Home Inspiracija i Motivacija Prolećno Sredjivanje Kuće – Uzmite Kontrolu Nad Svojim Prostorom!

Prolećno Sredjivanje Kuće – Uzmite Kontrolu Nad Svojim Prostorom!

by Lola
prolecno sredjivanje kuce

Prvi prolećni lepi i sunčani dani u nama bude dobro raspoloženje, volju za životom, inspiraciju i motivaciju za razne promene i korisna dela. Zima nam se uvek oduži pa sa prvim zracima sunca krećemo da ulepšavamo i sređujemo naš životni prostor. Čini nam se da nećemo imati vremena sve da uradimo pa krenemo punom parom, umorimo se, a posla još ima i  naravno uvek će ga biti, pa je preporuka da treba da naučimo da radimo tako da uživamo u poslu i u njegovim produktima bar kada je u pitanju prolećno sredjivanje doma, enterijera u njemu, svoje bašte ili terase. To ne bi trebalo da nam predstavlja opterećenje već uživanje i dodatni izvor pozitivne energije za naš organizam i um.

Verovatno mnogi i nemaju ideju šta bi mogli da promene u svom domu, ali inspiracija će doći sama kada krenete od jednostavnog sredjivanja i oslobađanja od nepotrebnih stvari i predmeta koji samo zauzimaju naš životni prostor. Tada ćete verovatno naći i neke predmete kojima ćete se obradovati i samo im promeniti mesto ili namenu. I promena rasporeda nameštaja već unosi neku lepotu i raspoloženje, a mogućnost kupovine nekog komada otvara i nove mogućnosti u ulepšavanju enerijera.

Sve navedeno ima za cilj da vam dani prolaze u što boljem raspoloženju i što boljem okruženju. Morate biti svesni da to niko neće uraditi umesto vas. Zato zasučite rukave, naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom i krenite u nove izazove. Svaki dan vam može biti predivan ako se samo malo potrudite.

 

🌞 Oslobodite ormar nepotrebnih stvari!

Svima nam je trn u oku ormar pun odeće koju ne nosimo iz raznih razloga. Nekad je razlog čak i to što je pretrpan pa i ne vidimo šta imamo u njemu. Moramo naći vremena da svaki komad garderobe pogledamo i vidimo može li nam koristiti ili ne. Možda je dovoljno samo dodati neki detalj koji je u tom momentu u trendu, da dobijemo moderan komad garderobe.

Krenite od sređivanja ormara i već ćete biti zadovoljni. Dobićete više prostora i polako će i prostorija bolje izgledati. Izvadite i provucite kroz omekšivač garderobu koju ćete nositi, a onu zimsku koju ste nosili, operite i odložite za sledeću sezonu.

Sve ono što Vam ne treba od odeće spakujte u kutiju i odnesite u najbliži Centar za socijalni rad ili Crveni krst kako biste pomogli onima kojima je ta odeća potrebna. Takodje, sa svojim detetom pregledajte njegovu odeću i decije igračke, pitajte ga da li želi da da nešto od toga drugoj deci (nemojte ih prisiljavati) i ako pristane možete spakovati i poneti sa svojim stvarima.

Obavezno pretresite cipelarnike, zimsku obuću odložite, odnesite kod šustera komade koji su oštećeni tokom zime da bi bili spremni za sledeću sezonu.

prolecno spremanje

🌞 Osvežite prostor, operite, provetrite

 • Usisajte nameštaj, provetrite prostorije, operite zavese i prozore, tepihe. Unećete svežinu u vaš dom koja će vas dodatno inspirisati za nove kreativne promene.

 

 • Tepihe, u zavisnosti od veličine, operite sami ili ih odnesite stručnim licima jer usisavanje zimi nije dovoljno da se održi njihova čistoća.

 

 • Ako ste u mogućnosti pre svega ovog okrečite zidove, a ako ne onda ih dobro očistite metlom ili pajalicom kako bi sa njih skinuli paučinu i prašinu koja se tokom zime nakupila.

 

 • Zimi prozore otvarate na kratko, a u proleće oni mogu biti otvoreni celog dana pa ćete se rešiti i ustajalog mirisa vazduha u kući.

