Home Inspiracija i Motivacija Prelepe Drvene Ograde za Terase i Dvorišta 💖

Prelepe Drvene Ograde za Terase i Dvorišta 💖

by Lola

Po mnogima najlepše su drvene ograde za dvorišta i terase. Veliko je zadovoljstvo svakog čoveka kada tokom svog života može da izgradi sebi i svojoj porodici kuću, topli dom.

Još veće kad ima mogućnosti i sredstava da je lepo uredi i skocka. Lepo je kada je kuća napunjena stvarima sa ukusom i kada odiše toplinom. Isto tako i njena spoljašnjost je veoma bitna, a dvorište, bašta i ograda je upotpunjuju. Bitno je da je sve skladno i funkcionalno.

Čemu služe ograde?

Ograde su tu da zaokruže i formiraju celinu, da razgraniče i odvoje privatnost porodice od ostatka sveta. Ona je granica koju prelaze samo odabrani i u tome je njena čar.

Ograde se danas prave od raznih materijala, gvožđa, žice, plastike, drveta, metala, ali isto tako postoje i žive ograde od raznih zimzelenih biljki. Sve su one stvar ukusa domaćina i sve su lepe na svoj način. Sve one imaju više funkcija, bezbednost, sigurnost tako i kućnih ljubimaca.

Obezbedjuje i privatnost ukućana i dece ,a gde su diskretno smeštene i igračke za dvorište.

Neke su ograde takve da se njima rešavate radoznalih  pogleda i zavirivanja s polja. Sa ogradom je estetska vrednost vašeg doma veća.

Drvene ograde: Najomiljeniji ukras dvorišta

Jedan od omiljenih materijala za ograde je drvo. Specifično i  jednostavno, a ipak daje razne mogućnosti  obrade, dizajna, tehnike, gradnje.

dvrene ograde

Drvene ograde su  najčešći tip ograda koji se od davnina koristio, a poslednjih godina se sve intenzivnije koristi ovaj material zbog svojih estetskih i ekoloških karakteristika. Drvo je dostupno, nije skupo, nije teško za održavanje, a estetska raznolikost izaziva kreativne ljude da se pozabave ovim materijalom.

Možete drvene ograde kupiti gotove, tj. u delovima koje samo sklopite po principu uradi sam, a možete nabaviti material pa isprobati svoje stolarsko umeće.

Koje su najčešće vrste drveta?

Najčešće vrste drveta za gradnju ograda su bor, smreka, jela, čempres, kedar, ali i ostale vrste ne zaostaju u korišćenju.  Kada se bira drvo koje će se koristiti, poželjno je koristiti jezgro drveta.  To je stariji deo drveta koji se nalazi u unutrašnjosti stable, ima manje čvorova.

Od čega se sastoji?

Drvena ograda se sastoji od stubova, gredica i daske.  Stubovi su vertikalni nosioci ograde koji su ukopani u zemlju. Oni nose gredice i daske koje čine ogradu. Od kreativnosti građevinara, ali i želje vlasnika zavisi kako će ograda izgledati.

Najpopularniji stilovi ograde su ograde sa kolcima koje imaju dve gredice postavljene na donjoj i gornjoj ivici ograde i obično su visoke od 0,9-1,2m. Ograde sa dvostrukim letvama imaju tri gredice naimenično postavljene i obično su visoke od 1,8-2m. Postoje i ograde bez razmaka između letvi koje imaju dve ili tri gredice  koje su postavljene jedna uz drugu i visine su od 0,9-2m.

Ovo su samo osnovne vrste kojima se mogu dodati dekorativne gotičke letve, zaobljeni vrhovi letvi ili dekorativne kape na stubovima.

Unutrašnje ograde – Ograde za stepeništa

Osim za ograde koje se prave na placu oko kuće, drvo se koristi i za unutrašnji enterijer, kako za nameštaj tako i za ograde za stepeništa, za terase i verande.

Za stepeništa se koriste kvalitetnije vrste drveta, a od inspiracije i kreativnosti pojedinca zavisi u kom će stilu biti te ograde ili rukohvati.  Ponekad su ograde za stepeništa upečatljivija i od samih stepenica.

