Leto polako, ali sigurno prolazi, letnje žege su sve ređe, a došlo nam je vreme da se pravi zimnica. Zima zna da bude duga, ili nam se bar tako čini, više vremena provodimo u kući I uvek nam se nešto jede. Zato sada kao mravi moramo spremiti što više zimnice, u stvari onoliko koliko nam okolnosti i novčana sredstva dozvoljavaju. A hrane naravno nikad dosta posebno zimi kada ni svežeg povrća nema u izobilju kao sad. Podelićemo sa vama nekoliko recepata za povrće koje je sada na pijacama. Svi ovi recepti za zimnicu su isprobani tako da ništa nepredviđeno ne bi smelo da se desi, a stvar ukusa je da li će vam se svideti.
Domaći kečap – recept
Kečap pravi domaći – potrebno je za jednu meru 5 kg očišćenog paradajza, 125 gr šećera, 80 gr soli, 4 lista lovora, 120 gr ulja, malo sirćeta, konzervans, origano i bosiljak po ukusu I želji.
- Paradajz očistite i sameljete na mašini da ostane bez semena, ili isečete na komade svež i stavite da kuva, pa kad ljuska počne da se odvaja procedite kroz presu i nastavite da kuvate do željene gustine. Odmah da naglasimo da to na tihoj vatri traje dugo jer masa treba da se svede na otprilike 4 tegle, zavisno od kvaliteta paradajza.
- Pred kraj kuvanja polako dodajete ostale sastojke, s tim što šećer i konzervans ostavljate za kraj. Kad se sve dobro sjedini, vruće sipate u teglice.
Kuvani paradajz i Mleveni paradajz
Što se tiče kuvanog i mlevenog paradajza, sve je jednostavnije i kraće traje.
- Operete i očistite paradajz. Ako pravite mleveni, sameljete ga na mašini za meso i stavite da se kuva. Solite po ukusu.
- Bitno je da stavite i malo šećera da ne bi bio prekiseo.
- Zavisno od kvaliteta, trebalo bi bar sat vremena da kuva. Ako ste ljubitelj ljutog paradajza dodajte mlevenu svežu ljutu papričicu da se kuva zajedno sa njim.
- Na kraju stavite jedan konzervans na otprilike 5 kg paradajza.
- A za kuvani paradajz važi sve ovo, ali u njemu nema ljuski i semena pa je postupak pripreme kao kod kečapa. Solite ga po želji. Sipate ga u čiste, malo ugrejane tegle, poklopite i tegle prekrijete nekim peškirom da se polako hladi.
Turšija – recept
Univerzalni recept za turšiju i krastavce, proveren već niz godina, a vrlo jednostavan.
- U 5 litara vode dodate 1,5 litara sirćeta, 7 kašika soli i 7 kašika šećera, 1 vinobran i jedan konzervans, a slačicu po želji, dobro promešati da se sve istopi, ali ne kuvati ili grejati . Ova količina je dovoljna za deset kilograma turšije, ali ako malo zafali može se u ovoj razmeri dodati.
- Oprano povrće, krastavac, papriku karfiol i drugo koje nije crvene boje, poređate u bure, tegle, kantu, bilo šta što ima dobar poklopac, a i zavisno od količine povrća.
- Preliti sa napravljenim prelivom, staviti mrežicu i nešto čvrsto, obično neki lep kamen da se povrće ne podiže iznad tečnosti i dobro zatvoriti.
Barena Babura zimnica
- 5 kg paprike babure preseći na pola, očistiti od semena i oprati.
- 5 litara vode prokuvati sa šakom soli i 1 limuntusom.
- Obariti paprika u toj vodi, ne više od tri minuta i izvaditi u posudu. Mlake ređati u tegle.
- U 3 litre vode dodati 1 litru sirćeta, 9 kašika soli i 9 kašika šećera, 1 vinobran, Sve dobro promešati da se istopi i preliti preko mlakih paprika i tegle dobro zatvoriti.
Kuvana Cvekla – zimnica
Cvekla je takođe namirnica koju svi rado i često imaju na policama kao zimnicu. Ovo je takođe jedan od recepata za kuvanu cveklu dugogodišnjih domaćica, brz, jednostavan, a provereno dobar.
- Dobro oprati 5 kiligrama cvekle i staviti da se kuva sa ljuskom.
- Kada se skuva, a vremenski to zavisi od veličine i kvaliteta cvekle, ali najmanje treba da kuva sat vremena (proverite viljuškom ili nožem kao kad kuvate krompir), oljuštiti i iseći na kolutove ili kriške, kako vam se više sviđa.
- Poređati cveklu u tegle.
- Skuvati 4 šolje sirćeta, 4 šolje vode, 1 šolju šećera, 1 kašiku soli i 1 konzervans i vruće sipati u tegle preko poređane cvekle. Poklopac dobro zatvoriti.
Naravno ovo su samo neki recepti i neki načini za pravljenje zimnice. Sigurni smo da i vi imate i dobre i proverene recepte za zimnicu pa ih podelite sa nama.
Uživajte u povrću cele zime!
Zimnica se lako se pravi, a biće Vam itekako drago što ste sada odvojili malo vremena za nju!