Home Ishrana Maslinovo ulje : “Tečno Zlato” za Vaš Organizam

Maslinovo ulje : “Tečno Zlato” za Vaš Organizam

by Lola

Maslinovo ulje ili ,, tečno  zlato”, kako ga još zovu,  dobija se ceđenjem plodova masline, izuzetno korisno za ljudski organizam, eliksir zdravlja i dugovečnosti. To je lagano, lekovito sredstvo koje nema štetnih uticaja, mogu ga koristiti deca, stari, bolesni u dozi od 2 supene kašike, a daca 1 ujutru na prazan stomak.

Maslina živi između 300 i 600 godina, a u Baru postoji i maslina starija od 1000 godina. Drvo masline je zimzeleno, plodove obično daje posle 5-8 godina, a puna zrelost joj je sa 20 godina. Od jednog drveta se godišnje dobije oko 4 litre ulja. Zelene masline su nezrele, a crne su one koje su sazrele na drvetu.

100 grama zelenih maslina sadrži 145 kalorija, 3,8 grama ugljenih hidrata, 1 gram belančevina, 15,3 grama masti, 3,8 grama vitamina E, B3 vitamina 0,2 grama, Kalcijuma 52 miligrama, Gvožđa 0,5 miligrama, Magnezijuma 11 miligrama, Fosfora 4 miligrama.

Ulje masline se u starom veku koristilo za negu tela i lečenje rana, a Egipćani su ga koristili za pomeranje kamenih blokova pri gradnji piramida. Maslinovo ulje i maslina se spominju i u Bibliji, na Mediteranu je poznato 5000 godina i smatralo se da je dar od Boga. Za Grke i Rimljane je simbol besmrtnosti, a Rimljani su je širili u svim osvojenim zemljama kao simbol mira sa porobljenim narodom. U Ameriku je prenesena u 16-tom veku. Maslinov list je u Starom Egiptu korišćen za mumificiranje, za lečenje groznice, povišene temperature, a u 19-tom veku kao lek protiv malarije i gripa.  U Španiji se neki sastojci maslinovog ulja stavljaju u hleb da se spreči starenje.

Po načinu pravljenja razlikuju se tri vrste maslinovog ulja, ekstradevičansko ili ekstra virgino, devičansko ili virgino ili maslinovo ulje ili obično virgino maslinovo ulje. Razlikuju se po procentu slobodnih masnih kiselina, 1% ima ekstra devičansko, do 2% ima devičansko, a obično ima do 3,3%. Sva su dobrog ukusa i specifičnog mirisa.

  • Ekstradevičansko ulje se cedi u toku prvog dana branja maslina, najzdravije je i najkvalitetnije. Najbolje ga je koristiti sirovog u salatama jer se kod prženja smanjuje njegovo puno dejstvo.

 

  • Rafinisano ili devičansko maslinovo ulje se dobija rafinisanjem ekstra devičanskog koje ne dovodi do promena u prvobitnoj strukturi triglicerida.

 

  • Obično maslinovo ulje se dobija mešanjem ekstradevičanskog i devičanskog maslinovog ulja.

Postoji i ulje komine koje nije maslinovo ulje, ali se zloupotrebljava u prodaji gde se često dešavaju malverzacije, pa se mora dobro voditi računa šta se kupuje. Ako kupujete pogledajte sadržaj mononezasićenih masnih kiselina, što više to bolje. Jedno od testiranja maslinovog ulja je ono u frižideru. Ekstra devičansko za dva dana postane skoro čvrsto tj. pojavi se pahuljasti talog koji zahvata 2/3 flaše, ali dešava se da i mešavina sa nekim drugim uljem pokaže iste efekte, pa nije baš 100% siguran. Ipak mešavinama treba više od dva dana da pređu u čvrsto stanje pa tu možete tražiti razliku.

Maslinovo ulje je dobro za svaki termički tretman jer mu je tačka dimljenja 190 stepeni, ali se za to ne mora koristiti najbolje ulje već može i ulje od komine.

Maslinovo ulje ne sadrži holesterol, gluten i so, a sadrži oko 70% nezasićenih masnih kiselina, uglavnom oleinske, kao ona u mleku. Maslinovo ulje poboljšava ukus hrane i manje ga treba stavljati u jelo jer ima jak miris i ukus. Ovo ulje sadrži dosta antioksidanata, a danas se zna da njegov koristan efekat potiče od gorke materije oleuropein koja štiti stablo od insekata i bakterija tako da i savremena medicina priznaje njegovo antimikrobno dejstvo kod infekcija, posebno zuba, ali i kod gljivičnih oboljenja kože i noktiju, ali i u internoj medicini kod srčanih bolesti, povišenog pritiska, zatvora, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a kod žena je preventiva za rak dojke. Maslinovo ulje se koristi i u crkvenim obredima i hrana je za um, telo i dušu. Koristi se i u kozmetici, u raznim preparatima za negu kože, zaštitu od sunca, kod uklanjanja opekotina i ožiljaka, a kosu čini zdravijom i sjajnijom. U farmaciji se koristi za pravljenje raznih masti, flastera, lekovitih ulja. Koristi se za negovanje ruku, nogu, posebno stopala, noktiju.

  • Za izbacivanje kamena i peska iz žuči 5 dana se uzimaju po dve supene kašike ulja pre spavanja.

 

  • Za hemoroide se stavljaju mlake spoljne obloge, a kod spoljnih čireva stavlja se zagrejani oblog od maslinovog ulja.

 

  • Za snižavanje krvnog pritiska uzima se četiri puta dnevno jedna kafena kašičica.

 

  • Kod upale grla 10 kapi se uzima 3 puta dnevno pre jela.

 

  • Maslinovo ulje za kosu:  treba utrljati i držati 30 minuta pa isprati vodom, može i malo zagrejano.

 

  • Maslinovo ulje za lice treba malo zagrejati maslinovo ulje, naneti ga na lice i masirati. Posle 30 minuta skinite ga vlažnim tuferom ili vatom. Najbolje je ovaj tretman obavljati pre spavanja.

 

You may also like

1 comment

Rukola: Ukusna, Pikantana i Zdrava Salata Laka za Gajenje (RECEPTI) January 23, 2018 - 11:39

[…] luka, dva čena belog luka, 150 grama feta sira, dve kašike balsamico sirćeta, tri kašike maslinovog ulja, 50 grama golice tj. semena bundeve, 5 kapara, 10 zelenih maslina, kašičica susamovog putera i po […]

Reply

Leave a Comment