Home Ishrana Prekrasna Majčina Dušica 🌿 Branje, Sušenje, Čaj, Lekovita Svojstva

Prekrasna Majčina Dušica 🌿 Branje, Sušenje, Čaj, Lekovita Svojstva

by Lola

Majčina dušica je lekovita biljka koja nema štetnih, toksičnih sastojaka, može se piti bez ograničenja. Izvorno i najstarije ime ove biljke je Majkina dušica i zabeleženo je krajem 18-tog veka. U 19-tom veku Jodif Pančić je beleži kao Majčinu dušicu verovatno zbog pogrešnog tumačenja prideva majkina jer se smatralo da se odnosi na majku.

To je jedna od najpopularnijih biljaka koja se kod nas koristi kao narodni lek. Poznati su i njeni drugi nazivi kao što su majkina dušica, bakina dušica, materinka, popovac, tamjanika, vrijes, divlji bosiljak. Osim etarskih ulja zbog kojih se ona najviše upotrebljava, majčina dušica sadrži i tanine, flavonoide, gorke supstance, fenil karbonske kiseline i vitamin C.

Majčina dušica potiče iz centralne Evrope i zapadnog Sibira. Rasprostranjena je širom Evrope i Azije, kod nas je rasprostranjena kao samonikla, ali se i gaji u Vojvodini i istočnoj Srbiji. To je višegodišnja zeljasta biljka sa jednogodišnjim zeljastim stablom. Koren joj je višegodišnji, jako je razgranat i ima mnogo sitnih žilica iz kog se razvija mnogo poleglih izdanaka koji formiraju busen. Stablo majčine dušice je poleglo i obraslo listovima koji su unakrsno naspramni na stablu, sitni su, prekriveni zelenim dlačicama koji sadrže etarsko ulje. Cvetovi se nalaze na vrhovima grančica i ružičasti su.

🌿 Majčina dušica – Uzgoj i Branje za Čaj

Majčina dušica ima prijatan miris i ukus, a cveta od maja do septembra. Raste na suvim i toplim područjima, ne odgovaraju joj hladna, peskovita i vlažna. Obično se nalazi na livadama, pašnjacima, na kamenjaru, uz puteve i na obodima šuma. U fazi mirovanja podnosi niske temperature. Ako se želi dobar prinos prilikom gajenja potrebno joj je obezbediti dosta svetlosti i toplote i navodnjavanje.

Majčina dušica se bere od maja do kraja avgusta. Pri branju treba pažljivo makazama ili nožem odseći bilju u stablu pazeći da ne zgnječite cvetove. Strogo se savetuje da, s obzirom da raste u grupi, ostavite bar 30% cvetova da se ponovo razmnože. Majčina dušica se suši u mraku i na promaji, nemojte je izlagati suncu. Čaj od majčine dušice se preporučuje svima, jako je dobar za želudac i kašalj, ali i za smirenje.

🌿 Lekovitost Majčine dušice

Majčina dušica je popularna u narodnoj medicini, ali i u naučnoj medicini i u farmaceutskoj industriji. Ona je blagi ekspektorans, bronhospazmolitik i antiseptik i ulazi u sastav mnogih preparata koji se koriste za iskašljavanje kod bronhitisa kao i kod običnog i velikog kašlja. Koristi se i protiv proliva, grčeva i za jačanje organa za varenje. Koristi se i kao kupka kod reumatizma, rahitisa, skrofula i prehlade. Za pripremu lekovitih napitaka bitno je da se ne koristi količina manja od jedne supine kašike na dva decilitra vode jer u protivnom neće imati efekta. Za opuštajući čaj možete koristiti manje.

Etarsko ulje majčine dušice se koristi protiv crevnih parazita i dečijih glista, a u kozmetici se koristi u zubnim pastama i vodicama za ispiranje usta. Osim što osvežava dah, etarsko ulje predstavlja i zaštitu od mnogih zaraznih bolesti.

Osim svega što smo naveli o majčinoj dušici ona pospešuje znojenje, jača želudac, uspavljuje, olakšava porođaj, pomaže kod neredovnih menstruacija, potopljena u rakiju ili maslinovo ulje deluje na bakterijska oboljenja creva i pluća, dobra je za masažu kod reume i gihta, za jačanje mozga. Kada šaku majčine dušice stavimo pod kapu ili šešir rešićemo se glavobolje, a u narodnoj medicine se koristi i za lečenje alkoholizma. Sa koprivom pomešana u istom odnosu leči malokrvnost. Majčina dušica je čak korisna paša za pčele jer ih štiti od bakterijskih bolesti.

