Home Ishrana Lekoviti Idjirot: Čaj za Čir Na Želucu, Odvikavanje Od Pušenja i Nesanicu

Lekoviti Idjirot: Čaj za Čir Na Želucu, Odvikavanje Od Pušenja i Nesanicu

by Lola

Iđirot potiče iz jugoistočne Azije. Kao začin prenet je u Evropu u 16-tom veku.Poznat je kao mirišljavi šaš, vodeni božur, mirisni koren, mirisna trska, sabljar, komuš, kalamus, babat, vodena sabljica. Biljka je zavisna od vode pa raste uz močvare, jezera, bare. Može da naraste do metar visine, ima dug horizontalni koren debljine palca na kome leži puzeći izdanak iz kog rastu dugi kopljasti, zeleni listovi koji se na vrhu završavaju čunastim cvetnim klipom  dugim oko 10 centimetara koji je okrenut u stranu. Klip je u stvari cvast od gusto zbijenih cvetića i žućkastozelen je. Duguljasti crveni plodovi se javljaju samo u izuzetno toplim staništima pa se zbog toga u drugim krajevima razmnožava vegetativno pomoću podanka. Cveta u junu i julu i izuzetno lepo miriše. Vodena perunika je jako slična idjirotu pa se mora voditi računa jer je perunika otrovna da ne dođe do zamene kada se upotrebljava.

Iđirot je veoma lekovita i aromatična biljka koja se odomaćila i kod nas pa raste uz obale pojedinih reka, Dunava, Save. U prirodi je u nestajanju jer se njen rizom intenzivno koristi u farmaceutskoj industriji pa je u Srbiji  danas zaštićen zakonom.

Idjirot kao lek

Idjirot je aromatičan i lekovit i od davnina poznat. Stari Kinezi su ga nazvali –onaj koji produžava život-, a korišćen je i u starom Rimu i Grčkoj. Od njega su pravljeni balzami za negu lica i tela, lečeni organi za varenje. Posle otkrića Amerike prenet je i tamo pa su ga Indjanci masovno uzgajali.

Narodna medicina veoma veruje ovoj biljci i smatra da njen koren može da izleči svaku bolest creva ma koliko ona bila uporna. Preporučuju je i kod opšte slabosti organizma, usporenog metabolizma, anemije, ali i osobama koje su mršave jer im podstiče apetit. Idjirot je dobar i kao sredstvo za čišćenje organizma. Dobar je i protiv prehlade jer sadrži puno vitamina C, snižava temperature i pomaže kod gripa. Sadrži i određenu količinu joda koji poboljšava koncentraciju i pamćenje i reguliše rad štitne žlezde. Ima umirujuće dejstvo pa se koristi kod napetosti. Osim što osvežava dah, ispiranjem sa njim se sprečava upala desni.

Danas je iđirot retka biljka i potrebne su specijalne dozvole za njeno branje koje se dobijaju od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Branje u komercijalne svrhe je regulisano zakonom. Čaj od idjirota možete kupiti u apotekama (proizvodi Institut “Dr Josif Pančić”).

Lekoviti deo biljke idjirot je rizom koji se kopa i sakuplja u martu i aprilu pre nego što se listovi izviju ili krajem leta i početkom jeseni kada se voda povuče iz bara i močvara. Rizom se iz mulja vadi posebnim vilama, zatim se dobro opera pa očisti od korenja, lišća i trulih delova. Smeđa pokorica koju ima se oljušti pa se rizom uzdužno iseče, pa se onda iseče na komade. Posle toga se suši u sušari na 40 stepeni. Iako u neoljuštenom rizomu ima više etarskog ulja jer pokorica sprečava isparavanje i gubitak ulja on se na tržištu manje ceni.

Rizom idjirota je spolja smeđ, na prelomu je beličast, zrnast i mek kao sunđer. Od njega se za lečenje određenih bolesti  pravi čaj, prah, ulje ili ekstrakt. Kada rizom dospe u vodu postaje sunđerast. Etarsko ulje jakim mirisom podseća na kamfor. Gusta je i gorka tečnost žuto-smeđe boje. Lako se rastvara u alkoholu.