 

 • Zimske prekrivače na krevetima i garniturama zamenite tanjim, vedrijih boja. Jastučiće operite i osvežite.

 

🌞 Generalno spremanje kuhinje i kupatila – Izbacite sve nepotrebno!

Kuhinja i kupatilo su mesta u kome svaka žena provodi najviše vremena. Zimi može doći i do pojave buđi zbog lošeg provetravanja, kuvanja i previše pare. Proleće je idealno vreme da se i toga rešimo i unesemo svežinu u dom kroz prolećno sredjivanje. Toplije vreme i puno sunca pomažu nam u tome. Iskoristite to i skinite svu prljavštinu, koja se bez obzira na naš trud i rad zimi, nagomilala.

 • Detaljno operite pločice i kupatilo i kuhinja će sinuti. Viseće delove i komode u kupatilu prebrišite sredstvima za čišćenje i odmašćivanje, lustere operite.

 

 • Viseće delove oslobodite časa i šolja koje niste koristili zadnjih godinu dana, promenite raspored, dodajte ono što vam je trenutno neophodno.

 

 • Špaiz ili ostavu oslobodite nepotrebnih praznih tegli i flaša koje ste tokom zime ispraznili. Promenite papire na policama koje verovatno imate i presložite pune tegle, flaše, kutije. Dobićete više prostora, a i biće preglednije.

 

 • Ako imate bure ili posudu sa kiselim kupusom, vreme je da se isprazni da zbog većih temperatura ne bi došlo do neprijatnih mirisa.

prolecno sredjivanje

🌞 Otvorena sezona sedenja na terasi!

 • Što se cveća tiče, ono koje može da se iznese na terasu, iznesite, živnuće. Promenite zemlju ili saksiju ako je to potrebno. Ono što je ostalo unutra istuširajte i osvežite, takođe promenite saksije ako je to potrebno.

 

 • Na terasu iznesite, ako imate sto i stolice koje koristite leti. To je znak da je stiglo proleće. Naravno, pauze za odmor koristite da popijete kafu napolju. Kao što smo rekli, učinite sve da se dobro osećate i kada radite i sređujete. Bitno je.

 

 • Promenite raspored nameštaja ako je potrebno da bi sada kada je toplije i grejna tela ne moraju da rade, imali više korisnog prostora. Ako Vam trebaju jeftine ideje za uredjenje stana, kliknite na link.

 

 • Potrudite se da na stolu uvek imate vazu sa svežim cvećem koje unosi svežinu u dom. Menjajte mu vodu redovno.

 

 • Sređivanje bašte i vrta je posebna tema, ali možemo je i sad dotaći. Suvo i uvelo lišće uklonite, a kada završite sa sređivanjem doma, pređite i na prolećno sredjivanje terasa, baštica, vrtova, dvorišta.

 

🌞 Napravite prolećno sredjivanje i u Vašoj glavi!

Uz sve ovo sređivanje kuće potrudite se da sredite svoj um, lice, telo. Višak kilograma koji ste nabacili tokom zime će vam sigurno zasmetati što zbog težeg kretanja, što zbog odraza u ogledalu. Potrudite se da se više krećete, šetate ili trčite, što u prevodu znači da što više vremena provodite na svežem vazduhu. Prijaće i telu i duši!

Prijatna muzika vam može biti saveznik u ovom ne baš uvek lakom poslu. Napravite atmosferu u kojoj ćete uživati dok radite i pretvorite sve u jednu dobro organizovanu igru!

Uključite i svoje ukućane u akciju “Prolećno Sredjivanje”. Posebno decu kojoj će biti zabavno da menjaju, prevrću, ribaju. Nemojte im mnogo zamerati ako nešto pogreše jer će to stvoriti odbojnost kod njih pa  će na samo pominjanje sređivanja kuće, negodovati. Potrudite se da im bude zabavno i opuštajuće jer će kad odrastu na taj način to i prihvatiti.

Uživajte u lepim prolećnim danima i ulepšajte svoje okruženje bez mnogo novca, a rezultat će biti dobro raspoloženje, manje stresa i bolji san!

 

You may also like

Leave a Comment