🌿 Majčina dušica čaj

Da bi se dobio kvalitetan čaj ove biljke važno je da se berba obavi pravilno, da je sušenje, pakovanje i čuvanje adekvatno. Lekoviti sastojci se nalaze u listu i cvetu pa ako se sve ne odradi kako treba neće biti lekovita i neće dati očekivane rezultate. Prilikom sušenja nikako se ne sme dirati rukama već drvenim ili staklenim štapićima. Važno je takođe znati da se nikada ne kuva u otvorenoj posudi i da je potrebno uzeti dovoljnu količinu biljke. Lekoviti sastojci ove biljke lako isparavaju pa kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, a za količinu smo već napisali.

Kako bi vam čaj bio koristan bitno ga je kupiti u proverenim apotekama ili od travara, a kašiku majčine dušice preliti sa dva decilitra ključale vode, poklopiti  i ostaviti pola sata da stoji pa ga zasladiti medom i piti tri, četiri šolje dnevno.

 

Majčina dušica se pojavljuje i u mitovima i običajima mnogih evropskih naroda. Stari Grci su svoje žrtve bogovima spaljivali uz ovu biljku, a Stari Rimljani su verovali da ona rasteruje zmije i druge otrovne životinje. U Tirolu se smatralo da štiti od svakog zla, a u Saksoniji su je stavljali  u vodu u kojoj se deca kupaju da bi bila napredna.

I kod nas je to bio običaj, ali se majčina dušica poštovala i kao veza sa dušama umrlih. U našem narodu još od davnih vremena  uživa poštovanje i povezana je sa kultom starog sveslovenskog božanstva Babe, pa zbog toga ima slično ime u mnogim slovenskim jezicima.

🌿 Majčina dušica za kosu

Majčina dušica je našla primenu i u negovanju kose. Od nje se pravi vrlo koristan losion za kosu tako što se u litru vode stavi po 20 grama ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Mešavina ovih biljaka se ostavi da odstoji tri sata u hladnoj vodi pa se onda zagreje do temperature od 80 stepeni, procedi kroz gazu i sipa u hermetički zatvorenu posudu. Losion se koristi jednom dnevno za masažu korena kose. Ovaj zdrav, prirodan losion uništava mikrobe koji napadaju kožu glave izazivajući perutanje.

🌿 Majčina dušica kao začin

U kulinarstvu je ova biljka takođe našla primenu. Koristi se kao začin mnogim jelima u svežem ili suvom stanju. Jela od povrća, mesa, salate, čorbe i sosovi dobijaju specifičan ukus ako u njih stavimi malo majčine dušice. Neutrališe masna jela, mnogo se koristi u italijanskoj kuhinji, aromatična je i koristi se u veoma malim količinama. Prijatan je i bezopasan konzervans jer etarskim uljem sprečava vrenje.

Majčina dušica ima veoma pikantan ukus, blago je gorka, podseća na dim i kamfor. U kuhinji je idealna za mediteranska jela sa mesom, za pečurke, ribu, jela sa krompirom, za svež kozji sir, za jela sa paradajzom ,paprikom, tikvicama, lukom, za supe i za kiseljenje krastavaca. Sušena majčina dušica je jači začin od sveže.

🌿 Majčina dušica za ispiranje usta

Za ispiranje usta grgoljenjem se koristi rastvor pripremljen tako što se pet grama majčine dušice prelije decilitrom mlake vode i ostavi tokom noći da odstoji. Ujutru se procedi  i grgolji ako je upaljeno grlo, ali i ako hoćete da osvežite dah, a jača i desni. Dobro je kako za odrasle tako i za decu jer dezinfekuje usnu duplju.

🌿 Majčina dušica za opuštajuću kupku

Kupka od majčine dušice se pravi tako što se u kadu sa toplom vodom sipa sto grama majčine dušice. Veoma je korisna za decu jer im  vraća zdrav san ako je koriste pola sata pre spavanja. Naravno da i odrasli mogu koristiti njene blagodeti.

Ko treba da izbegava Majčinu dušicu?

I ako je ova biljka poznata kao bezbedna za upotrebu treba biti oprezan jer ako ste slučajno alergični na origano može se desiti da ste alergični i na majčinu dušicu. Ako ste skoro imali neku operaciju ili poremećaje krvarenja izbegavajte je jer u većim količinama može sprečiti zgrušavanje krvi. Ako tek treba da imate operaciju nemojte je koristiti bar dve nedelje pre toga. Moguća su i neželjena dejstva kada su u pitanju hormonski poremećaji kao što su rak dojke, materice, jajnika, endometrioza.

U svim drugim slučajevima majčina dušica je svakako biljka koja ima širok spektar korisnih dejstava i treba je koristiti kao čaj, kupku ili pak kao izvanredan začin jer je proveren prirodni lek. Uz malo truda svako je može imati u svom domu!

 

You may also like

Leave a Comment