Kad se kisela testa spomenu i najbolje domaćice strepe kako će ih zamesiti i da li će im uspeti. Čemu toliko straha, možda će prvi put biti malo lošija, ali sam sigurna da će sa svakim novim pokušajem ona biti sve izdašnija, bolja, lepša. Nikako ne treba odustajati, niko se naučen nije rodio. Kad sam ja prvi put pravila kiflice, ukus im je bio super, ali izgled katastrofa. Nejednake i po veličini i po izgledu, rapave, a zbog različite veličine bile su i različito pečene, od svetlo žute boje pa do tamno braon. Verujte, na sto sam iznela samo desetak koje su mi najbolje uspele i svi su bili oduševljeni, tako da su se i oni ,,škartovi” pojeli. Sad mesim sve, bolje od mnogih baba i tetaka i uživam u tome. Podeliću sa vama par recepata koje sam ja prvo pravila i na kojima sam savladala ovu tešku tehniku. Bitno je samo da imate volje i ljubavi za ovu umetnost, da trenirate kad možete, da ne žurite i ne mesite kad nemate vremena i sve će vam ići od ruke. Recepti za kisela testa:
Slane kiflice
U pola litre mlakog mleka staviti kvasac,( ja uvek koristim kocku svežeg kvasca iz prodavnice i izmrvim ga rukom), dve kafene kašičice soli, tri kašičice šećera, četiri kašike brašna. Tostaviti da uskisne, što znači da se pretvori u jednu vrstu pene i podigne malo u tom sudu koji ste poklopili.
U činiju stavite 1 kg brašna, 3 šoljice od kafe ulja, 2 cela jajeta i uskusli kvasac. Umesiti testo i ostaviti da odstoji oko jedan sat na nekom toplijem mestu. Možete dodati još malo brašna ako vam je testo premekano i lepi se. Dodajete po malo brašna i na ruke da bi imali pravi osećaj da li vam se u stvari lepe ruke, a ne testo. Kada testo naraste podelite ga na 6 delova i svaki deo razvijete u krug. Svaki krug nožem iseći na 8 delova i svaki deo po malo istanjiti. Filovati ga sirom u koji možete dodati jedno izmućeno belance (kasnije možete i da eksperimentišete i sa salamom i kečapom kao nadevom), a žumancetom namazati odozgo svaku kiflicu. Kad poređate u pleh preko narendajte malo margarina ili na svaku kiflicu stavite po komadić. Kad uvijate kiflice savijte prvo krajeve da vam nadev ne iscuri. Pecite na oko 180 stepeni, zavisno od jačine rerene, dok ne porumene, ali samo malo, ne treba da budu prepečene. Uostalom, posle prvog mešenja znaćete šta treba da promenite.
Brze krofne
Svako kiselo testo uglavnom ima slične sastojke pa tako i ove krofne. Postupak je isti kao i za kifle, ali je način pečenja drugačiji.
Umesiti testo od pola litre mlake vode, jedne kocke kvasca, dve kašike šećera, 1,5 kašikica soli, 3 jajete cela, 2,5 šolje za crnu kafu ulja i 1 kg brašna. Ostaviti da odstoji pola sata i celu masu staviti na sto i oklagijom razvući na debljinu od oko 1 cm. Čašom koje hoćete veličine vadite krugove, malo na sredini prstom stisnete da se napravi malo ulegnuće i stavite da se peče u vrelo ulje ili mast. Ulje mora biti vrelo da bi krofne odmah počele da se formiraju i lepo narastu. Okrenite ih par puta viljuškom, ali ih ne probadajte i kašikom ih polivajte uljem dok se peku. Kad porumene vadite ih u činiju i kad se malo prohlade ubrljajte u prah šećer ili im stavite u ono udubljenje koje ste prstom napravili, neki pekmez, od šljiva, kajsija ili bilo kog drugog koji volite. Detaljan recept za prave domaće krofne koje su šuplje u sredini pogledajte ovde: Šuplje krofne recept
Stare iskusne domaćice kažu da je za dobro kiselo testo potrebno vreme i toplota i da će ono sigurno uspeti. Ipak mi ćemo vam dati još neki proveren savet pa ga vi primenite kad vam zatreba.
- Da se testo ne bi lepilo dok ga razvijamo, pospemo podlogu i oklagiju brašnom.
- Testo sa kvascem treba pokriti vlažnom krpom, brže će nadoći.
- Ako koristite suvi kvasac, na 1 kg brašna stavite dve kesice suvog kvasca.
- Ako vam kiselo testo ne raste koji god da ste kvasac koristili, pre pečenja pospite ga praškom za pecivo i premesite.
Nadamo se da ćete ova dva malo jednostavnija recepta za kisela testa brzo savladati pa ćemo uskoro preći na malo komplikovanija. Ne brinite, kad ove savladate svi ostali će biti lakši jer ćete već imati iskustva sa kiselim testima.