Home Ishrana Žalfija : Delotvoran Prirodni Lek za Ispiranje i Inhalaciju

Žalfija : Delotvoran Prirodni Lek za Ispiranje i Inhalaciju

by Lola

Žalfija se pored mnogih imena, najčešće naziva još i kadulj i pitomi pelim. To je višegodišnja biljka iz familije usnatica. Visoka je od 50 – 90 cm, stablo joj je delom odrvenelo, listovi srebrnozeleni, cvetovi plavo ljubičasti ili nekad ružičasto beličasti i nalaze se na vrhovima stabljika u cvasti. Žalfija ima specifičan miris i vrlo je aromatična. Od davnina poznata je kao lekovita biljka, čak je spominju i antički medicinski pisci. Njeno ime znači spasiti, spasavati, izlečiti, a u Crnoj Gori i Hercegovini najčešće je zovu pelim, u Dalmaciji kadulja, u primorju kuš, a u istočnoj Srbiji kalaver i džiger trava. U Srbiji žalfija raste samo u Sićevačkoj klisuri, smatra se da je tu slučajno dospela i raširila se.

Od nje se koristi samo list, a najlekovitiji je kad žalfija počne da cveta, a to je u maju. List je potrebno brati, sušiti i čuvati pažljivo. Lekoviti sastojak lista je isparljivo, mirisno etarsko ulje koga ima od 1,5 – 2,5%. Tanin i gorke materije su glavni sastojci koji žalfiji daju lekovitost. Do otkrića antibiotika korišćena je u obliku čaja protiv znojenja za obolele od tuberkuloze jer smanjuje lučenje znojnih žlezda. Čaj žalfije upotrbljava se i za jačanje celog organizma kao i za ispiranje usta i grla kada su pod upalom jer deluje antiseptično. Žalfija se nalazi u velikom broju preparata jer je dobra i bezopasna za jačanje sluzokože zbog sadržaja tanina i etarskog ulja.

Žalfija

Osim navedenih primena, žalfija se koristi i kod upale unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod gljivičnih infekcija, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma. Eksrakt žalfije se često dodaje u paste za zube, a primenjuje se i kao začin u kulinarstvu jer utiče na proces varenja i lučenja žuči. Ona se primenjuje kao opšti tonik kod umora, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije. Sastojak je i šampona protiv peruti. Žalfija deluje antiseptično, antimikrobno i  spazmolitično –opušta glatke mišiće.

Primenjuje se i u mastima protiv herpesa jer ima svojstvo da sprečava razvoj virusa, a i prirodni je konzervans. Spolja se primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana i za njihovu dezinfekciju. Žalfija se najčešće koristi  u obliku čaja, ali i kao tinktura i etarsko ulje. Žalfiju ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i epileptičari. Ona može prouzrokovati mučninu, povraćanje i vrtoglavicu i zato se ne preporučuje za korišćenje uz upotrebu antikonvulziva.

Čaj od žalfije za ispiranje, inhalaciju i kao piće.

  • Recept za čaj od žalfije za unutrašnju upotrebu je jednostavan -1 kašika čaja od žalfije se prelije šoljom vode i kuva 5 minuta, procedi i pije.

 

  • Čaj od žalfije za spoljnu upotrebu, ispiranje i dezinfekciju se ne kuva. Prelije se ključalom vodom, poklopi da odstoji pola sata, procedi i njime ispirate nekoliko puta dnevno. Čaj od žalfije je izuzetno dobar za ispiranje polnih organa, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Vrlo je delotvoran kod belog pranja.

 

  • Čaj od žalfije za inhalaciju se skuva veća količina čaja, nagne se glava nad šerpu, prekrije peškirom i udiše para.

 

MEŠAVINA ČAJA ZA BOLJE VARENJE –pomeša se 40 gr žalfije, 40 gr listova belog sleza, 10 gr kamilice, 10 gr matičnjaka. Tri kašike  ove mešavine se prelije sa pola litre hladne vode, ostavi 3 sata da odstoji pa se zatim u poklopljenom sudu kuva 5 minuta. Pije se pola sata pre jela jedna čaša.

Žalfija

MEŠAVINA ČAJA PROTIV UPALE MOKRAĆNIH PUTEVA se pravi na sledeći način. 50 gr žalfije, 50 gr lista breze, 50 gr lista belog sleza, 50gr rastavića. Tri kašike ove smese preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti da prenoći. Piti tokom dana umesto vode.

MEŠAVINA ČAJA ZA JAČANJE IMUNITETA. Žalfija je najznačajniji sastojak Brojsovog čaja koji se koristi za jačanje imuniteta, kod oboljenja jetre, protiv malignih oboljenja. U pola litre ključale vode se stavi kašika žalfije i ostavi da kuva još 3 minuta, skloni sa vatre, doda kašičica nane, matičnjaka i kantariona i ostavi 15 minuta da odstoji. Polovina proceđenog čaja se pije ujutru, a druga polovina uveče pred spavanje.

VINO ZA PODIZANJE IMUNITETA se pravi kada se u 2,2 litre domaćeg vina stavi 30gr žalfije i 70 gr ruzmarina, pa se sve prokuva i prohladi, doda 30gr meda i promeša. Pije se jedna rakijska čašica pre jela.

Žalfija se može gajiti i u domaćim uslovima. Najbolje se razmnožava iz semena, seje se u redove na razmaku od 10-20cm. Najbolje je sejati je u novembru i decembru. U proleće se proređuje, okopava i prska protiv pepelnice. Ubira se krajem jula i početkom avgusta.

 

You may also like

Leave a Comment