Home Ishrana EHINACEA: Lekovita Grčka Lepotica Koja Jača Imunitet

EHINACEA: Lekovita Grčka Lepotica Koja Jača Imunitet

by Lola
ehinacea

Ehinacea pripada porodici glavočika, a ime je dobila zbog svog izgleda. Za pozitivno medicinsko dejstvo ehinacee znale su i drevne kulture, ali je pronalazak antibiotika ovu biljku gurnuo u zaborav. Ipak, danas se sve više traži alternativa ovim lekovima jer postoji štetan uticaj na organizam. Naučnici su otkrili da listovi, cvet i koren ehinacee mogu poslužiti za pripremu biljnih preparata koji se koriste u zdravstvene svrhe.

Ehinacea biljka

Cvet ehinacee ima izražen središnji deo koji podseća na ježa jer izgleda kao da ima bodlje i latice, a na grčkom echinos znači jež. Ehinacea spada u višegodišnje biljke. Poreklom je iz Severne Amerike. U Srbiji je plantažni uzgoj ehinacee u početnoj fazi. Latice ehinacee su roze ili ljubičaste boje, a stabljika može biti visoka i 60 cm.

Stanovništvo američkog kontinenta je koristilo ehinaceu kao univerzalni biljni lek. Ona se kod njih koristila kao lincura u našim krajevima. Velika popularnost ove biljke u zapadnoj civilizaciji desila se u 18-tom i 19-tom veku. Pre nego što su se pojavili antibiotici ehinacea se koristila za različite bolesti kao što su sifilis, šarlah, difterija, malarija, trovanje krvi.

Lekovita svojstva pokazuju tri vrste ehinacee, a to su purpurea, angustifolia, pallida. One sadrže fenolkarbonsku kiselinu i depsidnu kiselinu, kafenu, hlorogensku i dikafeoilhinu kiselinu, estre kafene ivinske kiseline, ferulinsku i vinsku kiselinu.

Ehinacea za jačanje imuniteta

Smatra se da ehinacea deluje na povećanje odbrambene sposobnosti organizma tako što povećava broj leukocita, belih krvnih zrnaca i stimuliše sintezu interferona, proteina koji učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija.

Imuni sistem će ojačati ako se uzima oko 10 mg ehinacee po kilogramu telesne težine svakog dana tokom dve nedelje. Ona je jak antioksidans jer sadrži fenole koji su zaduženi za funkciju enzima i ćelija receptora.

Hemijski sastav ehinacee je zaslužan za njene lekovite moći. Ona sadrži polisaharide, glikoproteine, flavonoide, inulin, eterična ulja, vitamin C, alkamide. Ovi elementi su veoma bitni za zdrav imuni sistem.

Različiti delovi ehinacee imaju i različit hemijski sastav. Cvet i listovi ehinacee su korisni za jačanje imuniteta jer sadrže više polisaharida, a koren sadrži više eteričnih ulja. Biljni preparati se češće prave od lista i cvetova.

ehinacea kapi

Ehinacea čaj

Ehinacea se može koristiti u svežem ili osušenom obliku. Od nje se prave tinkture, čaj, tablete, kapsule. Zbog toga je korisno piti čaj od sušenog lišća i cvetova ehinacee. Čaj od ove biljke je bogat vitaminima, a sadrži i kalcijum, gvožđe, natrijum i magnezijum. Priprema čaja je jednostavna. Kašičicu ili dve sušene biljke prelijete sa šoljom ključale vode.

Ehinacea sirup

Sirup na bazi ove biljke je izuzetno koristan za jačanje imuniteta kod dece. Sirup ehinacee često sadrži i druge biljke, beli slez, lipu ili morač pa se time njegov značaj povećava. Bitno je da ne sadrži alkohol. Kada kupujete preparate na bazi ehinacee vodite računa da su od proverenih proizvođača jer je tržište preplavljeno raznim plagijatima. Najbolje je kupiti kapi i čaj ehinacee u apotekama.

