Home Ishrana BRZI SLANI ROLATI: 7 Recepata za Savršene Slane Rolate!

BRZI SLANI ROLATI: 7 Recepata za Savršene Slane Rolate!

by Lola

Vreme je slava i praznika, a najzanimljivija i najomiljenija predjela koja pripremamo za ove prilike su sigurno razne ukusne salate i naravno slani rolati kojima se svi obraduju i sa uživanjem ih jedu. Mnogo je tu raznih vrsta rolata, razmenjuju se recepti,  isprobavaju novi, smišljaju zanimljiviji.

Ovde Vam dajemo proverene recepte za 7 najomiljenijih lakih slanih rolata koje srećete na Slavama i drugim svetkovinama, pa ako volite slane rolate ili Vam treba ideja šta da priremite za Slavu i predjelo, slani rolati su prava stvar! Pored ovoga, slani rolati mogu biti odličan doručak ili večera!

U tekstu Vam dajemo recepte za:

  1. Običan slani rolat
  2. Posan slani rolat sa pivom i spanaćem
  3. Slani rolat sa mlevenim orasima
  4. Žuti slani rolat
  5. Zeleni slani rolat
  6. Slani rolat od kora za pitu
  7. Slani rolat od oblande

Vi odučite koji ćete praviti, a možete biti i malo odlučniji, pa kombinovati nekoliko rolata na tanjiru! Izgledaju prelepo i vrlo su ukusni, a laki da lakši ne mogu biti!

☑️ Običan žuti slani rolat – recept

Najjednostavniji slani  rolat je dostupan svakoj domaćici koliko god da je ona neiskusna.

Kora se pravi od:

  • 4 jajeta
  • kašičice soli
  • 4 kašike brašna
  • malo praška za pecivo.

Sve se pomeša i ispeče u plehu pa odmah po vađenju zamota u mokru krpu kako bi se lakše motao rolat kada se nafiluje. Fil se pravi od namirnica koje imate u kući, obično od pavlake, malo narendane salame, par izrendanih krastavčića. Ovo je rolat koji se brzo pravi, ne zahteva ni mnogo znanja, a ni mnogo materijala, a pogodan je ako vam stižu gosti koje niste očekivali, ali i kao zamena za laku večeru.

Naravno postoje i mnogo bogatiji rolati sa više sastojaka, ali svi se oni prave na sličan način pa kad prvi napravite ni jedan posle vam neće biti problematičan.

☑️ Posan slani rolat sa pivom i spanaćem

Za koru Vam je potrebno:

  • šoljica ulja
  • šoljica piva
  • dve šoljice kisele vode
  • tri briketa spanaća
  • kašičica sode bikarbone
  • 300 grama brašna
  • kašičica soli.

FIL: Za fil je potrebno 3 krompira, 2 šargarepe, manji paškanat, manji celer, glavica crnog luka, 200 grama šampinjona, 2 čena belog luka, kašičica soli, kašičica suvog biljnog začina, 2 kašike ulja.

Prvo pomešati kiselu vodu, ulje, pivo i spanać pa dodati brašno i sodu bikarbonu. Sve dobro sjediniti pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-tak minuta. Kad je pečena koru urolati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Fil se pravi tako što se skuvaju krompir, šargarepa, paškanat i celer. Na ulju se proprži sitno seckan crni luk, pa kada postane staklast dodaju se iseckani šampinjoni. Nastavi se dinstanje dok sva voda ne ispari. Onda se posoli i doda začin. Na samom kraju se doda izgnječen beli luk. Kuvano povrće se ispasira pa mu se dodaju dinstani šampinjoni i sve dobro izmeša da se dobije kompaktna masa. Fil se namaže na koru i čvrsto uvije u rolat pa ostavi najmanje tri sata u frižideru. Tek posle toga ga seći!

zeleni slani rolat

☑️ Slani rolat sa mlevenim orasima

Jedan od slanih rolata zanimljivog ukusa je rolat sa mlevenim orasima.

Za koru je potrebno:

  • 4 jajeta
  • šoljica za crnu kafu mleka
  • kašika brašna
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • pola kesice praška za pecivo
  • so po ukusu.

Belanca se umute sa malo soli u čvrst sneg pa se polako dodaju žumanca neprekidno muteći.  Doda se mleko, umeša brašno pomešano sa praškom za pecivo i mleveni orasi. Sve se polako sjedini varjačom.

Smesa se sipa u pleh i peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. Kada je pečen, rolat se umota u vlažnu krpu i ostavi da se ohladi.

Za to vreme se spremi fil, isecka sve što treba i pomeša sa sirom.

Za fil je potrebno:

  • 400 grama sira
  • 150 grama suvog mesa
  • 4 kisela krastavčića, pavlaka
  • rendani kačkavalj u količini zavisnoj od vašeg ukusa
  • so takođe po ukusu i u zavisnosti koliko je suvo meso slano

Kora se odmota, nafiluje pa ponovo urola. Kada je gotov premaže se pavlakom i pospe izrendanim sirom. Ostavi se da se stegne.

