Home Ishrana Japanska Jabuka : Hrana Bogova i Ukras Zime

Japanska Jabuka : Hrana Bogova i Ukras Zime

by Lola

Japanska jabuka drugačije se naziva kaki jabuka ili persimon, a u prevodu znači hrana bogova. To je veoma zanimljivo, ukusno i lekovito voće sa karakterističnim slatkim ukusom. Kora japanske jabuke je glatka, zlatno žute do crvene boje. Poreklom je, kalo joj ime kaže, iz Japana, a danas se uzgaja i u Evropi. I kod nas su se ljudi zainteresovali za ovu specifičnu biljku. U Evropu i Aziju je stigla sredinom 19-tog veka, preneta je u Kaliforniju, a krajem 19-tog veka proširila se i na celu Ameriku.

Japanska jabuka uzgoj

Japanska jabuka kaki raste kao više drveća iz istog korena ili kao samo jedno drvo, a može dostići visinu i do 8 metara. Najbolje uspeva u oblastima koje imaju umereno hladne zime, ali ni previše topla leta. Ako želite da je gajite najbolje je da je nabavite iz nekog rasadnika i posadite je na mesto koje nije previše vlažno i koje je veći deo dana pod sunčevom svetlošću i ako je moguće zaštićeno od vetra. Održavanje je lako kao i kod drugog drveća, orezivanje i zalivanje. Najlepša je zimi kada joj otpadne lišće pa na golim granama ostanu plodovi narandžaste boje što je prelepo videti. Najbolje je birati mekše plodove, ali ako uberete ili kupite tvrde japanske jabuke, ostavite ih par dana na sobnoj temperature i oni će omekšati i biće idealni za korišćenje. Njeni plodovi mogu biti različitih oblika, mogu biti sitni, ali mogu dostići i težinu od pola kilograma. Opna joj je providna, a ispod je mekano meso prebogato vitaminom C. Dole vidite drvo japanske jabuke zimi. Zar nije magično!?

japanska jabuka uzgoj

Lekovitost japanske kaki jabuke

Osim vitamina C kaki jabuka sadrži biljna vlakna pa pomaže kod snižavanja holesterola i reguliše varenje. Sadrži i fruktozu, obiluje flavonoidima pa je poželjna u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja kao i protiv štetnih uticaja slobodnih radikala. Tradicionalna istočnjačka medicina koristi je kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca, jetre i žuči. Koristi se i kao prirodni laksativ, a poseduje i antibakterijska i antibiotska svojstva. Sadrži umerenu količinu kalorija, u 100 grama nalazi se oko 70 kcal i ne sadrži ni malo masti. Konzumiranjem kaki jabuke štitite organizam od pojave tumora, a i sjajan je lek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara. Sadrži i vitamin A. beta karoten, likopen, lutein i oni deluju pozitivno na ljudski organizam i njegove organe, jačaju imunitet i vrše detoksikaciju. Zajedno skupljaju slobodne radikale i odstranjuju ih iz organizma pa su tako saveznici u borbi protiv starenja.

Ako je zimi redovno jedete bićete zaštićeni od prehlada, gripa i raznih upala. Njenim konzumiranjem smanjuje se i rizik od pojave raka. Pozitivno deluje i kod osoba koje žele da smršaju, ubrzava metabolizam, a štiti i od problema sa probavom. Reguliše krvni pritisak i odlično stimuliše stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca, obiluje kalijumom koji reguliše protok krvi kroz celo telo. Sadrži folnu kiselinu i tiamin koji reguliše metaboličke funkcije, pozitivno utiče na izgradnju mišića.

Kako se jede japanska jabuka kaki

Kaki jabuka se može jesti sveža, sušena ili kuvana samo je poželjno oljuštiti koru. Suve kaki jabuke možete koristiti i za pripremu poslastica i kolača. Može se skuvati i kompot od nje sa dodatkom cimeta i limunovog soka.

japanska jabuka kako se jede

Morate znati da je nikako ne bi trebalo jesti na prazan stomak jer može dovesti do dijareje. Obično se jede posle obroka, a najbolje posle doručka jer Vam tada daje energiju koja Vam je za taj dan potrebna.

Zreo osušen plod lekovit je za probleme sa bronhijama i to naročito kod suvog kašlja za koji se koristi prašak od suvog kakija. Sok japanske jabuke pomaže kod skorbuta, a sveži plodovi su iskorenili endemsku gušavost  u nekim delovima bivšeg Sovjetskog Saveza zahvaljujući šećeru i jodu u organskom obliku.

Kaki jabuka u ishrani

Postoje i razni recepti za salate sa plodovima ove biljke. Par ćemo Vam i predstaviti, a Vi razmislite gde bi još mogli da uključite ovu vrlo zdravu i ukusnu voćku.

  • Oljuštene lešnike malo zagrejete na umerenoj temperature 15-tak minuta. Dodate morač isečen na kriške, pa kaki jabuku isečenu na četvrtine. Prekriti izrendanim parmezanom i dodati malo belog vina. Može se i malo posoliti. Zamislite samo da polsužite ovakvu ekskluzivnu salatu uz ručak!

 

  • Još jedno vrlo jednostavno, a ukusno i zdravo korišćenje ovog ploda je kada ga oljuštite i isečete na sitne kockice i ubacite u jogurt. Dobićete predivan i zdrav desert.

 

  • Kaki japanske jabuke možete ispeći u rerni isto kao i obične jabuke, zasladiti medom i orasima ili šlagom.

japanska jabuka

Vrlo zanimljiva i korisna biljka, a možete je imati u svom dvorištu i koristiti je na razne načine u svrhu očuvanja zdravlja! Japanska jabuka za gledanje i uživanje!

 

Save

You may also like

Leave a Comment