Home Korisni Saveti Sobno Cveće i Sobne Biljke: Vrste, Nega i Održavanje

Sobno Cveće i Sobne Biljke: Vrste, Nega i Održavanje

by Lola

Sobno cveće i sobne biljke su ukras svakog doma. Zavisno od ukusa domaćina tu se mogu naći razne vrste saksijskog cveća  manje ili više prilagodljivih uslovima u stanu ili kući. Kao i svakom živom biću i cveću su potrebni određeni uslovi da bi napredovalo, izgledalo lepo, mirisalo i puštalo cvet. Osnovni uslovi za uspešno gajenje cveća u stanu ili kući su odgovarajuća temperature, svetlost i vlažnost vazduha. Potrebe svake vrste cveća se razlikuju pa dobro treba obratiti pažnju na karakteristike svake vrste koju hoćete da gajite jer se za svaku mora naći prava mera.

Sobno cveće održavanje

Za gajenje biljki i cveća u domu morate imati vremena i ljubavi da im se posvetite. Postoje vrste koje su osetljive i zahtevne u odgajanju, ali postoje i vrste koje su lake za održavanje, ne traže neke specijalne uslove i pogodne su za one koji nemaju baš puno vremena da se njima bave, a vole da imaju biljke u kući.

Neko cveće može preko leta biti i na terasi, a neko ne sme napolje, pa se i o tome mora voditi računa. Sa prvim hladnim danima cveću se mora pružiti dodatna nega, a pošto je većina kućnih biljaka iz tropskih krajeva pa vole vlažan vazduh i visoku temperature moramo im to obezbediti. Tokom dana biljkama treba više svetlosti pa bi trebalo da budu blizu prozora, a noću da se ne bi smrzle malo ih treba udaljiti.

Sobno cvece ne smemo stavljati blizu izvora toplote, ali ni na mesta gde su nagle promene temperature ili gde je strujanje vazduha, kod nas poznato kao promaja, veliko. Suv vazduh takođe ne prija većini biljaka pa je potrebno  orašavanje. Ono posebno prija fikusu bendžaminu, maranti, papratima i drvetu života. Postoje i biljke koje ne vole orošavanje, a to su biljke koje imaju dlačice na lišću, aftička ljubičica ili gloksinija. Kada su biljke u cvetu zalivanje treba da bude češće.

Kaktus, filadendron, difenbahija, ehmeja nidularijum ne vole često zalivanje pa to treba ređe raditi. Suprotno njima vodena palma se obilno mora zalivati tokom cele godine. Voda kojom zalivamo cveće treba da je odstojala i da je sobne temperature. U prostoriji bi temperatura trebalo da bude od 15-20 stepeni, a biljke koje se zimi odmaraju treba držati u hladnoj prostoriji gde je temperatura od 2-10 stepeni. To su oleander, hibiskus, palma, limun, pomorandža.

Sobno cveće lako za održavanje

Zavisno od vaših uslova u domu birajte sobno cveće. Postoji dosta vrsta koje su lepe, a nisu zahtevne po pitanju održavanja. Preporučićemo vam nekoliko biljaka  koje se lako održavaju, a ulepšavaju prostor i omiljene su.

ŠEFLERA ili kod nas poznata kao Medveđa šapa veoma je laka za održavanje. Odličan je čistač vazduha jer apsorbuje štetne materije iz njega. Voli svetla mesta bez promaje, ali ne i direktno sunce. Zimi voli temperature oko 18 stepeni, a leti ne preko 24 stepena. Voli suvu zemlju i leti se zaliva dva tri puta nedeljno, a zimi jednom u šest dana.

ADAM je takođe jedna od omiljenih sobnih biljaka koja može leti i da bude napolju. Potiče iz Indije, zeljasta je višegodišnja biljka velikih širokih listova. Donji listovi izumiru, a novi se jedan za drugim razvijaju. Voli svetlost, ali ne direktno sunce, dobro podnosi vrućine, ali se mora orošavati. Listovi se brišu vlažnom krpom. Zimi joj odgovara temperature iznad 15 stepeni. Minimalna temperature koju može da podnese je 5 stepeni. Zemlja mora biti umereno vlažna.

