Home Korisni Saveti Kako Prepoznati i Prirodno Izlečiti Pesak u Bubregu?

Kako Prepoznati i Prirodno Izlečiti Pesak u Bubregu?

by Lola

Pesak u bubregu i kamen u bubregu su jako neprijatna i bolna stanja organizma, što zna svako ko je sa tim ima problema. Bubrezi predstavljaju centralni deo urinarnog sistema. To su parni organi smešteni  na zadnjem zidu abdomena, sa obe strane kičmenog stuba. Nalaze se na visini 12-tog grudnog i prvog i drugog slabinskog pršljena, s tim što je desni bubreg potisnut jetrom pa je malo niže postavljen nego levi. Liči na šuplje zrno pasulja i kod odraslog čoveka teži oko 150 grama. Kroz njega prolaze krvni i limfni sudovi, nervi i mokraćovod.

Nefron je osnovna morfološka jedinica bubrega i svaki bubreg ih ima preko milion i svaki od njih samostalno može da stvara mokraću, tako da čovek može da živi ako mu funkcioniše bar 1/3 nefrona. Bubreg nema sposobnost regeneracije , tokom starenja se broj nefrona smanjuje. Bubrezi utiču na rad svih ostalih organa, osnovna funkcija je formiranje konačne mokraće, ali ima ulogu i da reguliše ravnotežu vode i elektrolita, izlučuje otrovne produkte metabolizma i štetnih hemikalija, reguliše arterijski pritisak i sekreciju različitih hormona i još drugih. Veoma su važni u našem organizmu pa ih moramo svojim ponašanjem i ishranom sačuvati od raznih bolesti koje ih mogu napasti. Jedna od najčešćih i nekada vrlo bolnih je pesak u bubregu.

Simptomi peska i kamena u bubregu

Simptomi za prisustvo peska i kamena u bubregu su različiti. Uglavnom je to bol u slabinama i bočnim delovima stomaka, genitalijama i nastaje kad kamen ili pesak uđu u uretru. Nekada se bol prenosi na kuk ili kod žena u predeo jajnika, pa misle da su prehladjene. Bolovi su često praćeni temperaturom, mučninom i znojenjem, povraćanjem i peckanjem prilikom uriniranja.

Kako nastaje pesak u bubregu?

Kada se soli u organizmu se ne rastvore u urinu i tako nerastvorene prolaze kroz urinarni trakt, dolazi do stvaranja peska ili kamena i bubregu (peskom se smatraju čestice manje od 5 mm). Uzroci za ovu pojavu su različiti, od nedovoljno kretanja i nedovoljno unete tečnosti u organizam, do nepravilne ishrane i preteranog unosa alkohola, kao i nasledni faktor. Ako se ne leči na vreme pesak može dovesti do stvaranja kamena i do ozbiljnih komplikacija. Neretko je potrebno i operisati tj. izvaditi kamen iz bubrega jer ne može da prodje kroz urinarni kanal.

pesak u bubregu

Pesak i kamen u bubregu – Prirodno lečenje

Prvi od pravila ponašanja ako imate pesak ili manji kamen su da se obavezno poveća unos tečnosti, vode i čajeva i da se nikako ne odlaže nagon za mokrenjem. Tako se sprečava zadržavanje urina i smanjuje šansa za nastanak infekcija, a ako je došlo do stvaranja kamena on se spira i tako smanjuje. Mogu se koristiti i diuretici, ali u svakom slučaju se mora konsultovati doctor i moraju se uraditi laboratorijske analize mokraće.

Bezopasno je uzimanje čaja od brusnice ili uve jer su se oni pokazali kao najbolji u susretu sa ovim problemom. Oni pomažu da se poveća imunitet sluzokože mokraćnih puteva i mokraćnog sistema. Još jedna preporuka je jesti  raznovrsnu hranu tj. jedan dan jesti hranu koja stvara kiselu mokraću (kačkavalj, meso,  grašak,  pasulj, hleb, čokoladu ), a drugog dana onu koja stvara više baznu mokraću ( voće, povrće, mleko, krompir ) i tako naizmenično. Tako mokraća neće biti ni predugo kisela, ni predugo bazna i tako se neće stvarati pesak ili kamen ili se neće povećavati. Ovakva ishrana ne pogoduje ni bakterijama ni gljivicama jer se kiselost stalno menja.

U alternativnoj medicine postoji mnogo recepata za rešavanje problema peska i manjeg kamenja u bubregu pa ćemo vam neke navesti, ali u svakom slučaju  konsultujte doktora zavisno od stadijuma i veličine čestica ili kamena da ne bi došlo do neželjenih komplikacija i većih bolova i oštećenja.

Narodni lek za pesak u bubregu – bez peska za 6 dana!

Mešavina ova tri sastojka garantuje izbacivanje peska za 3-4 dana, a kamena posle terapije od šest dana.  Potrebno vam je po 100 mililitara limunovog soka, maslinovog ulja i piva. Sve se sipa u flašu, izmućka i svakog dana na prazan stomak pije po 50 mililitara, šest dana.Pre upotrebe uvek promućkati.

pesak u bubregu

 

Čajevi za pesak i kamen u bubregu

Osim čaja od brusnice i uve, za manji kamen i pesak u bubregu može se koristiti čaj od kukuruzne svile, pupoljaka breze, peršuna, celera. Poznate su i razne biljne mešavine. Jedna je od lišća breze, konjskog repa, borovih pupoljaka, stabljike trešnje i rizoma pirevine. Napravi se 2 litre čaja svakog dana i pije 21 dan. Svakog dana u čaj cedite limun i do desetog dana povećavate po jedan limun, a od desetog smanjujete za po jedan. Kada dođu dani kada cedite pet i više limunova, na prazan stomak pre toga pojedite 4-5 crnih maslina sa košticama.

Čaj od peršuna je takođe delotvoran i jednostavan. On pospešuje mokrenje i sprečava nastanak peska. Čaj od peršuna se priprema na sledeći način: 3 kafene kašike suvih listova peršuna ili korena  stavite u 4 dcl vode prokuvate, odstoji 15 minuta, procedite i pijete dnevno 2 šolje. Pročitajte još o peršunu ovde: Čaj od Peršuna za Kašalj, Oči i Višak Vode

Ovo su samo neki čajevi i prirodni lekovi za pesak u bubregu koji mogu da Vam pomognu.

Ukoliko ste imali iskustva sa ovom boljkom, napišite nam šta Vam je pomoglo!

pesak u bubregu

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

You may also like

1 comment

Hmelj Kao Lek - SPAS za Nervni Sistem, Nesanicu, Ženske Bolove April 12, 2018 - 09:14

[…] slučaju da imate problem sa kamenčićima u bubregu ili pesak u bubregu, suplementi na bazi hmelja mogu pomoći. Kamenčići se javljaju zbog viška kalcijuma u organizmu, […]

Reply

Leave a Comment