Home Korisni Saveti Upala Jajnika: Uzrok, Simptomi, Lečenje, Obloge, Prevencija

Upala Jajnika: Uzrok, Simptomi, Lečenje, Obloge, Prevencija

by Lola

Jajnici su parni ženski organi koji imaju ulogu da proizvode jajne ćelije i luče polne hormone. Jajnici su dugi 3-5 cm, a široki 1,5-3 cm i ovalnog su oblika. Jajnici su smešteni na krajevima jajovoda u plitkim jamicama na gornjem delu male karlice koja se nalazi na dnu trbušne duplje, a raspoređeni su na obe strane materice.

Formiraju se u sedmoj nedelji trudnoće i u sebi sadrže određeni broj prvobitnih jajnih ćelija čiji broj je od 2-3 miliona. Smešteni su u vezivnom tkivu i miruju do puberteta.

Zbog izuzetno bitne funkcije jajnika, moramo voditi računa o njihovom zdravlju i rešavanju upala ovog organa da ne bi došlo do komplikacija koje nam bukvalno mogu poremetiti i promeniti život.

Upala jajnika – Uzrok

Upala jajnika je najčešće bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice. U normalnim okolnostima taj deo ne sadrži patogene mikroorganizme, ali u posebnim uslovima kao što su boravak na hladnoći, sedenje na hladnom ili slično, spontano može da se razvije upalni proces. Osim ovog razloga, još jedan je takođe uvek aktuelan za upalu jajnika, a to su mikroorganizmi prenosivi polnim putem. Često je to hlamidija ili gonokoka. Upala jajnika se najčešće javlja kod žena  od 25 -40 godina.

Uzročnici upale jajnika mogu biti i streptokoke, stafilokoke, ešerihija koli, ali i virusi citomegalo virus, herpes i gljivice, kandida albikans i paraziti trihomonas vaginalis. Ako ne lečimo upalu jajnika oko jajovoda i jajnika se može nakupiti gnoj, a kada bakterije dospeju u ženski polni organ, ne odgovara im kisela sredina vagine i one beže ka jajovodu gde im sredina odgovara.

Upala jajnika takođe može biti uzrokovana nošenjem spirale, pa žene koje koriste ovo kontraceptivno sredstvo obavezno bar jednom godišnje moraju ići kod ginekologa kako bi prekontrolisali zdravlje genitalnih organa.

Do jajnika nekad stižu i infekcije organa koji se nalaze u blizini, iz mokraćne bešike koja je ispred materice, iza nje je debelo crevo, a kod desnog jajnika je slepo crevo. Ako postoji upala ovih organa, bakterije brzo stižu i do jajnika.

Upala jajnika – Simptomi i Dijagnostifikovanje

Najčešći simptomi upale jajnika su bol u stomaku, bol u karlici, pojačan sekret, bol pri polnom odnosu, povišena temperature, mučnina ili povraćanje.

Ako često imate problem ove vrste, ili sumnjate na upalu jajnika, bili bi dobro da se posavetujete sa ginekologom koji će uspostaviti sigurnu dijagnozu na osnovu anamneze, laboratorijskih analiza, ginekološkog pregleda, kliničke slike i laparoskopije.

Ako ginekolog ustanovi upalu jajnika, obično preporučuje mirovanje i lečenje antibioticima i analgeticima, a u komplikovanijim slučajevima i hiruršku intervenciju.

Upala jajnika – Koliko je Bitno Da Odmah Započnete Lečenje?

Problemu sa upalom jajnika bi se morala posvetiti veća pažnja jer česte upale mogu da dovedu do začepljenja jajovoda što je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti kod žena. Statistika pokazuje da od 12-15% žena postane neplodno posle samo jedne upale jajnika. I vanmaterična trudnoća je češća posle ove bolesti.

 

Kao i za sve druge bolesti i probleme u organizmu, narodna medicina i za ovo ima rešenje. Ipak, moramo  vam skrenuti  pažnju da lečenje prirodnim lekovima dugo traje, a da nekad nema vremena za čekanje, pa je ipak bolje prvo otići kod ginekologa koji će vam reći koji je stadijum bolesti i da li je upala lakša ili teža, pa stoga prepisati antibiotike.

Tretiranje upale jajnika prirodnim lekovima i oblogama

Ako ipak ipak izaberete da prvo probate prirodne lekove morate znati da je proces  lečenja duži, da  morate biti uporni i strpljivi. Opet naglašavamo, ako nema nekog pomeranja u lečenju obevezno posetite ginekologa.

