Izabrali smo nekoliko fantastičnih mediteranskih recepta kako biste imali ideju o tome koliko su ukusni i koliko ih je lako napraviti! Ovi mediteranski recepti za ishranu su niskokalorični, ali će Vas dugo držati sitim. Izabrali smo ove recepte jer ih nije teško napraviti i nećete morati da stojite ceo dan za šporetom.
O Mediteranskom režimu ishrane smo već pisali ovde: Mediteranska Ishrana za Zdravo Telo i Zdrav Duh. Ovaj režim ishrane je poznat i kao Mediteranska dijeta, ali kao što ćete videti iz recepata koje smo naveli dole, ovo nema nikakve veze sa dijetom u tom smislu reči. Radi se o balansu namirnica i o njihovoj raznolikosti. Mediteranska ishrana recepti za svaki dan!
1. Piletina na Mediteranski način
Šta vam je potrebno:
- 3 cela komada pilećih grudi (bez kože, bez kostiju i začinjenih sa solju i biberom)
- 1/2 šolje iseckanog lika -na kockice
- 3 šolje seckanog paradajza
- beli luk – 3 čena
- masline – 1/2 šolje
- 2 kašičice maslinovog ulja
- belo vino – 2 kašike
- 1/2 čaša belog vina
- iseckana majčina dušica – 2 kašičice
- seckani sveži bosiljak – 1 kašika
- seckani sveži peršun – 1/4 čaše
- so i biber

Kako da se pravi:
- Zagrejte ulje i par kašika vina u dubljem tiganju (na srednju temperaturu). Dodajte pileće grudi i pecite svaku stranu oko 4-6 minuta dok se ne pojavi zlatna boja. Sklonite piletinu sa tiganja i ostavite na stranu.
- Izdinstajte beli luk u tiganju u trajanju od 30 sekundi, a zatim dodajte luk i dinstajte još 3 minuta. Dodajte paradajz i uključite ringlu na najjače da sve provri. Kada provri, smanjite ponovo na srednju temperaturu, dodajte ostatak belog vina i mešajte 10 minuta. Pre završetka, dodajte iseckanu majčinu dušicu i bosiljak i mešajte još 5 minuta.
- Vratite pileće grudi u tiganj i poklopite. Kuvajte na niskoj temperaturi sve dok pileće meso nije više rozikasto unutra. Ako niste sigurni da li je gotovo, isecite jedan komad i vidite. Dodajte masline i peršun na kraju i ostavite na zagrejanom tiganju do služenja.
- Dodajte so i biber tik pred služenje. Prijatno!
2. Mediteranska salata sa rukolom i avokadom
Šta vam je potrebno:
- 4 čaše mladih rukola
- 1 šolja prepolovljenog čeri paradajza
- 1/4 čaše oljuštenih oraha
- 1/4 čaše narendanog parmezana
- 1 veliki avokado
- 2 kašike ulje od koštica groždja (ako ga nemate koristiti maslinovo ulje)
- 1 kašika pirinčanog sirćeta
- so i biber po ukusu
Kako da se pravi:
- Operite i prosušite rukolu. Avokado oljuštite i isecite na kriške.
- U velikoj posudi sa poklopcem, stavite rukolu, prepolovljene paradajize, orahe, ulje, sirće i rendani parmezan. Dodajte so i biber. Dobro pokrijte i protresite posudu kako biste izmešali sve sastojke.
- Poslužitie salatu sa parčićima avokada. Uživajte!
3. Kelj na Mediteranski način
Šta vam je potrebno:
- 12 šoljica iseckanog kelja
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašičica soja sosa
- maslinovo ulje, po potrebi
- 1 kašika mlevenog belog luka (beli luk u prahu)
- so i biber po ukusu

Kako da se pravi:
- Skuvajte kelj na pari. (7 do 10 minuta, u zavisnosti od debljine lista)
- U dubljoj posudi dobro pomešajte zajedno maslinovo ulje, limunov sok, beli luk, soja sos, so i biber.
- Ubacite skuvani kelj i dobro izmešajte.
4. Tradicionalna grčka salata
Šta vam je potrebno:
- 3 velika paradajza
- 2 krastavca
- 1 mali crveni luk
- 6-8 crnih maslina
- 1 šolja izmrvljenog feta sira
- 1/4 šoljice maslinovog ulja
- 4 kašičice limunovog soka
- 2 kašičice sušenog origana
- so i biber po ukusu
Kako da se pravi:
- Iseckajte paradajz i luk na kockice, oljuštite i iseckate krastavce. Izvadite koštice iz maslina i prepolovite ih.
- U plitku činiju sipajte paradajz, luk i krastavac. Pospite mešavinom ulja, limunovog soka, origana, soli i bibera. Rukama izmrvite feta sir odozgo i pospite masline.
- Servirajte i čekajte pohvale! Ovo je jedan od mojih omiljenih mediteranskih recepta za ishranu!
5. Mediteranska testenina sa piletinom
Šta vam je potrebno:
- 1 pakovanje špageta
- 1 kg pilećeg mesa (bez kože i bez kosti)
- 1/2 šolje seckanog crvenog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 limenka mariniranih artičoka
- 1 veliki paradajz
- 1/2 šoljice mlevenog feta sira
- 3 kašike svežeg peršuna (seckanog)
- 2 kašike limunovog soka
- sušeni origano po ukusu
- so i biber po ukusu

Kako da se pravi:
- Isecite pileće grudi u komade veličine jednog zalogaja. Sipajte paradajz i odcedite i iseckajte artičoke.
- U dubokoj šerpi stavite zasoljenu vodu da provri. Ubacite špagete u ključalu vodu i kuvajte dok ne omekašaju, ali nemojte pereterivati da se ne bi zalepile (8 do 10 minuta). Ocedite i stavite na stranu.
- Zagrejte maslinovo ulje u dubljem tiganju na srednju temperaturu. Dodati iseckani luk i beli luk. Dinstajte oko 2 minuta, dok ne zamiriše. Dodajte komade pilećeg mesa i dinstajte, povremeno mešajući, sve dok piletina ne bude gotova, ali ne i zapečena (oko 5 do 6 minuta, ne više).
- Smanjite ringlu na sredinu, dodajte artičoke, paradajz, feta sir, limunov sok, origano, peršun i kuvanu testeninu. Sve zajedno dinstajte i mešajte oko 2 do 3 minuta, dok sve ne bude dobro sjedinjeno. Sklonite sa ringle, začinite i posolite po potrebi. Ukrasite limunovim kriškama i ljubavlju!
Mmmmm, ukusno, zar ne? Ovo su samo neki od dokaza koliko Mediteranski režim ishrane ustvari obuhvata zdravih i ukusnih namirnica, a tretira se kao dijeta! Nadamo se da Vam se svidja naš odabir meiteranskih recepata! Probajte ih sve i vratite se da nam kažete koji od ovih recepata za Mediteransku ishranu najviše volite!