 

(sobno cvece slike: Dracena, Fikus i Zamija)

ZAMIJA je takođe česta sobna biljka koja može dostići visinu do jednog metra. Ima mesnate, male, glatke, zelene listove. Voli svetla mesta, ali opstaje i u senovitim. Ne voli direktno sunce i najbolje bi bilo da stoji na prozoru na istočnoj ili zapadnoj strani. Optimalna temperature za nju je od 20-25 stepeni, ali nikako ispod 15 stepeni. Ne treba je previše zalivati. Potrebno joj je jedno obilno zalivanje u mesec dana, a leti malo češće. Od prevelike vode koren može da istruli.

SANSEVERIJA je sobni cvet  koji ima mesnate, uspravne, dugačke listove koji se zavisno od vrste razlikuju po šarama i bojama. Može biti i izložena suncu, ali i u senci, može stajati i blizu radijatora jer ne voli vlažan vazduh.

DRACENAje još jedno omiljeno drvce koje ima povijene zelene ili crvenkaste listove i može narasti i do tri metra. Ne treba da stoji direktno izložena suncu, ali treba da je u svetloj prostoriji, raste sporo, ali je dugovečna. Zimi je treba manje zalivati, a idealna temperature za nju je od 17-27 stepeni.

FIKUS karakterišu veliki zeleni listovi, a on voli toplotu, polusenu i vlagu koju im moramo obezbediti da bi nam opstao. Nemojte mu menjati mesto kad ga jednom odaberete jer to ne voli. Nemojte ga stavljati blizu ulaznih vrata, radijatora i klima uređaja.

FILADENDRON je jedna od najotpornijih sobnih biljaka.Njegovi listovi mogu dostići i više od metar u prečniku.Tamno zelene boje su i imaju izrazite otvore. Filadendron je tropska biljka i u tim predelima raste u prirodi. U sobnim uslovima potrebna mu je temperatura iznad 15 stepeni i dovoljno vlage, a i prihrana jer zbog velike mase zahteva više hrane. Listove mu treba brisati od prašine dva tri puta mesečno.

JUKA ili DRVO ŽIVOTA voli svetla mesta i ne smeta joj kada je izložena suncu, podnosi suv vazduh i prohladna mesta, a neke vrste čak i prezime napolju. Najviše joj odgovara temperature od 10-18 stepeni. Generalno je vrlo otporno i prilagodljivo drvo.

Sobno cveće koje cveta

Suprotno njima ciklama, orhideja, afrička ljubičica, anturijum, ehmeja su sobne biljke koje su osetljive zahtevne za negu.

CIKLAMA voli svetla mesta, a zaliva se kad listovi malo klonu. To se obavlja tako što se biljka drži u posudi punoj vode desetak minuta pa se ostavi da se ocedi. Temperatura koja joj odgovara je od 13-18 stepeni i prihranjuje se na svake tri nedelje.

ORHIDEJA leti može biti napolju, ali čim krenu hladniji dani ovo sobno cveće treba da se unese u kuću. Biljka se drži na tanjiru sa vlažnim kamenčićima, a zemlja treba da bude jedva vlažna. Treba joj dosta svetlosti za cvetanje, ali ne i direktno sunce. Jednom mesečno je treba prihranjvati sredstvom za cvetnice.

AFRIČKA LJUBIČICA cveta tokom cele godine i jedna je od najomiljenijih kućnih biljaka. Potiče iz Tanznije, otkrivena je 1890. godine, a ime nosi po svom pronalazaču Volter fon Sent Polu. Afrička ljubičica dobro podnosi promenu temperature, traži obilno zalivanje, najbolje u tacnu i uspeva i na tamnijim mestima u kući.

ANTURIJUM je biljka koja voli puno svetlosti, toplote i vlage, a ne voli direktno sunce. U prostoriji gde je držite ne sme biti temperature niža od 15 stepeni. Lišće brišite vlažnom krpom i uvek vodom.

EHMEJA se zaliva odstajalom vodom u rozetu listova koja uvek mora biti puna vode, voli svakodnevno prskanje. Voli temperaturu višu od 18 stepeni, a najbolje seoseća na 30 stepeni. Ne voli direktno sunce, a zimi ne preterujte sa zalivanjem i prihranjivanjem.

Postoji još mnogo vrsta sobnog cveća koje zaslužuje da se nađe u vašim domovima bez obzira da li je lako za održavanje ili ne jer ga čini lepšim, a vaš boravak u njemu prijatnijim. Negujte vaše sobno cveće, delite ga prijateljima i obaveštavajte nas o novim vrstama i njihovim karakteristikama.

 

Save

You may also like

Leave a Comment