Naravno da nisu sve upale dramatične i da prirodna medicina može pomoći.  Postoje oblozi, čajevi, kupke koji mogu da pomognu i ublaže simptome upale i olakšaju process ozdravljenja.

CRNO VINO I RUZMARIN: Jedan od najboljih, ako ne i najbolji prirodni lek čine crno vino i ruzmarin. Priprema se tako što 40 vrhova ruzmarina prvo operete, a onda nalijete sa litrom crnog vina, po mogućnosti domaćeg.  Ostavite sve da odstoji nekoliko dana na hladnom i tamnom mestu, a posle toga uzimate 0,3dl ovog napitka svakog dana, ujutru na prazan želudac. Potrebno ga je čuvati u frižideru da se ne bi pokvario.  Osim što leči upalu, korisnici kažu da uklanja i miome.

OBLOGA OD KOPRIVE: Oblog od koprive i jabukovog sirćeta takođe pomaže.  Sveža kopriva se isecka i poprska jabukovim sirćetom pa umota u gazu i drži bar sat vremena na donjem delu stomaka da se ublaži bol.

OBLOGA OD BELOG VINA: Belo vino se koristi tako što se prvo blago zagreje, zatim se njime natopi vata ili pamučna krpa i stavi na bolno mesto da deluje preko noći.

KUPKA OD HAJDUČKE TRAVE: Hajdučka trava je još jedna blagotvorna biljka za problem upale jajnika. 100 grama ove trave se prokuva sa nekoliko kašika morske soli u dve litre vode, ohladi i doda u kadu sa toplom vodom.Kupati se bar 20 minuta nekoliko puta nedeljno.

KANTARIONOVO ULJE: Vrlo koristan i poznat lek za mnoge bolesti pa i za ovu je kantarionovo ulje. Tampon se natopi kantarionovim uljem, stavlja se vaginalno da deluje preko noći. Ne treba ga koristiti ako se koriste antibiotici.

SVINJSKA MAST: Svinjska mast je još jedan prirodni lek. Koristi se kao kantarion u koji umočite tampon, ali svinjska mast mora biti oprana u devet voda. To znači da u mast dodate malo vode i promešate, pa višak vode prospete iz masti. Tako uradite devet puta dok mast ne postane penasto bela.

ČAJEVI ZA UPALU JAJNIKA: Čaj od nevena, sok od brusnice, čajevi od virka, žalfije, peršuna, uvin čaj, su takođe vrlo korisni i pomažu kod problema sa upalom jajnika.

Uz čajeve treba koristiti i dosta tečnosti, ali je organizmu potrebna i zdrava hrana kao i puno vitamina i protein. Osim toga potreban je zdrav san, vežbanje i život sa manje stresa, koliko god je to moguće.

Upala jajnika – Prevencija

Ako dobijete upalu jajnika, morate znati da lečenje mora biti intenzivno, temeljno i disciplinovano, sprovedeno do kraja. Ako nije tako i lečenje bude delimično ili se čak terapija prekida loše će se odraziti na čitav organizam.

Ako savesno vodite računa o svom reproduktivnom zdravlju bićete zaštićeni od upale jajnika. Briga o ličnoj higijeni je izuzetno bitna, izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata takođe, jer upalu mogu izazvati i mikroorganizmi koji se prenose polnim putem. Pored ovoga, izbegavanje sedenja i stajanja na hladnim površinama i, naravno, oblačenje u skladu sa vremenskim prilikama. Dakle, dame, zaboravite na miniće i tange na minusu.

Ako ste već imali upalu jajnika i uspešno je prebrodili   preporuka je da se prilikom polnog odnosa koriste kondomi da bi se sprečile ponovne infekcije. Vrlo je važno da dijagnoza bude brzo uspostavljena, da se odmah krene sa lečenjem kako se upala ne bi proširila.

Jedna zanimljivost vezana  za simptome upale jajnika.

Jedan od pokazatelja upale jajnika je bol na jednom čudnom mestu, nećete verovati, u vašim ustima. Određena istraživanja su pokazala kako bol u određenom zubu može da ukaže na neke zdravstvene problem ili slabije funksionisanje pojedinih organa.  Tako snažan i oštar bol u šestom gornjem zubu može upućivati na upalu jajnika.

Bez obzira koji se od navedenih simptoma prvi pojavi, shvatite ga ozbiljno i reagujte jer od brzine delovanja posle dijagnoze zavisi i ozdravljenje i nastavak normalnog produktivnog života.

 

You may also like

Leave a Comment