Home Ishrana Kleka i Klekovača – Lekovita Svojstva, Upotreba, Recept za Rakiju

Kleka i Klekovača – Lekovita Svojstva, Upotreba, Recept za Rakiju

by Lola
kleka

Kleka je odavno poznata kao lekovita biljka. Koristi se od davnina kod problema sa mokraćnim organima, za poboljšanje varenja, iskašljavanje, protiv bolesti želuca i bubrega.

Kleka je četinarska biljka iz porodice čempresa, cela je lekovita, ali se najčešće koriste plodovi koji se beru u drugoj polovini leta i početkom jeseni. Vreme berbe zavisi od nadmorske visine na kojoj se biljka nalazi. Najčešće se nalazi na kamenitim i kraškim terenima, primorskim i brdskim. Kod nas se najčešće nalazi po planinskim suvim krčevinama, pašnjacima, zapuštenim i neobrađenim zemljištima.

Plodovi kleke su bobice, okrugli tamnocrno ljubičasti plodovi, koji imaju aromatičan miris i gorkosladak ukus. Lekoviti su isključivo potpuno zreli plodovi i to dvogodišnji dok jednogodišnji, zeleni nisu pa ih ne treba ni koristiti. Plodovi se suše na promajnom mestu, a iglice i mlade grane se beru od aprila do kraja juna. Tada se usitne i suše isto kao i plodovi. Cvetovi kleke su sitni i nalaze se u pazuhu listova.

Njeno branje je veoma sporo ako se ručno bere pa je drugi način za skupljanje ploda da se ispod drveta prostre odgovarajuća prostirka pa se plodovi pažljivo sresu nekim štapom. Posle sušenja se čuvaju na suvom i čistom mestu.

Kleka narodni običaji i verovanja 🔵

Kleka je u narodu poznata kao sveta biljka pa postoje i neki običaji vezani za nju. Pred njom se skidala kapa i klanjalo joj se, a njeno drvo je kao i tamjan korišćeno kao kultni i medicinski miris. Granje kleke se kačilo na zidove kuća kao svojevrsna zaštita od demonskih sila, a pripisavane su joj i magične moći.

Kleka je služila kao zaštita od kuge i ostalih pošasti. Služila je i kao zaštita porodičnog ognjišta i imanja od zlih duhova, čarolija i veštica. Kleka je predstavljala simbol poverenja, zaštite i inicijative, a i simbol plodnosti.

kleka drvo

Kleka kao lek 🔵

Kleka sadrži etarsko ulje sa puno terpena, šećer, gorke materije, tanine, masti slične vosku, pentozan, pektin, taninski glikozid, grožđani šećer, mravlju i sirćetnu kiselinu, inozit, invertni šećer, kalcijum, kalijum, mangan, a mladi izdanci i iglice sadrže i vitamin C. Kao i kod drugih biljaka i kleka ima neke nuspojave pa se ne preporučuje osobama slabih bubrega i trudnicama.

Kleka reguliše rad bubrega i pospešuje izmokravanje, a uvarak od iglica i mladih grana pomaže kod oticanja nogu i poboljšava cirkulaciju. Naravno kao i kod svih lekovitih biljaka treba je koristiti obazrivo da ne bi došlo do oštećenja bubrega. Kleka je izuzetno korisna za čišćenje krvi, za drobljenje i odvajanje kamenca i peska iz žuči, bubrega, bešike.

Osim za potrebe koje smo naveli, kleka se koristi za spoljnu i unutrašnju upotrebu kao diuretik, protiv nazeba i kašlja, vodene bolesti, gonoreje, astme, za stomak, znojenje, a za spoljnu upotrebu u obliku spiritusa ili u jakoj rakiji za obloge i masažu protiv reumatizma.

