Home Korisni Saveti Stomačni Virus: Uzrok, Simptomi, Prenošenje, Terapija, Šta Jesti…

Stomačni Virus: Uzrok, Simptomi, Prenošenje, Terapija, Šta Jesti…

by Lola

Jedna od sigurno čestih dilema sa prvim osećajem mučnine ili bola u želucu i stomaku je da li smo pokupili neki virus ili smo pojeli nešto što nam ne odgovara ili je pokvareno pa smo se otrovali hranom.

Oba ova problema i stomačni virus i trovanje hranom imaju iste simptome jer isti tip bakterija i virusa može da živi i u hrani i u čoveku. Zbog toga bi bilo dobro da znamo razliku i prepoznamo problem.

Oba stanja izaziva bakterija ili virus, ali razlika je na koji način je osoba bila izložena njima. Da bi se sa sigurnošću utvrdilo o čemu se radi moramo dobro pratiti stanje našeg organizma, sve simtome koje imamo i dužinu trajanja problema. Prvo ćemo objasniti simptome trovanja hranom i koje aktivnosti u tom slučaju treba preduzeti. Trovanje hranom je lakši oblik problema i traje mnogo kraće nego stomačni virus, najduže do jednog dana.

Trovanje hranom – Uzrok, simptomi i lečenje

Trovanje hranom se događa kada kroz hranu unesete patogen u organizam, a stomačni virus je rezultat neke izloženosti, prenosi se sa jedne osobe na drugu preko odeće, telesne tečnosti, zaražene površine ili hranu.

Najčešći uzrok trovanja hranom je norovirus, Salmonela, Kampilobakterija, Klostridija perfrigens, Ešerihija koli, Stafilokoka. Simptomi trovanja hranom se razvijaju nekoliko sati nakon unošenja zaražene hrane, telo izbacuje sve tečnosti i hranu kako bi se što pre oslobodilo virusa, tako da osoba tokom prvih par sati povraća u nekoliko navrata i ima proiv. Ovaj prvi nalet čišćenja treba pustiti da sam prodje i ne paničiti.

Simptomatično za trovanje hranom je da osoba šta god da unese u oganizam odmah povrati, bilo da je to voda ili hrana, pa se mora paziti da ne dodje do dehidratacije. Preporučuje se da se povremeno pijucka hladan nezasladjen čaj od nane pa čak iako ga osoba odmah izbaci. Nakon nekoliko sati situacija će se smiriti, pa se onda može pojesti malo suvog keksa, ali ne treba ništa jesti bar 24 časa dok se organizam ne smiri. Ukoliko dodje do dehidratacije, potrebno je primiti infuziju. Trovanje hranom je uglavnom bezazleno i pokazuje koliko je naš organizam oprezan i koliko brzo reaguje na opasnosti.

Stomačni virus

Stomačni virus ili virusni gastroenteritis je crevna infekcija, a često ga nazivaju stomačni grip, što nije. Pravi grip utiče na respiratorni sistem, nos, pluća i grlo, a gastroenteritis napada creva.

Najčešći patogeni koji izazivaju stomačni virus su virusi, salmonela i kampilobakterija.

Najčešći simptomi stomačnog virusa su vodena dijareja, bol u stomaku, grčevi, mučnina i povraćanje, bolovi u mišićima, znojenje, glavobolja, groznica, gubitak apetita, povećana telesna temperatura. Simtomi stomačnog gripa se razvijaju 24-48 sati nakon izlaganja virusu i u proseku traju do nedelju dana.

Simptoni stomačnog virusa zavisno od uzroka mogu se pojaviti prvog, ali i trećeg dana posle oboljevanja, a mogu biti blagi ali i teški  i trajati od jednog do deset dana. Ako vam je organizam zdrav oporavak traje kraće i obično bez komplikacija. Ipak stomačni virus kod beba, starijih osoba i osoba koje imaju slabiji imunitet, zna da iskomplikije celokupno zdravlje, a u težim slučajevima virus može biti i smrtonosan.

Stomačni virus se može javiti i kod trudnica. U početku se ne razlikuje od uobičajenih jutarnjih mučnina, ali ako traje duže od dva dana, ako se javi temperature ili ako dođe do dehidratacije sa suvim ustima i tamnom mokraćom obavezno se treba javiti doktoru. Ako je imuni sistem u trudnoći narušen organizam je podložniji stomačnom virusu. Trudnica mora da odmara i da unosi dovoljno tečnosti.

Kako se dobija stomačni virus – prenošenje?

Virusni gastroenteritis ili stomačni virus se razvija posle kontakta sa zaraženom osobom ili konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode. Iako neka hrana, a posebno sirova može biti razlog stomačnog virusa, ipak je najčešće razlog virusa nehigijena i prljave ruke kroz koje je prošla hrana koju jedete ili pak zajednički peškiri i pribor sa zaraženim.

Virusi koji najčešće izazivaju stomačni virus su rotavirus i norovirus koji pogađa i odrasle i decu i lako se širi u porodicama i kolektivima, a posebno u vrtićima, bolnicama, staračkim domovima i tokom rekreativnih nastava kao što je bilo na Zlatiboru 2011. i 2012. godine.

