Home Ishrana Blagotvorna Lipa – Napravite čaj za pluća, imunitet ili nervozu

Blagotvorna Lipa – Napravite čaj za pluća, imunitet ili nervozu

by Lola
lipa caj

Lipa je rod koji obuhvata oko trideset vrsta listopadnog drveća, a naziv joj se tumači na razne načine, od toga da na grčkom to znači vlakno jer su to likina vlakna ili da je to izmenjen naziv za brest. Što se tiče srpskuh naziva koristi se samo naziv lipa, a za autohtone vrste lipa postoji više naziva. Kod nas raste bela ili srebrna lipa, krupnolisna lipa i sitnolisna lipa. U prirodi se nalazi kao pojedinačno stablo ili kao grupa stabala koja služi za ukrašavanje parkova.

Lipa i stari Sloveni

Drvo lipe ima bogatu istoriju,  a prve spise o lipi napisao je Herodot, grčki istoričar. Za istoriju lipe naročito su bitni stari sloveni. Oni su živeli u lipovim šumama i izuzetno su poštovali kako šumu tako i lipu. Prema nekim predanjima postojali su razni obredi i prinošenje žrtve lipi kao božanstvu. Sloveni koji su napustili staru domovinu zadržali su ljubav prema lipi pa su je u novim domovima kačili u krov svoje kuće ili stana kako bi je tako sačuvali od gromova i požara. Verovalo se da lipa čuva čoveka od zla i uroka. Sloveni su u lipovim šumama sakupljali med i vosak pa su je i zbog toga izuzetno poštovali jer im je bila izvor hrane.

Stabla su posvetili svojim bogovima pa je lipa posvećena boginji Vidi koja je zaštitnica ljubavi. Drvo lipe se zbog toga naziva i drvo ljubavi.

Postojalo je i verovanje kod Slovena da posle smrti ljudi nastavljaju da žive u korenu, stablu i krošnjama.

drvo lipe

Kada neko popije čaj od lipe, prema predanju, toplota sunca mu ulazi u organizam, izaziva znojenje i oslobađa telo od groznice. Legenda kaže da su zraci sunca utkani u cvet lipe.

Lipa može biti visoka i do 30 metara, a može doživeti i nekoliko stotina godina. Najkorisniji deo stabla lipe su njeni zeleno žuti cvetovi koji se u celom svetu koriste za pripremu ukusnog i veoma zdravog čaja.

Čaj od lipe

Čaj od cvetova lipe se stotinama godina smatra vrlo moćnim lekom za razne bolesti. Najkorisnija je vrsta lipe koja ima latinski naziv Tilia cordata koja je rasprostranjena kako kod nas tako i u ostalim zemljama Evrope i zapadne Azije. Lipa cveta u junu, a treba je brati čim počne da cveta kada su se dve trećine cvetova rascvetale. Procvetala lipa nema korisna svojstva. Bere se po suvom i lepom vremenu. Cvetovi se suše u hladu na prozračnom mestu. Sušenjem cvetovi moraju da zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris. Lipov cvet ima blag i prijatan miris, sladunjav je i pomalo opor. Suvi cvetovi se čuvaju na suvom i tamnom mestu najbolje u papirnim kesama ili kutijama.

Čaj se pravi veoma jednostavno. Kašičica cvetova lipe se prelije šoljom ključale vode, sačeka se desetak minuta, procedi i pije. Ko i svi čajevi mora se koristiti umereno.

Lipa kao lek

Lipov cvet sadrži sluz, tanine, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, žutu boju, manitol.

Neki fitopreparati sadrže ekstrakt lipe i preporučuju se za smirivanje suvog kašlja, za umirenje, ali i kod problema sa urinarnim traktom.

Lipa se u narodnoj medicini koristi za mnoge tegobe među kojima su i anksioznost, nervoza, za poboljšanje izlučivanja mokraće iz organizma, blago sredstvo protiv grčeva, kao i za izradu kozmetičkih preparata. Čak se preporučuje i kod visokog krvnog pritiska.