Iđirot se koristi kod usporenog metabolizma kao i kod slabosti i problema organa za varenje. Koristi se i kod bledila kože, oboljenja žlezda kao i kod gihta. Idjirot se može koristiti i za ispiranje usta kao i za pranje gnojnih rana. Može biti i sredstvo za poboljšanje vida i memorije.  Smatra se da idjirot pomaže i kod:

  • Kada postoji problem sa opadanjem kose skuva se gust uvarak od suvog podanka idjirota i time se masira glava.
  • Sok od podanka idjirota se ukapa u oko za njegovo jačanje. Svež sok od idjirota se pravi tako što se svež koren očisti i još vlažan iscedi u dokovniku.
  • Osušeni podanak idjirota se može koristiti u kulinarstvu kao mirođija.
  • Kupka od idjirota je takođe korisna i za nju je potrebno 200 grama korena ostaviti preko noći u 5 litara hladne vode. Sledećeg dana se sve to zagreje do ključanja, ostavi da odstoji pa doda vodi za kupanje.
  • Oblozi od idjirota se pripremaju od praha iđirota i jake lozove rakije i koriste se kod raznih čireva, gihta i kostobolje.
  • Osim svega navedenog iđirot ulazi u sastav raznih preparata za pravljenje pića, a koristi se i u parfimeriji.

Čaj od idjirota

Pored svih prednosti sa idjirotom treba biti oprezan zbog ulja azarona. Čaj se ne preporučuje trudnicama ni osobama sa gastritisom. Čaj od idjirota se može napravi na dva načina; od podanka idjirota i od njegovog korena.  Prvi se pravi tako što se kafena kašičica usitnjenog podanka prelije šoljicom ključale vode. Čaj se koristi kod katara želuca i creva, kod problema sa bubrezima. Pije se više puta dnevno u gutljajima. Čaj od korena idjirota je najefikasniji ako se pravi hladnim natapanjem. Mala kašika se stavi preko noći u čašu hladne vode. Ujutru se zagreje i procedi.

BITNO! Čaj od idjirota dnevna količina:

Količina koju ne treba prekoračiti je šest gutljaja dnevno.

Čaj od iđirota se koristi za ublažavanje grčeva, spečavanje proliva i odstranjivanje gasova. Austrijska travarka Marija Treben posebno preporučuje iđirot osobama obolelim od raka pluća. Čaj se priprema na hladno kako smo već opisali i pije se u malim gutljajima.

Idjirot protiv pušenja

Jedna od izuzetnosti ove biljke je pomoć kod odvikavanja od pušenja. Danas je to problem mnogih, pušenje ugrožava zdravlje, a ove navike se teško rešiti.

Za ovaj problem se koristi suv koren idjirota koji se polako žvaće. Sastojci u njemu kod pušača suzbijaju želju za cigaretama. Najbolji efekat primene je ako se žvaće 10-15 komadića suvog korena iđirota.

Travari smatraju idjirot važnom biljkom kada je potrebno olakšati tegobe osobama koje prolaze kroz apstinentske krize. Pošto ima blagotvorno dejstvo na organe za varenje i nervni sistem, on otklanja nesvestice, groznice, mučninu, povraćanje, dijareju. Čaj od iđirota se koristi kod odvikavanja kokainskih i heroinskih zavisnika.

Tada se sprema napitak od idjirota tako što se on hladno spremi kako smo naveli, a ujutru se blago zagreje i doda mu se kašika lista matičnjaka pa ostavi poklopljen 15 minuta. Procedi se i pije u malim gutljajima tokom dana.

Iđirot za čir na želucu

Ponudićemo vam još jednu mešavinu korisnu kod gastritisa i čira na želucu. Za nju je potrebno 100 grama idjirot, 100 grama lanenog semena, 100 grama slatkog korena, 100 grama bokvice.

Sve biljke se pomešaju pa se dve kašike mešavine preliju sa 300 ml ključale vode, promešaju i ostave pola sata poklopljene. Zatim se čaj procedi i popije pola sata pre jela. Piju se tri šolje dnevno pre jela sveže pripremljen.

Iđirot je retka, ali korisna biljka. Priroda nam je kao i mnoge druge podarila za korišćenje. Iskoristite je!

 

Save

Save

Save

You may also like

Leave a Comment