Home Korisni Saveti Ricinusovo Ulje za Preporodjenu Kosu, Guste Obrve i Jake Nokte

Ricinusovo Ulje za Preporodjenu Kosu, Guste Obrve i Jake Nokte

by Lola

Ricinus se još naziva morska kudelja i vrsta je skrivenosemenica iz familije mlečika. Evolucija ricinusa i njegova relacija sa drugim vrstama se još izučavaju, a koriste se moderne genetičke metode. Ricinus je rasprostranjen širom tropskih regiona, a potiče iz jugoistošnog Mediteranskog bazena, Istočne Afrike i Indije. U tim područjima može narasti i do trinaest metara.  Kao crvena ukrasna biljka uzgaja se i na mnogim drugim mestima.

Od semena ricinusa se pravi ricinusovo ulje koje ima široku primenu. Seme ricinusa sadrži od 40%-60% ulja koje je bogato trigliceridima, a najviše ricinoleinom. U svim delovima biljke  se u manjim količinama nalazi  i ricin, toksin rastvorljiv u vodi.

Ricinus biljka – Lepa, ali otrovna!

Biljka ricinus kod nas je poznata kao skočac i crveni čičak, ima divan crveni plod, ali je otrovna za ljude i životinje. Kod nas može dostići visinu od oko dva metra. Jednogodišnja je biljka koja ima  velike dekorativne listove koji tokom sezone menjaju boju pa su zbog toga još atraktivniji. Za razliku od listova, cvet je sitan i neugledan, a bele je boje. Plod ima oblik lopte, crven je sa mekim bodljama na površini. Semenke ploda su sitne i podsećaju na pasulj, a kako kažu oni što su probali ukus je sličan kikirikiju.

Ricinus se kod nas gaji kao ukrasna biljka. Popularan je zbog dekorativnosti, a njegov izgled je pogodan za ograđivanje određenih prostora u dvorištu ili baštama kafića.

Mora se znati da je ova prelepa biljka vrlo otrovna i za ljude i za životinje. Svi su joj delovi otrovni, a najviše otrova ima u semenkama. Otrov je jedan od najopasnijih otrova uopšte. Trovanja ricinusom mogu biti namerna, ali i slučajna što se češće događa. Primeri za namerna trovanja se mogu pronaći u politici, a razlog je bio eliminacija političkih protivnika. I danas se ricinus može koristiti kao oružje bioterorizma.

Samo je biljka ricinusa otrovna! Ricinusovo ulje nema otrov u sebi i bezbedno je za korišćenje.

Kada se radi o slučajnom ulasku otrova u organizam to se dešava najčešće preko sistema organa za varenje, ako se ne znajući proba vrlo zanimljiva semenka ove biljke. Ukoliko posedujete ovu biljku, a imate decu ili ljubimca, morate znati da prepoznate znake trovanja.

Drugi način trovanja je kontakt preko kože ili inhalacija osušene ili spaljene biljke, a najteža trovanja nastaju oralnim unošenjem semenki. Smrtonosna doza ovog otrova zavisi od telesne težine otrovanog. Kod dece je najopasnije jer je za njih smrtonosna i samo jedna semenka. Za odrasle ljude ta doza je desetak semenki. Simptomi akutnog trovanja  se manifestuju kao muka, povraćanje sa bolovima u trbuhu, visoka temperature, prolivasta stolica i javljaju se nakon par sati po trovanju. Stolica i povraćana masa su krvavi, a u težim oblicima dolazi do sveopšteg krvarenja i fatalnog ishoda. Ako se udiše prah sušene ili spaljene biljke dolazi do otežanog disanja i kašlja. Ako je osoba u kontaktu sa biljkom javlja se crvenilo, svrab i plikovi na koži.

Prvo što treba uraditi kad dođe do trovanja je sprečiti dalji kontakt sa otrovom i odmah zatim potražiti stručnu pomoć lakara koji će odrediti način lečenja.

Preventiva u cilju sprečavanja trovanja ovom biljkom je dobro upoznavanje njenih osobina i oprez u kontaktu sa njom. U mnogim zemljama je zabranjeno gajenje ricinusa u području gde se deca mogu sresti i doći u kontakt sa njim. Osušene i uvele biljke se moraju oprezno spaljivati i uklanjati. Kod nas se ne vodi dovoljno računa o tome gde se biljka sadi zbog nedovoljne informisanosti o njenim osobinama. Ukoliko želite da gajite ovu biljku, držite je negde gde deca ne mogu da je dohvate.

Ricinusovo ulje

Najpoznatiji proizvod od ricinusa je medicinsko ricinusovo ulje koje služi kao laksativ tj. sredstvo za čišćenje probavnog sistema. Ricinusovo ulje ne sadrži otrovne supstance i ono se jedino može koristiti u medicinske svrhe, nikako semenke ili drugi oblici ricinusa.