Sluz lipe oblaže sluzokožu disajnih organa i sprečava nadražaj pa se ona najčešće koristi za umirenje intenzivnog kašlja.

Lipa rešava i blage probleme sa bešikom, loše varenje, uznemiren stomak, kao i problem sa prekomernom količinom gasova.

Čaj od lipe je koristan za imuni sistem kom pomaže da se izbori sa infekcijom. Cvet lipe se koristi protiv prehlade, kašlja, bronhitisa, migrene, kao diuretik, kao sedativ. Poznat je kao nektar kraljeva zbog svog prijatnog ukusa i korisnog dejstva na organizam. Čaj od cveta lipe je poznat kao sredstvo za opuštanje pa je dobar kod problema sa nesanicom kao i matičnjak. Može se čak dodati u vodu za kupanje pre spavanja.

caj od lipe

Ipak postoje i osobe kojima se ne preporučuje ovaj čaj, a to su osobe koje imaju srčane tegobe i boluju od neke bolesti srca.

Za šta je dobar čaj od lipe?

  • Čaj od lista lipe se koristi za probleme sa crevima, kao oblog za čireve.
  • Čaj od kore lipe pomaže kod problema sa bešikom, ali u borbi sa celulitom.
  • Čaj od lipe pored navedenih pozitivnih svojstava, pomaže i kod menstrualnih tegoba i pospešuje apetit, a podstiče i cirkulaciju.
  • Kao prevencija može se koristiti protiv arteroskleroze, upale vena.

 

Protiv prehlade se korisrti kombinacija od po 25 grama cveta lipe, zove i kamilice, 15 grama biljke pomoćnice, 10 grama bele saponarije. Tri kašike smese se popare sa pola litre ključale vode pa se poklopi i posle sat vremena pije što toplije tokom dana.

Za zaustavljanje proliva se pomeša po 30 grama cveta lipe i kamilice, po 10 grama petrovca, ružinog cveta, šipurka i podubice. Postupak za pravljenje je isti kao i kod predhodne kombinacije. Tri kašike se preliju sa pola litre ključale vode , ostavi sat vremena poklopljeno, procedi i pije.

Za opekotine se koristi 100 grama cveta ili lista lipe koji se popare sa litrom vrele vode. Ostavi se poklopljeno tri sata pa se procedi. Prave se obloge koje se stavljaju na povređeno mesto.

Poznata je i kupka za bebe koja pomaže da lakše utonu u san. Tri šake cveta lipe se stavi u litru proključale vode pa se kuva na tihoj vatri još tri minuta. Procedi se i sipa u kadu sa vodom pre kupanja.

Sigurno će vam biti interesantna i mešavina koja se koristi u borbi protiv celulita. Pomeša se po dva prstohvata mirođije, pirevine i lipe pa se kuva deset minuta u pola litre vode, procedi se i pije tokom dana.

Za jačanje imuniteta se koristi mešavina od po 25 grama šipka i cveta lipe, po 15 grama pomorandžine kore i cvetova zove. Tri kašike ove mešavine se prelije sa pola litre proključale vode, poklopi se desetak minuta, a onda procedi i pije dve do tri šolje zagrejanog čaja dnevno.

Osim navedenih pozitivnih dejstava čaja od lipe, navešćemo još neke.

Lipa snižava povišenu telesnu temperaturu, sprečava upalu pluća, pomaže kod malokrvnosti, čisti krv i bubrege, čisti i obnavlja jetru, pomaže kod hepatitisa, sprečava opadanje kose, otklanja umor, nervozu, razdražljivost, nesanicu, odstranjuje bore i pege s kože lica.

Puno je lekovitih svojstava lipe. Probajte!

ZA BOLJI SAN I BOLJI DAN!

 

 

 

You may also like

Leave a Comment