Ako je potrebno napraviti rolat u vreme posta i za to postoje adekvatni recepti. Nama je bio zanimljiv sledeći koji zahteva malo više vremena i materijala.

☑️ Šareni slani rolati – Žuti i zeleni slani rolat

sareni slani rolati

Ako hoćete da imate rolate različite boje evo jednog duplog recepta. Prvo se ispeku kore.

ZA ŽUTU KORU je potrebno 2 jajeta, čaša jogurta, mala šoljica ulja, pola praška za pecivo, 4 kašike brašna. Prva kora se pravi i peče tako što se belanca dobro umute pa im se dodaju žumanca, onda ulje, brašno, prašak za pecivo, jogurt i sve izmeša. Peče se 18- tak minuta na 180 stepeni.

ZA ZELENU KORU je potrebno 60 grama putera, 250 grama spanaća, pola šolje brašna, pola šolje mleka. Potrebno je prvo na maslacu propržiti spanać. Pa kada omekša dodati mu mleko u kom je razmućeno brašno. Treba dobiti smesu sličnu bešamel sosu. U to dodajte jaja i umešajte viljuškom. Koru pečete kao i prvu.

Za fil vam treba 300 grama pavlake, 300 grama krem sira,  150 grama stišnjene šunke, 150 grama kiselih krastavčića, jedna veća crvena paprika. Prvo pomešajte pavlaku i krem sir, a ostalo iseckajte na sitne kockice. Ovaj fil koristite za obe kore. I seckanu šunku takođe. U jedan rolat stavite iseckane krastavčiće, a u drugi iseckanu papriku.

Obe kore posle pečenja odmah umotajte u vlažnu krpu kao rolat i ostavite da se ohlade. Nafilovane kore zamotajte u rolate i ostavite da se stegnu.

KLIKNI na sliku Najpovoljnijih igracaka za decu Obavezno Pogledaj

☑️ Slani rolat od kora za pitu

Slani rolati se mogu praviti i od kora za pitu. Potrebno je:

  • 12 kora
  • 500 grama mlevenog mesa
  • dva struka praziluka
  • 4 jajeta
  • 200 ml ulja
  • malo bibera i vegete.

U ovom slučaju se naravno prvo pravi fil od proprženog sitno seckanog praziluka kome se dodaje meso i začini. Sve se malo prodinsta.

Jaja se dobro umute sa uljem pa se prve dve kore stave jedna na drugu i druga se premaže tom mešavinom. Ostale kore se po ivici namažu filom i zamotaju u male rolate koji se ređaju na one dve prve kore, prvo četiri, pa se na te četiri stave tri, pa dve pa jedna , da bude kao kupa. Dok ih ređate premazujete i njih mešavinom, pa ih onda sve zajedno urolajte u rolat u one dve kore na kojima ste ređali. Opet malo premažite i stavite da se peče na 200 stepeni.

Možete meso zameniti šampinjonima i staviti više praziluka. Posle prvog pravljenja sami ćete videti kako je najbolje i šta vam se više sviđa. Obe kombinacije su ukusne. Probajte!

☑️ Slani rolat od oblande

Sad jedan recept sa oblandama.Potrebno vam je:

  • list oblande
  • 150 grama praške šunke sečene na listove
  • 150 grama rendanog kačkavalja
  • 6 pečenih i oljuštenih paprika
  • malo kisele pavlake
  • soli po ukusu.

slani rolat od oblandeList oblande se prvo stavi u vlažnu krpu da omekša. Ne rola se kao pečene kore već se samo stavi između dve vlažne krpe. Mota se posle kad omekani.

Kad omekani na oblandu  se namaže tanak sloj kisele pavlake pa se poređa praška šunka, rendani kačkavalj i pečena posoljena paprika. Rolat se zamota i stavi u frižider da odstoji. Seče se kao i ostali rolati na šnite.

Ovo su samo neki recepti iz mora recepata za slane rolate. Svi su ukusni  i lepi na oko, verujte nam. Recepti se mogu menjati po vašem ukusu. Možete eksperimentisati pa  sa nama podeliti iskustva. Ako baš uvek nemate stišnjenu šunku možete je zameniti običnom salamom, rolat će biti dobar. Nekada ćete morati i količine ostalih sastojaka da promenite jer možda u kući baš tad nećete imati sve, ali i to je dozvoljeno. Ovi rolati su stvarno veoma zahvalni, lepo izgledaju i što je najbitnije, ukusni su. Niko vam ništa neće zameriti jer se kod njih uvek čini da baš tako treba. A tako i treba!

 

Save

Save

Save

Save

You may also like

Leave a Comment