Home Ishrana Sena ili Majkin List – Čaj od Sene Kao Prirodan Lek Protiv Zatvora

Sena ili Majkin List – Čaj od Sene Kao Prirodan Lek Protiv Zatvora

by Lola

Sena ili latinski Cassia Angustifolia je polugrm koji može biti visok do dva metra, pripada porodici mahunarki, a rasprostranjena je u severnoistočnoj Africi i na Srednjem istoku. U Evropu su je doneli  arapski lekari u devetom ili desetom veku.

Listovi sene su parno perasti, sastavljeni od desetak uskih, šiljatih listova, tanko kožastih žuto zelene boje.  Plod je mahuna duga do šest centimetara. U njoj se nalazi 5-7 spljoštenih semenki. Sena kod nas ne raste jer ne uspeva u područijima gde je temperature niža od 10 stepeni. Kod američkih indijanaca je u prošlosti korišćen kao laksativ.

Sena biljka se razmnožava putem semena ili reznica. Veoma je lepog izgleda kada procveta, ima uglavnom žute cvetove, ali postoje i neke vrste koje imaju rozi cvet. Tokom zime zbog slabe svetlosti i neodgovarajućih uslova često ostane bez lišća. Orezuje se u proleće.

🌼 Za šta se koristi sena?

Sena se još naziva i majkin list i koristi se kod zatvora, kod pražnjenja crevnog trakta pre dijagnostičkih testova, a u čajnim mešavinama se često koristi za čišćenje i redukciju telesne težine kao i za sprečavanje lenjosti creva. Osim toga aktivni sastojci lista ove biljke deluju u slučaju Aurbahovog kompleksa. Sena sadrži glikozide, senozide A i B, flavonoide, sluz, tanin, smole, antrahinonske derivate.

List sene se ne sme koristiti za vreme trudnoće, dojenja,  u slučaju upale mokraćne bešike, ili materice ili kod bolova u stomaku koji su posledica upale slepog creva ili zamršaja creva. Nikako se ne sme koristiti u slučaju Kronove bolesti ili krvarenja iz rektuma. Deca mlađa od 12 godina takođe ne smeju koristiti senu.

Sena se može koristiti u obliku čaja, instant čaja, tableta. Pije se uveče pred spavanje. Dovoljna je jedna šolja. Senu ne bi trebalo koristiti uporedo sa lekovima koji dovode do smanjenja kalijuma kao što su diuretici, kortikosteroidi ili kardiotonični lekovi.

🌼 Čaj od sene za pravilan rad creva

Mnogi stručnjaci krive moderan način ishrane, puno brze i instant hrane i smanjen unos hrane bogate vlaknima za problem sa zatvorom i oslabljenom funkcijom creva. Ovaj problem može biti i posledica promenjenog ritma života, stresa, manjka fizičke aktivnosti, ali i nepovoljnih promena crevne flore. Mišići probavnog sistema ne funkcionišu kako bi trebalo, put hrane je nepravilan, probava i izbacivanje nepotrebnih ostataka ne funkcionišu. Tada se mora nešto uraditi kako bi se organizam vratio u normalu i te funkcije osposobile. Čaj od sene je pored promene načina života i ishrane jedan od načina da se pomogne.

Pre nego se počne sa upotrebom sene potrebno je pravilan rad creva uspostaviti promenom načina ishrane i korišćenjem hrane bogate vlaknima kao što su smokva, suve šljive, povrće, lan, integralni proizvodi. Potrebno je unositi u organizam dovoljno tečnosti i jesti kuvanu hranu. Sena kao laksativ treba da bude metoda koja se primenjuje ako se ni na koji drugi način ne može uspostaviti pravilno pražnjenje creva.

Mnogo je ljudi koji imaju ovaj problem i on uopšte nije naivan. Mnogi ga upoređuju sa funkcijom disanja jer je izuzetno bitan za zdrav život pojedinca. Sve što nam ne koristi mora se izbaciti iz organizma da nam ne bi štetilo. Moderna nauka mnogo pažnje sve više posvećuje ovom problemu. Zbog toga su biljke koje normalizuju pražnjenje creva sve više aktuelne i posvećuje im se sve veća pažnja.

🌼 Sena čaj protiv zatvora

Za vreme korišćenja čaja može se javiti creveno obojen urin što ne treba da vas brine. Kada se funkcija creva normalizuje prekida se konzumiranje čaja do ponovne pojave problema. Sena je jedan od najboljih prirodnih laksativa samo je treba pravilno koristiti. Može poslužiti u nekim dijetama i oslobađanju od viška kilogram, ali sve pod nadzorom stručnog osoblja.

ČAJ OD SENE PRIPREMA: Od lista sene se priprema čaj tako što se kašika lišća prelije šoljom ključale vode, promeša, ostavi dvadest minuta, procedi i pije. Čaj blažeg dejstva se pravi od mahuna ove biljke i takođe je jednostavan za pripremu.

Sena je efikasna u stimaliciji pražnjenja creva i deluje 6-10 sati posle upotrebe. Ako se desi da se pretera sa ovim čajem javljaju se grčevi u stomaku zbog pojačanog izlučivanja kalijuma, a može doći i do slabosti mišića i poremećaja rada srca. Njegova primena ne treba da bude dugotrajna jer se tada gubi prirodna pokretljivost creva pa dolazi do pojave takozvanih lenjih  creva. Obično se koristi od 3-7 dana, a za duže korišćenje obavezno je konsultovanje sa doktorom. U nekim slučajevima korišćenja sene može doći do mučnine i povraćanja.

🌼 Sena – Lekovita svojstva

Osim što čaj od sene pomaže kod problema sa probavom sena se koristi i kao lek za neke kožne bolesti kao što su akne, ekcemi i opekotine. Pomaže i kod problema sa retkom kosom pa se može pronaći i u preparatima te vrste. Neguje kosu, daje joj sjaj i čvrstoću pa se može koristiti i kao maska za kosu jer je oporavlja u slučajevima oštećenja klasičnim farbanjem ili zbog negativnih uticaja vode ili UV zraka. U kombinaciji sa kanom može se dobiti širok spektar prirodnih boja za kosu zavisno od količine i odnosa u mešavini.

Sena može biti izuzetno korisna ako se pravilno upotrebljava. Ima antibakterijska svojstva pa osim u slučaju zatvora gde je najupotrebljavanija služi  u druge svrhe, pa i kao regulator šećera u krvi ili holesterola.

U slučaju da vam ne prija nemojte je na silu koristiti da vam ne bi stvarala problem druge vrste. Nekome čaj od sene prosto ne odgovara i ne treba ga konzumirati. I ako planirate da ga koristite za mršavljenje koristite ga oprezno i samo u dozvoljenim količinama i vremenskim intervalima. Senu možete kupiti u skoro svim apotekama, ali i u prodavnicama zdrave hrane ili je naručiti putem interneta.

 

Save

Save

You may also like

Leave a Comment