  • Norovirus je u svetu poznat kao –zimsko povraćanje- pošto se javlja od novembra do maja. Ako vam dete ima temperature od 38,9 C, obavezno ga odvedite kod lekara. Takođe ako povraća i  veoma je razdražljivo ima bolove ili krvav proliv i dehidriralo je obavezno ga odvedite na pregled.
  • Rotavirus je najčešći uzrok stomačnog virusa kod dece. Deca se obično zaraze stavljajući  prste ili razne predmete kontaminirane virusom u usta. Ovu infekciju najteže podnose bebe i mala deca.

Prevencija u slučaju stomačnog virusa je najbitnija. Mora se voditi računa o higijeni, a posebno o rukama koje se moraju prati redovno i često jer tokom dana dolaze u kontakt sa raznim prljavštinama i kontaminiranim predmetima. Naravno izuzetno je bitno da se vodi računa o vodi i hrani koja se konzumira. Nekog posebnog tretmana za stomačni virus nema.

Stomačni virus – Terapija i lečenje

Terapija kod ove stomačne infekcije je uglavnom mirovanje, kao i uzimanje dovoljno tečnosti. Obično se koriste probiotici jer antibiotici nisu efikasni kod virusa i njihova neosnovana upotreba  može dovesti do razvoja rezistentnih vrsta bakterija. Ako se i koriste određeni lekovi svakako se prvo mora obratiti doktoru da on prepiše odgovarajuće.

Tečnost treba uzimati gutljaj po gutljaj da ne bi došlo do povraćanja. Ako se tegobe ne smanjuju ni posle tri dana, obavezno je potrebno obratiti se lekaru. Najbitnije je da se spreči dehitratacija, a ako je  nije moguće sprečiti pribegava se hospitalizaciji i intravenskom dodavanju tečnosti.

Stomačni virus kod beba i dece

Kod beba se mora obratiti pažnja na simptome kao što su povraćanje koje traje nekoliko sati, ako im pelena nije mokra šest sati, ako ima proliv ili krvavu stolicu, ako su joj suva usta i tokom plakanja nema suza, ako ima uvučene fontanele na vrhu glave.

Kod dece se primenjuju oralni dehidratacioni rastvori koji su tako napravljeni da budu laki za dečiji stomak, a sadrže mešavinu vode i soli koja dopunjava osnovne tečnosti i elektrolite.

Stomačni virus – Šta jesti, a šta izbegavati?

U toku borbe sa virusom treba izbegavati zaslađena pića i sokove jer mogu pogoršati dijareju. Što se tiče hrane ona mora biti laka kao što je prepečen tost, baren krompir i lagane pileće supice. Probiotik jogurt je izuzetno dobar  jer pomaže probavnom sistemu da se vrati u normalu.

Što se generalno ishrane u toku stomačnog virusa tiče, ona mora biti blaga što znači da treba prestati da se konzumira čvrsta hrana bar na nekoliko sati, vodu treba uzimati u malim gutljajima, može se koristiti i mineralna voda ali takođe u gutljajima, preporučljive su bistre čorbe i sportski napici bez kofeina opet u gutljajima. Kada osetite da stomačni virus jenjava nemojte odmah navaliti na hranu, već je postepeno uvodite, koristite lako svarljive namirnice, krekere, tost, banana, pirinač, piletinu. Ako opet osetite mučninu prestanite sa tom hranom. Do potpunog nestanka virusa ne koristite mlečne proizvode, kofein, alkohol, nikotin, masnu ili začinjenu hranu.

U ovim preporukama za ishranu umalo da zaboravimo čajeve. Njih takođe treba konzumirati  ali takođe u gutljajima. Postoje razni čajevi za stomačni virus koji pomažu umiranju organizma i suzbijanju osećaja mučnine.

ČAJEVI ZA MUČNINU: Postoje i određene biljke koje mogu ublažiti mučninu kao što je đumbir. Preporučuje se šolja ili dve čaja od đumbira dnevno. Cimet je takođe delotvoran. Treba ga dodati u vrelu vodu i piti pre spavanja. Nana je svima poznata kao biljka koja ublažava stomačne tegobe, ali tu su i med, celer, kamilica.

ORIGANO: Origano takođe ima pozitivan efekat kad su mučnina, nadimanje i stomačni virus u pitanju. On eliminiše proteinski sloj koji se nalazi oko norovirusa, tako da antivirusni lekovi mogu da uđu i deluju protiv virusa.

ULJE DIVLJEG ORIGANA: Eterična ulja takođe pomažu u borbi sa virusom, a i tu se ističe ulje divljeg origana koje poboljšava imuni sistem, ubija preko 30 mikroorganizama, odličan za prevenciju prehlade i gripa, ne sadrži additive.

ULJE CIMETA: I ulje cimeta se koristi kao preventivni proizvod, zagreva celo telo, jača cirkulaciju, jača imuni sistem, dobar je antibiotik, olakšava simptome gripa, prehlade, mučnine.

Zaštitu od virusa čine i redovne šetnje koje treba upražnjavati. Uz tople čajeve i odmor, zdravu ishranu i higijenu ne treba se bojati ni jednog virusa. Dobra prevencija je najbolja zaštita!

 

Save

You may also like

Leave a Comment