboljenja organa karlice.
 • PETU GRUPU vaginalnog sekreta izaziva bičar koji je jedan od stanovnika debelog creva Trihomonas vaginalis. On je aktivan i ako nema dobre higijene može dovesti do infekcije. Osim seksualnim putem ovom infekcijom se mogu zaraziti i osobe koje nose katetar pa se strogo mora voditi računa o kvalitetu istih.
 • ŠESTU GUPU izaziva kandida albikans. Sekret sadrži mnogo leukocita, sluz, kolonije gljivica kandide albkans koja na sluzokoži vagine stvara specifičan malinast izgled pa se lako može dijagnostikovati. Pogoduje joj kisela sredina i polno je prenosiva.

🌺 Prevencija pojave vaginalnog sekreta i pravilna vaginalna higijena

Da bi se smanjio rizik od narušavanja stanja vaginalne flore potrebno je sprovoditi određene mere prevencije jer može doći do komplikacija pa čak i malignih tumora.

 • Ne treba koristiti sprejeve, dezodoranse  i tampone neodgovarajućih kvaliteta za higijenu žensih genitalija.

 • Ne koristiti jako alkaline sapune sa neodgovarajućim Ph da se ne bi narušila ravnoteža mikroorganizama.

 • Ne dirati genitalije prljavim rukama.

 • Menjati donje rublje redovno.

 • Redovno posećivati ginekologa.

 • Redovno pre i posle seksualnih odnosa održavati higijenu.

 • Izbegavati seksualne kontakte sa nepouzdanim partnerima.

 • Koristiti kondom.

 • Antibiotike koristiti samo po preporuci doktora.

 • Zatražiti pomoć lekara ako se primate bilo kakve promene

vaginalni sekret

🌺 Belo pranje: Siptomi, uzrok i lečenje

Belo pranje je vaginalni sekret kod žena i posledica je neke upale na području sluznice vagine. Može biti fiziološko ili znak nekog oboljenja. To nije bolest, ali je znak nekog ginekološkog ili drugog oboljenja. Fiziološko belo pranje je sluz koju zdrave žene izlučuju u normalnim prilikama, nekad je jačeg, a nekad slabijeg intenziteta i mirisa. Najčešći uzrok je trihomonas vaginalis. Prenosi se nezaštićenim seksualnim odnosom. Prvi znak je kod žena je jak svrab na polnom organu i iscedak koji jako zaudara. Žena obavezno mora posetiti ginekologa da bi se utvrdilo kolika je ozbiljnost infekcije i koji se tretmani medikamentima moraju primeniti.

Belo pranje nastaje kada se normalna vaginalna flora poremeti jer je ona zaštitna barijera koja sprečava prodor štetnih mikroorganizama u reproduktivne organe. Bakterije tada nadiru i uzrokuju upalu zbog čega sluznica ove regije luči više vaginalnog sekreta i tako podstiče granulocite i limfocite u pokušaju da savlada štetne mikroorganizme. Tako dolazi do pojave belog pranja ili leukoreje.

Belo pranje je posledica upale materice, gljivičnih i virusnih oboljenja, stresa, korišćenja određenih medikamenata pa čak i neke mehaničke iritacije kao što je nošenje isuviše uskih pantalona, veša od sintetike ili neadekvatnih uložaka, ali i loše cirkulacije. Ako laboratorijska analiza ne utvrdi postojanje patogenih bakterija ovaj problem se rešava pojačanom higijenom i preparatima od lekovitog bilja. U velikom broju slučajeva uzrok belog pranja je pad imuniteta koji izaziva stres ili nedostatak sna, loša ishrana i nervna napetost ili pak dijabetes.

belo pranje cajevi

 

🌺 Čajevi za belo pranje

Postoje i određene čajne mešavine koje se piju i koriste za ispiranje. Ova koju ćemo vam navesti se koristi deset dana.

MEŠAVINA BR 1. Treba pomešati dve kašike sitno iseckane žalfije, kašiku cveta belog sleza, kašiku lista koprive, po kašiku lista kupine, cveta zove, lista i cveta hajdučke trave, lista i cveta kantariona, kamilice i vrbove kore. Sve se prelije sa litrom ipo ključale vode i ostavi sat ipo da odstoji. Procedi se i pije po dva decilitera tri puta dnevno pre jela. Ostatkom vršite ispiranje. Tretman se ponavlja svakog drugog dana.

MEŠAVINA BR 2. Druga kombinacija čajeva je od dve kašike hajdučke trave, cveta zove, koprive, nevena, prelije se sa litrom ipo vode i ostavi dva sata da stoji. Pije se takođe po šolja tri puta dnevno obavezno pre jela, svakog drugog dana. Ostatak se koristi za ispiranje.

Postoji mnogo kombinacija čajeva koji se koriste za rešavanje problema belog pranja i svi su izuzetno delotvorni. Kao odličan se pokazao i čaj od ruzmarina sa kojim  svakodnevno treba sapirati intimnu regiju spolja, a čaj se može i piti. Ulje čajevca se koristi kao i kantarion za natapanje tampona. Sa tri kapi ovog ulja natopiti tampon pa staviti u vaginu da stoji tri sata dva puta dnevno.  I ulje divljeg origana se može koristiti u ove svrhe.

🌺 Kantarion za belo pranje

Postoji mnogo narodnih recepata za lečenje vaginalnih infekcija. To su razni čajevi, kupke i obloge koje su vrlo korisne i delotvorne. Jedno od najčešćih sredstava koji se koriste u ovom slučaju je ulje od kantariona. Danas postoje razni tamponi sa kantarionom koje i doktori preporučuju. Bitno je da tampon ili ulje dospe do infekcijom zahvaćene regije i da što duže deluje. To je obično moguće samo noću kada legnete da spavate jer tada sadržaj može da se sadrži i da deluje.

Umesto kantariona se može koristiti i neven. Neven se stavi u domaće maslinovo ulje ili suncokretovo, ali koje je potpuno prirodno bez konzervansa. Smesa se ostavi nekoliko dana na toplom i sunčanom mestu.

Mogu se koristiti i razne kupke kao što je kupka od jabukovog sirćeta. Bitno je da budete uporni i strpljivi i da izaberete tretman koji vam najviše odgovara. Priroda je kao i uvek našla rešenje!

 

You may also like

Leave a Comment