Home Korisni Saveti Moderno ili Staromodno Kupatilo, Pitanje je Sad?

Moderno ili Staromodno Kupatilo, Pitanje je Sad?

by Lola

Druga prostorija po važnosti u jednom domaćinstvu je sigurno kupatilo. Malo, veliko, staro, novo, ono je prostorija koja nam puno znači i za ličnu higijenu prvenstveno, ali i kao mesto gde se svi osamimo, opuštamo pod tušem ili u kadi, sređujemo misli. Sigurno je da je ženama ono pored kuhinje, a nekima i pre kuhinje, prostorija u kojoj provode najviše vremena. Ono je mesto gde se pripremamo za najbitnije životne nastupe, za sastanke i rastanke i preispitujemo svoj izgled. To je pravi mali raj za svakog od nas.

Što se enterijera tiče, svako od nas ga uređuje po svom ukusu i finansijskim mogućnostima. Neverovatno je koliko ideja danas postoji vezanih za uređenje ove, uglavnom, najmanje prostorije u kući. Razni materijali su u ponudi, razni stilovi, razni komadi sanitarija i pratećih komodica, ormarića i ogledala.

Istorija kupatila

Ako se malo pozabavimo istorijom kupatila na našim prostorima, videćemo da je jedno od najstarijih kupatila kod nas, staro Banjsko kupatilo (Rimsko kupatilo ili Tursko kupatilo Amam), nalazi u Soko banji i napravljeno je u 15-tom veku. Podigle su ga Osmanlije na temeljima starih rimskih termi i to je sad spomenik kulture. Dolaskom Turaka nastavlja se korišćenje banjske vode, doziđuju se nova kupatila, a 1833. Godine Miloš Obrenović obnavlja kupatilo i pravi svoju kadu koja se može videti i danas. Posle toga počinju da se osposobljavaju i individualna kupatila, ali uglavnom u bogatim kućama da bi danas u 21-vom veku većina domova imala bar jedno kupatilo u kući, a neki i više. Bez njega je teško zamisliti funkcionisanje jedne porodice i održavanje higijene svih njenih članova.

Svako današnje kupatilo je priča za sebe i po svom enterijeru i po funkcionalnosti. Svako služi svrsi, sastoji se od lavaboa, kade ili tuš kabine, wc šolje u njegovom sastavu ili u odvojenoj prostoriji, bidea i neke police ili ormarića za peškire ili sredstva za higijemu. Ukusi su različiti pa tako i kupatila. Zavisno od prostora i novca koji vlasnici imaju kupatila mogu biti moderna sa najnovijim i najsavremenijim materijalima i najmodernijim, čak danas i 3D pločicama, ili jednostavna, sastavljena samo od najnužnijih komada sa standardnim belim pločicama. Neko voli i strinski izgled, sa ogledalima i drvenim nameštajem. Kakva god bila, služe ljudima i moraju se održavati da bi sve funkcionisalo i duže trajalo, od slavina do kade ili tuša.

Elementi u kupatilu

LAVABO: Lavaboi su danas razkičiti, mogu biti i mali i veliki, zakačeni samo na zid ili pak sa stopom ili u sastavu komode, a danas su izuzetno moderni oni koji podsećaju na obične lavore koji su ranije korišćeni, samo mnogo modernijeg dizajna, boje i materijala.

PLOČICE: Boja pločica je izuzetno bitna za izgled kupatila. Danas ih možete pronaći u najrazličitijim bojama, veličinama, šarama. Nešto trenutno najnovije su 3D pločice koje osvajaju svet. Inovativne trodimenzionalne pločice stvaraju spektakularne efekte na zidovima i podovima kupatila i postižu dinamičan izgled enterijera. Reljefni motive oživljavaju pod prirodnim ili veštačkim osvetljenjem koje se specijalno kreira za ovaj projekat. Otporne su  na vlagu i lake za čišćenje. Osim za kupatilo postoje i one koje se ugrađuju i u kuhinje.

OGLEDALO: Izuzetno bitno za izgled jednog kupatila je i ogledalo koje se u  njemu nalazi. Ono obeležava i ulepšava sav taj prostor i daje mu poseban efekat i lepotu. I ogledala se danas mogu naći u raznim varijantama. Ranije su sva bila jednakog oblika sa dva ili tri zatvorena dela, a danas su to maltene umetnička dela koja plene svojim dizajnom. Mnogo su kvalitetniji materijali od kojih se prave bez obzira da li su u sastavu nekog ugradnog elementa ili su odvojeni od njih.

KADA ILI TUŠ KABINA: Kada je takođe posebna priča. Od plastike do čelika, kakva god da je simbol je opuštanja čak i u filmovima. Danas se potenciraju kade koje nisu ugrađene u enterijer nego su odvojene sa izraženim nogicama, nalik onim koje su se davno koristile. I oblici su danas različiti. To su sad čak i kade sa raznim dodacima za masažu i opuštanje. Što se higijene tiče više se forsiraju tuš kabine jer su one higijenski znatno sigurnije, ne leži se u njima, voda odmah otiče i manja je mogućnost da se zakači neka bakterija ako je koristi više osoba. Takodje, tuš kabina je mnogo jednostvanija za starije ljude, posebno one koji imaju probleme sa kolenima, gde ulazak u kadu može biti vrlo komplikovan.

WC: Šolje i bidei su takođe od najrazličitijih materijala. Keramika je najzastupljenija, ali i tu ima razlike i pojavljuju se neki novi dizajni. U svakom slučaju moraju biti u skladu sa ostalim elementima kupatila kao i sa bideom koji se za razliku od ranijih godina sada nalazi u skoro svakom kupatilu i izuzetno je koristan.

Proizvođači se takmiče u inovaciji i lepoti svojih proizvoda da privuku što više kupaca jer se kupatilo ne pravi svakog dana, njegovi elementi nisu jeftini  i ne menjaju se lako. Zato napravite pravi izbor, naravno koliko ste u mogućnosti, ali morate biti svesni da je bolje malo više platiti, a da bude kvalitetno nego da ugradite neke elemente koji vam se u tom trenutku učine jeftinijim,  jer ćete brzo morati da ih promenite, a to je onda već dupli trošak. Nemojte zaboraviti da je to prostorija koju najčešće posećujete!

 

You may also like

Leave a Comment