Home Ishrana Aloja Vera (Aloe Vera) – Lekoviti Gel na Dohvat Ruke (Upotreba)

Aloja Vera (Aloe Vera) – Lekoviti Gel na Dohvat Ruke (Upotreba)

by Lola
aloja-vera

Aloja vera je drevna afrička biljka o kojoj postoje zapisi iz 2200-te godine pre nove ere. Danas je aloja vera jedna od najpopularnijih biljaka zbog lekovitih svojstava koje poseduje. Primenjuje se još i u kozmetičkoj i u farmaceutskoj industriji.  Aloja je vrlo hranljiva i korisna biljka za svaku ćeliju u ljudskom organizmu koja spade u porodicu ljiljana. Danas  je poznato preko 250 vrsta od kojih samo 4 imaju lekovito dejstvo, a najveće ima aloja.

Aloin je najbitniji sastojak u aloe veri. On razgrađuje crevne bakterije i poboljšava kontrakciju crevnih mišića. Ranije se aloja vera koristila za povrede kože, za spoljašnju upotrebu, a oralno se koristila kao laksativ. Danas je to narodni lek za mnoge bolesti kao što su astma, epilepsija, osteoartritis, psorijaza, opekotine,

Aloja Vera kao Sobna Biljka – Uzgoj i Održavanje 🌿

Aloja ili aloa ima sabljaste, špicaste listove koji imaju testeraste ivice. Oni po obliku podsećaju na ružu i rastu pri zemlji, Iz sredine te ruže raste cvetna drška koja se završava žutim ili crvenkastim cvetom.

Prirodno biljka raste samo u područjima sa toplom i suvom klimom kao što je Južna  Amerika. Najkorisniji deo biljke je unutrašnjost lista u kom se nalazi želatinasta masa koja se upotrebljava kao gel. Da bi opstala u oskudnim životnim uslovima biljka je razvila bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima i mineralnih materija.

Jedna bitna stvar vezana za ovu biljku je da se ona može uzgajati i kao sobna biljka u saksiji ili u loncima koji se čuvaju na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora. To je bitno jer veličina biljke i količina aloina u listovima isključivo zavisi od količine svetlosti koju biljka dobija. Starijim biljkama prija sunce, a mladim biljkama više odgovara senka. Posle zime biljku treba izneti napolje, ali postepeno da listovi ne bi požuteli.

aloja vera

Lekovitost Aloe Vere 🌿

Aloa vera je u svetu poznata kao Aloja vera Barbadensis Miller po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na ostrvu Barbadosu i svrstao je u lekovitu biljku. Nju nazivaju i kraljicom lekovitog bilja ili eliksirom dugovečnosti ili biljkom života jer sadrži mnogo lekovitih sastojaka kao što su vitamin A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folna kiselina, više od 20 minerala, magnezijum , mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum, gvožđe, 20 vrsta aminokiselina.

Mnoge poznate osobe, čak i doktori,  su tokom svog života koristili ovu vrlo korisnu biljku. Prvo su se lekovita svojstva aloe smatrala tajnom, a danas mnoga istraživanja objašnjavaju njena fantastična svojstva. Kao i kod svih korisnih biljaka mora se voditi računa da se u nekim situacijama ne dobije kontra efekat kao što je slučaj sa kamenom u bubregu koji aloja želi da izbaci iz organizma pa to može biti problem. Tada se aloja kombinuje sa sokom od cvekle, ribljim ili maslinovim uljem. Zbog toga postoje različta mišljenja o korišćenju aloje od strane pojedinih stručnjaka. Jedni zagovaraju tezu da se koristi ceo list biljke, a drugi da se koristi samo unutrašnji sok.

Lekovitost aloje je u komponentama koje imaju različite i specijalne energetske vrednosti. Kada se listovi seku i presuju, cedi se sok koji se stabilizuje papajom i ima lekovit učinak koji joj daju preko 200 aktivnih sastojaka aloje koje su potrebne za svakodnevno funkcionisanje svake ćelije.

Aloja Vera gel za 100 upotreba 🌿

Aloju mnogi nazivaju lekom za sve jer ona osim što hrani ćelije organizma, pomaže im da pravilno funkcionišu, podstiče imuni sistem da prepozna i  izbaci štetne materije iz organizma.

Aloja vera se od davnina primenjivala kao lek za razne probleme. Gel aloje se može koristiti i kroz hranu, ali i spolja jer ima dobru sposobnost prodiranja u sva tkiva.

  • Njeno oralno korišćenje pomaže u čišćenju usne duplje i gornjih organa digestivnog trakta.
  • Aloja se koristila za brzo zarastanje rana i za razne kožne bolesti.
  • Takođe pomaže kod problema sa želucem, čisti resice tankog creva, razlaže se i tako postaje najkvalitetnija hrana.
  • Kada se redovno koristi, aloja čisti organizam od otrova, teških metala i svih štetnih materija koje se talože u organizmu.
  • U kombinaciji sa drugim lekovitim materijama dobija intenzivnije dejstvo, pa tako sa antioksidansima štiti organizam od kancerogenih bolesti, štetnih materija kao što je duvanski otrov ili štetni gasovi li pak jaki farmaceutski preparati.
  • Osim svega navedenog aloja pomaže kod uboda insekata, alergijskog osipa, akni, ranica, ekcema, sprečava rast bakterija i gljivica i ubrzava regeneraciju.
  • Takođe pomaže kod kolitisa, proliva, zatvora, reguliše probavu i kiselost želuca, pomaže kod bolova u stomaku, reguliše šećer u krvi, ubrzava metabolizam i pomaže kod mršavljenja, poboljšava cirkulaciju, reguliše krvni pritisak, sprečava rast tumora, smanjuje upale i otoke, pomaže kod očnih bolesti, mrene, trahoma, glaucoma, upale rožnjače, pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i droga.
  • Aloa preventivno deluje na bolesti kao što su rak, sida, psorijaza.

aloja vera

Aloja vera maska za lice 🌿

Poznata je i maska za lice od meda i aloe vere za koju je potrebno tri kašike gela izvađenog iz unutrašnjosti lista ove biljke i  kašika meda.

Biljni gel se dobro promeša sa medom i nanese na lice. Ostavi se da odstoji dvadeset minuta pa se ispere čistom vodom. Ovu masku možete čuvati u frižideru i koristiti nekoliko dana. Koža će biti zategnuta, hidrirana i mekana. Ako želite još neke ideje za maske za lice pogledajte ovde: Prirodne Maske za Lice

Aloja vera kao lek 🌿

Postoje mnogi recepti sa alojom koji se koriste kao prirodni lekovi, ali tvrdnje o delovanju ovih preparata treba uzimati sa rezervom. Navešćemo samo jedan, a to je lek sa alojoj protiv raka ruskog lekara Savinskog.

300 grama svežeg lista aloe se samelje na mašini za meso pa se pomeša sa 7 dl čistog crnog vina, sa pola kilogram cikorije, 400 grama meda sa saćem i 400 ml 90%-og apotekarskog alkohola. Sve se stavi u tamnu flašu sa širokim grlom i dobro zatvori. Čuva se na tamnom i hladnom mestu, ali ne u frižideru.  Posle sedam dana može da se upotrebljava.

Prvih pet dana se konzumira tri puta dnevno po jedna kafena kašika dva sata pre jela, a sledećih pet dana tri puta po jedna supena kašika pre jela. Ovaj lek pomaže kod tuberkuloze, astme, čira na želucu, reumatizma, bolesti ženskih organa, pa i raka.

 

You may also like

Leave a Comment