Odabir materijala i oblici

Odabir materjala i izgled ograde se najčešće usklađuju sa uređenjem ostatka prostora u domu, ali to nije pravilo. Ravne ivice i jednostavni oblici se uklapaju i uz nove i moderne kuće. Čak i klasične tarabice nose sa sobom draž i lepotu.

Kao i spoljašnje ograde tako i ove za unutrašnji enterijer imaju određena pravila montiranja i izgleda. Ograde osim vizuelne uloge imaju takođe i sigurnosnu ulogu pri penjanju ili silaženju  tj. kretanju stepenicama.

Premazi sa ograde

Drvene ograde na stepeništima su uglavnom premazane lakom koji osim što štiti drvo čini ga lepšim, sjajnijim i moćnijim. Ne mora to uvek biti lak, već to može biti i farba za drvo u raznim bojama ili sadolin. Bez obzira koji premaz se koristi, drvene ograde čine dom toplijim i privlačnijim.

Ne umanjujući vrednost i lepotu drugih materijala, drvo je malo specifičnije, oplemenjuje dom, čini ga toplijim, ugodnijim i lepšim.

Drvene ograde – Održavanje

Da bi duže trajala, drvena ograda bi trebalo svake godine da se ponovo zaštiti ovim sredstvima. Pošto ograda vremenom stari trebalo bi je pregledati svake godine da bi se utvrdilo da li postoje oštećenja drveta, da li je neki elemenat ograde popustio ili olabavio, da li je drvo ispucalo, da bi izvršili popravku i zamenu na vreme.

Ako se redovno održavaju sredstvima za zaštitu drveta i ove vrste ograda mogu trajati decenijama.

Ograde, bile oko kuće ili u stanu ili kući, generalno su prva stvar koju gosti vide i po njoj stiču prvi utisak o kući i vlasnicima. Ako je ograda održavana, uredna, obojena, utisak će sigurno biti pozitivan.

Drvo – nekad i sad

Od davnina se drvo kao material koristilo za ograđivanje prostora.  Prvo je to bilo pruće, a kasnije sa razvojem civilizacije i novih  tehnika  obrade drveta, to je postalo pravi biznis kojim se mnogi danas bave. Drvene ograde su uvek u trendu. Uklapaju se u svaki enterijer, a ako su dobro dizajnirane mogu biti pravo umetničko delo.

Sve u svemu, ako želite da ogradite dvorište, stepenište ili terasu, prirodnim, jeftinim materijalom, drvo se nameće kao logično rešenje. Za drvenu ogradu ne morate da kupujete čak ni nove, već možete da reciklirate stare daske i uz maštu i poštovanje određenih pravila stvorite nove upečatljive i prelepe delove vašeg doma.

Pravljenje ograde – Uradi sam!

Pre gradnje ograde trebalo bi napraviti projekat na papiru, osmisliti i predvideti prednosti i mane terena na kome segradi ograda, predvideti sve problem na koje možete naići i izbeći greške zbog pogrešne procene i  proceniti količinu materijala koja vam je potrebna.

Razmak i postavka stubova

Posle toga precizno obeležite teren definišite razdaljine između stubova koji se obično postavljaju na razmaku od 1,8-2,5 metara. Stubovi mogu biti postavljeni u zemlji ili betonu i za oba načina postoji tehnika  pripreme  zemljišta i samog postavljanja.

Proporcija stubova kao i dizajn

Stubovi moraju biti čvrto postavljeni jer su oni u stvari noseća konstrukcija ovog projekta. U zavisnosti od stila ograde postavljaju se grede i letvice.  Svi mi imamo različit ukus po pitanju svega pa tako i izgleda i odabira, da kažem dezena, ograde.

Tarabe ili horizontalno postavljanje greda

Neko voli  obične ograde koje liče na tarabe koje su se gradile i mnogo godina pre, neko pak eksperimentiše sa horizontalnim postavljanjem dasaka, neko voli visoke, a neko niske ograde. Sve su one lepe, ali je potrebno i njihovo održavanje, posebno zaštita od vremenskih nepogoda određenim sredstvima i farbanje.

Drvene ograde – Ideje!

Ovo su samo neke kreativne ideje ako planirate pravljenje drvene ograde. Budite maštoviti i zamislite neku potpuno originalnu ogradu koja će ukrašavati Vaše dvorište i dom.

drvena ograda

Save

Save

Save

You may also like

Leave a Comment