Ipak ga ne treba davati bebama i deci mlađoj od dve godine, a starijoj deci se može davati i do tri puta dnevno po jedna kašičica.

Ehinacea kapi – Tinktura

Kapi na bazi ehinacee se vrlo lako koriste u kombinaciji sa mlekom, čajem, vodom, medom. Ne treba ih uzimati na prazan stomak jer su veoma jake. Zavisno od uzrasta preporučuje se i broj kapi koje se koriste.

Ako imate simptome gripa ili prehlade možete koristiti i kapsule i tablete na bazi ehinacee. Ehinacea postoji i u obliku spreja. Koristi se za grlo, deluje lokalno, antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Čim primetite da vam je imunitet oslabio možete uzeti nešto na bazi ove biljke. Kapsule i tablete se koriste uz mnogo vode do tri puta dnevno.

Za šta se koristi Ehinacea?

Ehinacea se može koristiti i ako imate problem sa zuboboljom, glavoboljom ili bilo kojim drugim bolom, kao analgetik. Koristi se i kod problema sa urinarnim traktom, kod raznih infekcija pa i kod vaginalnih. Čak pomaže i kod hemoroida, reume ili artritisa, bradavica i herpesa.

Ehinacea pomaže kod zatvora kao prirodni laksativ. Pozitivno deluje i na hormonske poremećaje, anksioznost ili depresiju.

Mnogo je njenih pozitivnih dejstava na organizam, pa tako pomaže i kod kožnih oboljenja kao što su psorijaza, ekcemi, razni ujedi ili ubodi, a podstiče i regeneraciju kože.

Ehinacea je prirodni antibiotik koji čisti limfne ćelije. Uspešno leči gingivitis, paradentozu, afte kao i gljivične infekcije usta i creva. Stimuliše takođe jetru i bubrege u procesu detoksikacije, a savetuje se i kao preventiva kod bronhitisa i oboljenja prostate. Namenjena je za intenzivnu i kratku terapiju. Kod prevencija se koristi u periodu godine kada su infekcije i prehlade najčešće i to od 4-6 nedelja. Ako infekcija već postoji koristi se oko dve nedelje u visokim dnevnim dozama.

ehinacea za imunitet

Postoji indicija da bi se ehinacea mogla koristiti i protiv nekih vrsta kancera, ali naučna istraživanja još to nisu potvrdila. Ipak se u nekim zdravstvenim organizacijama preporučuje kao dodatak ili alternativa konvencionalnom lečenju tumora.

Ehinacea neželjena dejstva

I ako je poznata po svojim pozitivnim dejstvima, kao i druge biljke i ona ima neka neželjena dejstva pa se mora voditi računa u slučajevima kada postoji alergija na nju jer može doći do određenih alergijskih reakcija kao što su osip, oticanje jezika i grla ili gušenja. Ponekad se to manifestuje i blagim peckanjem jezika, ošamućenošću, glavoboljom, povišenom temperaturom, bolom u stomaku ili dijarejom, mučninom, povraćanjem, bolom u zglobovima ili mišićima.

Trudnice, dojilje i hronični bolesnici bi pre upotrebe suplemenata od ehinacee trebalo da se konsultuju sa lekarom kako ne bi došlo do neželjenih efekata.

Ako osoba boluje od tuberkuloze, leukemije, multiple skleroze, autoimunih bolesti, bolesti jetre ili HIV-a, ehinacea se ne preporučuje.

Upotreba preparata na bazi ehinacee ne bi trebalo da traje duže od osam nedelja u kontinuitetu zbog njenog specifičnog hemijskog sastava.

Većina ljudi nije znala za ovu biljku, a kamo li za njena korisna svojstva. Ovo su samo osnovne informacije o njoj, pa ako vam je potrebna ili ste se zainteresovali za nju, probajte, raspitajte se kod onih koji su je koristili. Sigurno će imati još toga da vam kažu!

 

You may also like

Leave a Comment