Home Korisni Saveti Krečenje Stana – Ma, Mogu Ja To Sama!

Krečenje Stana – Ma, Mogu Ja To Sama!

by Lola

Krečenje, da li stvarno mogu ja to sama? Kad god dođe na red, krečenje nam zadaje muke. Bez obzira da li je mali ili veliki prostor na redu, unervozimo se zbog haosa koji će nastati, zbog promena navika tih dana, zbog svega. A uopšte ne bi trebalo da bude tako. Posao kao i svaki drugi, za par dana sve će biti na svom mestu, sređeno, čisto, lepo prijatno. Kad budemo to tako prihvatili biće nam lakše da preživimo tih par dana, da se uhvatimo u koštac sa razmeštajem i pomeranjem stvari, sa majstorima u kući. Da bi se osećali mirno, krečenje treba da se obavlja kad imamo neki slobodan dan, vikend ili godišnji odmor. Mnoge žene neće dane od godišnjeg odmora na to da troše, ali verujte mi najbolje je krečiti kad imate slobodnog vremena, kad ne trčite na posao i kad deca ne idu u školu, posebno ako ste u gradu i još u stanu.

U seoskim uslovima to je mnogo jednostavnije, postoji dvorište, pa sve što vam smeta ,,frk” napolje. Sve u svemu, prihvatite krečenje kao svaki drugi posao, posvetite mu se i videćete da može biti i zanimljivo, a možda i pokušate to sami da uradite po nekad. To je jedna vrsta umetnosti pa ako ste i malo kreativni, radoznali i volite izazove, što da ne. Pošto sam ja jedna od takvih žena, daću vam par saveta ako se upustite u tu avanturu. Bitno je da imate volju i slobodno vreme i sve će biti super. Možda ne uvek iz prve, ali svaki sledeći put će biti bolje. Ne morate se vi upuštati u krečenje celog stana, ali nekih njegovih delova, zašto da ne. Nekad mi se ne zove majstor za plafon u kupatilu, ostavu, predsoblje. Danas kada se uglavnom koristi polikolor, a ne kreč kao pre, sve je mnogo jednostavnije. Prvo i meni najbitnije, polikolor se lako briše sa svega tako da tu nećete imati problem. I naravno, počnite sa belom bojom, a kasnije možete eksperimentisati sa drugim. Sigurna sam da ste svaki put gledale kako to majstori rade i znam sigurno da vam neće biti teško da to ponovite. Zato, zavrnite rukave!

Krečenje: Saveti i tehnike

Šta je sve potrebno za krečenje? Potreban vam je polikolor, kanta u kojoj ćete ga promešati, mala četkica za ćoškove i neka manja plastična kutija za nju u koju ćete odvojiti malo polikolora za ćoškove, i četka za krečenje, popularni ,,jarac” i žica na kojoj ćete ga ocediti pre krečenja. Potrebne su vam, pored ostalog, i neke male lotre da bi mogli malom četkom da okrečite ćoškove. Prvo naravno raskrčite prostor, uglavnom stvari stavite na sredinu, ako ih ima u prostoriji  da možete oko njih da manevrišete i pokrijete ih nekim najlonom ili jednostavno belim čaršavima koje ćete posle oprati. Razmutite polikolor u nekoj kanti kako piše u u putstvu, sa malo vode da ne bude gust, ali nikako ni redak jer će vam se slivati niz dršku. Prvo sve ćoškove po kući i oko prozora pređete malom četkom da ne morate da egzibicionišete sa jarcem. Onda na scenu stupa on, namašete ga ili polako deo po deo potopite u polikolor u kanti(nisam rekla da kanta ako nije original od polikolora mora biti dovoljno velika da jarac može stati u nju i da se mrežica za skidanje viška polikolora može staviti na jednu njenu dstranu). Onda ocedite na mrežicu višak polikolora i krećete u akciju.

Prvo se kreče plafoni laganim pokretima, a vidite kuda ste prošli pa idete kao kad bojite po papiru. Malo će vam mišići očvrsnuti, a i vrat malo ukočiti dok ne steknete kondiciju, ali to je teži deo krečenja. Čim vidite da vam je sunđer suv postupak sa potapanjem i ceđenjem ponavljate. Zidovi su mnogo jednostavniji jer vam je položaj tela u normalnijoj fazi, vučete od plafona na dole. To je sva mudrost krečenja.

Za one malo odvažnije i kreativnije, predlažemo da pokušate neke od metoda kreativnog krečenja ili da izmislite nešto same! Probajte na jednom zidu ili bar delu zida da uradite nešto posebno! Vrlo je jednostavno, samo recite sebi: Mogu ja to sama! Ovo su smao neke ideje za kreativno krečenje, a Vi pustite mašti na volju.

Ako vam je to ipak veliki izazov, pozovite majstore, a i sređivanje posle krečenja je veoma naporno i teško. Posebno ako se kao kod mene svi razbeže kad krečenje dođe na red, svi su zauzeti i imaju puno posla! Tu na scenu stupaju kao i kod Vas naši dugogodišnji majstori koji ne samo da mi okreče nego mi i stvari ispomeraju, toliko smo se srodili! Ja sam se zadržala na nekim površinski manje zahtevnim prostorima, a Vi prvo probajte, možda vam se svidi!

Krečenje po principu – uradi sam!

Zabavite se i budite kreativni!

 

Save

You may also like

Leave a Comment