Za šta su sve dobre kleka i klekovača? 🔵

Kleka se koristi kao lek, ali i za proizvodnju klekovače. Rakija klekovača je poznata aromatična rakija koja se upotrebljava kao domaći lek i dezinfekciono sredstvo. Etarsko ulje kleke se u malim dozama koristi za olakšavanje iskašljavanja, za inhalaciju kod problema sa disanjem. Njeno baktericidno dejstvo se koristi u lečenju infektivnih bolesti pluća. Postoje mnogi narodni recepti u kojima se koristi kleka, pa ćemo navesti neke, možda će zatrebati.

KLEKA ZA VARENJE. Za otklanjanje grčeva u crevu potrebno je dobro izmešati jednake delove kleke, pelina, hajdučke trave i čaja od kamilice, pa odvojiti tri kašičice mešavine, preliti sa tri šoljice ključale vode, ostaviti poklopljeno desetak minuta, procediti i piti nezaslađeno.

KLEKE PROTIV GLAVOBOLJE. Ako je glavobolja u pitanju plodovi kleke se dobro zdrobe i previju na čelo.

KLEKA ZA JETRU. Za bolest jetre, želuca, vodenu bolest ili za jačanje živaca se ujutru sat vremena pre doručka sažvaće i pojede 4-5 plodova kleke. Može se i šaka zdrobljenih plodova preliti litrom ključale vode, procediti pa piti 5-6 šoljica dnevno.

KLEKA ZA APETIT. Često ljudi imaju problem sa apetitom i varenjem hrane. Iza to ima rešenje. Kompot od kleke je lek za to. Spremi se kompot sa malo šećera, plodovi se pojedu, a tečnost popije. To se ponavlja dok se apetit ne poravi.

klekovaca

KLEKA ZA ŠEĆERNU BOLEST. Za šećernu bolest se koristi sledeća kombinacija. Može se samo koristiti čaj od plodova kleke, sok od kleke, razređen i nezaslađen. Može se takođe pomešati po 10 grama plodova kleke, virka, lanenog semena, ždraljevine i lista borovnice pa se tri kašike te smese prelije sa polalitre hladne vode, ostavi da prenoći i sutradan zagreje i kuva pet minuta, prohladi, procedi i pije pre svakog obroka nezaslađeno po čaša.

KLEKA ZA BUBREGE. Kao diuretik se koristi mešavina od po 25 grama klekinja, korena od zečjeg trna, šipurka i sitnice. Druga mešavina lekovitog bilja je po 25 grama klekinja, peršunovog ploda, po deset grama peteljki od višanja, zove i ploda anisa, morača i kima. Sve ove mešavine se koriste tako što se kašika popari sa 2dl ključale vode, ostavi da odstoji dva sata i pije tri puta dnevno pre jela.

Sirup od kleke za kašalj 🔵

Pošto smo pomenuli i sirup od kleke ponudićemo vam i recept za to. Potrebno je pola kilograma ploda kleke kratko prokuvati u tri litre vode, zgnječiti ih pa ponovo prokuvati uz dodavanje vode po potrebi. Dobijena smesa se procedi kroz sito pa ostavi da se ohladi. Doda se meda samo toliko koliko je potrebno da se napravi sirup. Ostavi se u dobro zatvorene tegle pa se koristi za poboljšanje apetita.

Deci se daje kašičica sirupa tri puta dnevno sat vremena pre obroka, a odrasli treba da uzimaju po dve kašičice takođe sat vremena pre obroka.

Klekovača rakija recept 🔵

Evo još jednog recepta koji će verovatno sve zanimati. Kako se pravi rakija klekovača?

Pravi se tako kada se na litru šljivovice ili neke druge voćne rakije doda 15-20 zrelih bobica kleke. Isključivo dvogodišnji plod, tamnoplave boje, nikako zelene jednogodišnje. Ne sme se staviti ni više bobica jer će rakija dobiti gorak ukus. Ovakva rakija se u flaši ostavi 40 dana da odstoji na suncu kada dobija žućkastu boju. Izuzetna rakija prepečenica koja je brend užičkog kraja! Probajte! Za lek!

 

You may also like

1 comment

Leave a Comment