Ricinusovo medicinsko ulje je najjače prirodno sredstvo za izvlačenje otrova iz organizma i za razbijanje tumora i ostalih stranih tkiva u organizmu. U kombinaciji sa sitno iseckanim i izgnječenim belim lukom kao ugrejana  obloga koja se stavlja na problematično mesto vrlo je efikasna kod tumora.

Od ricinusa se prave i razna maziva, goriva, đubriva, sveće, a i ulazi u sastav sapuna. Kod nas se najčešće gaje vrste ricinusa sa plavim i crvenim čaurama. Ricinusovo ulje možete kupiti u bilo kojoj apoteci.

RICINUSOVO ULJE ZA OBRVE TREPAVICE. Ricinusovo ulje se osim u medicini koristi i u kozmetičkoj industriji  za kosu, obrve, trepavice. Umočite štapić za uši ili čistu četkicu od maskare u ricinusovo ulje i pre spavanja dobro namažite obrve i trepavice. Nakon 2 do 3 meseca Vaše trepavice biće duže, a obrve popunjenije.

RICINUSOVO ULJE ZA KOŽU. Primena ricinusovog ulja je široka. Ono ima uspeh kod alergija, rana, posekotina, masnica, strija, povređenih zglobova, gubitka sluha, katarakte, smeđih pega, očnih alergija, bola u donjem delu leđa, hroničnog proliva, hronične promuklosti i čvorića na glasnim žicama, hiperaktivnosti, bradavica, naslaga kalcijuma na tabanima, raka kože u kombinaciji sa sodom bikarbonom, hrkanja, uboda pčele, rasta kose, hepatitisa, gljivica na nogama, alkoholizma, mladeža.

RICINUSOVO ULJE ZA KOSU. Za žene je interesantno jer pomaže kod suve kože i kose. Sadrži dosta vitamina E, podstiče stvaranje kolagena i elastina što umanjuje pojavu bora, uklanja mitisere, čisti i hidrira kožu. Osim toga podstiče rast noktiju, sprečava opadanje kose i uklanja perut.

RICINUSOVO ULJE PROTIV PERUTI. Za  uklanjanje peruti  pomešaju se dve kašike ricinusovog ulja sa kašikom kokosovog ulja, blago se zagreje u nlagom masažom utrlja u teme glave. Ostavi se sat vremena pa se kosa opera šamponom.

RICINUSOVO ULJE ZA NOKTE. Za nokte i njihov kvalitet, ali i za oblast oko noktiju, ricinusovo ulje se pomeša sa maslinovim ili bademovim uljem i umasira u oblast noktiju i pusti da upije.

RICINUSOVO ULJE OBLOGE. Oblozi se koriste i kod mioma, cista na jajnicima, različitih upalnih stanja, menstrualnih bolova. Oblozi se stavljaju na donji deo stomaka.Primena je u obliku kapi ili obloga. Obloge se prave od hladno ceđenog ricinusovog ulja, a potrebni su vam još čista gaza, plastična folija, termofor ili flaša tople vode, peškir. Posle tretmana koža se očisti rastvorom sode bikarbone. Oblozi se koriste i kod mioma, cista na jajnicima, različitih upalnih stanja, menstrualnih bolova. Oblozi se stavljaju na donji deo stomaka.

Postupak je sledeći. Gaza se natopi  zagrejanim uljem i stavi na kritično mesto, prekrije se folijom, zatim se stavi termofor i zamota peškirom  i drži najmanje sat vremena. Tokom postupka treba biti opušten i mirovati. Primenjuje se 40 dana. Oblog uvek treba da bude ugrejan, a ulje treba dodavati za svaki tretman. Ako ulje promeni miris ili boju treba napraviti novi oblog. Ovo ulje je korisno u spoljnoj primeni kod Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i cerebralne paralize.

Ricinusovo ulje kao lek

Ulje ricinusa je jeftin lek, ali nije toliko iskorišćen koliko bi trebao biti. Može se naći u svim apotekama. Još nekoliko zanimljivosti o ricinusu kroz istoriju. U drevnoj  Grčkoj se koristio za osvetljenje, ali i kao mast za telo i za poboljšanje rasta kose. Kleopatra ga je koristila za izbeljivanje beonjača, a u egipatskim spisima je nađeno da se koristilo kao laksativno sredstvo i kao sredstvo protiv parazita.

Treba napomenuti da se ricinusovo ulje ne preporučuje trudnicama, osobama sa osetljivim želucem  i sa bolesti bubrega. Ne treba se uzimati u prevelikim količinama jer može uzrokovati proliv i povraćanje. To znači umereno kao i sve ostalo da bi imalo pozitivan efekat.

Stručnjaci takođe ne preporučuju obilno korišćenje ricinusovog ulja na licu jer se može postići kontraefekat, izazivanjem pojave bubuljica i osipa zbog začepljenja pora. Ulje se koristi na sveže umivenu i osušenu kožu u tankom sloju sa kratkim zadržavanjem od oko pet minuta. Zatim se ispere hladnom vodom da bi se pore zatvorile.

 

Save

You may also like

Leave a Comment