Home Ishrana Livadska Lepotica BOKVICA: Spas Za Pluća, Pušače, Rane, Čir na Želudcu, …

Livadska Lepotica BOKVICA: Spas Za Pluća, Pušače, Rane, Čir na Želudcu, …

by Lola

Bokvica je još poznata i kao konjska rebra, mala bokvica, biljka je iz roda skrivenosemenica kojih ima preko dvesta vrsta. To je zeljasta, jednogodišnja biljka koja  raste u manjim grmovima visine do 60 centimetara. Kod većine vrsta listovi se razvijaju u obliku rozete u dnu stable koje je nerazgranato. Listovi bokvice su sedeći i imaju kratke, uske delove liske i naizmenični su. Cvast sadrži neugledne sitne cvetove koji se oprašuju putem vetra. Plod je čaura koja sadrži nekoliko semena u okcu. Bokvica je hrana larvi nekih vrsta leptira.

Ove dve vrste bokvice su najkorisnije, ali postoji još dvadesetak vrsta koje se takođe mogu koristiti u raznim slučajevima. Sve vrste bokvica sadrže skoro iste materije, heterozide, enzime, ali i tannin, pectin, limunovu kiselinu, vitamin C, seme sadrži sluz, belančevine, šećer. Narodna medicina je preporučuje kod nesanice. Pije se čaj tri puta dnevno, prvo ujutru na prazan želudac, pa onda preko dana i pred spavanje.

🍃 Vrste bokvica i lekovita svojstva

Neke od vrsta se koriste kao lekovite još od postajanja ljudske vrste. Razlikuju se dve vrste bokvice, muška i ženska, a razlika je po obliku listova.

Muška bokvica uskolisna bokvica je trajna biljka sa prizemnim, uskim, golim listovima na kojima se vidi tri do pet žilica. Njen lekoviti deo je koren, listovi pre cvetanja i seme posle sazrevanja. Stručnjaci smatraju da je muška bokvica lekovitija od ženske.Ona sadrži materije koje su dobre kod lečenja disajnih organa, plućne asme, upale plućnih aveola, kod kašlja pa i kod tuberkuloze. Muška bokvica je pogodna za decu, sok joj je ukusan, čaj treba da se pije po mogućnosti što topliji. Koristi se i kao obloga kod ujeda insekata i kao sredstvo za brže zarastanje rana, ali za odmor nogu kod većih napora.

Ženska bokvica širokolisna bokvica je takođe trajna biljka sa prizemnim složenim listovima u obliku rozete. Od nje se uglavnom za lečenje koriste listovi koji se beru dok god biljka cveta, a koren se vadi cele godine. Listovi se suše na hladnim i provetrenim mestima. Ženska bokvica se koristi kod lečenja rana i čireva jer sprečava upale. Uz to dobra je kod problema sa mokraćnom bešikom, kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Sveža se kao i muška koristi kao obloga za rane, ogrebotine i oderotine.

U narodnoj medicini cenjenija je muška bokvica. Kao lek se koriste i skupljaju koren i listovi pre cvetanja i seme posle sazrevanja. Postoje dokazi da se bokvica u ishrani koristila još pre 6000-8000 godina kod indijanaca sa centralne obale današnje Kalifornije.

🍃 Bokvica u ishrani

Mladi listovi bokvice se mogu konzumirati sirovi ili pak kuvani, ali zbog gorčine i zahtevnog pripremanja za ishranu retko se koristi. Seme je bogato vitaminom B1 i može se takođe koristiti u oba oblika, samo ili uz dodato brašno. Od kuvanog semena bokvice dobija se masa slična pudingu. Bokvica sa širokim listom može se koristiti kao povrće za salatu ili u zelenim sosovima.

Bokvice ima po celoj Evropi, Americi, Aziji, Australiji, Novom Zelandu i Africi. Bokvica raste na livadama i u svetlim šumama. Kosmopolitska je biljka, raste na vlažnom tlu, na mestima koja su ugažena, na pašnjacima, putevima, prugama, obalama mora i reka, po planinama.

🍃 Bokvica za rane i posekotine

Za spoljnu upotrebu list bokvice se koristi kao oblog koji ublažava simptome ujeda insekata, osipa uzrokovanog otrovnim bršljenom, pomaže kod manjih ranica i plihova. Svež sok bokvice ili ispasiran list ubrzava zarastanje rana i modrica. U narodu se koristila i kod ujeda zmije.

Narodna medicina semenku  bokvice preporučuje kao preventive nastajanja žučnog kamenca. Osim toga zbog toga što sadrži saponin koji neguje kožu koristi se kao prirodni antihistamin.

Bokvica se često koristi kod ujeda insekata tako što se bokvica izgnječi i stavi na mesto ujeda i utrlja. Koža će od soka blago pozeleneti, svrab će nestati u veoma kratkom roku, a otok za jedan dan. Čak se primenjuje i kod ogrebotina koje mačka nanese.

🍃 Bokvica za odvikavanje od pušenja

Korišćenje bokvice stvara odbojnost prema pušenju i smanjuje potrebu za nikotinom pa tako njenim žvakanjem možete ostaviti cigarete. Može se za te svrhe koristiti i čaj. List bokvice se koristi kao sredstvo za zatvaranje, kao protivotrov, antiupalno, antimikrobno i antihistaminsko sredstvo. Ublažava kašalj, iskašljavanje, diuretik je.

🍃 Bokvica za zatvor

Seme bokvice se može kupiti u slobodnoj prodaji , a koristi se kao laksativ ili kao dodatak u proizvodnji laksativa. Ono nabubri i kada se stavi u vodu ispusti sluz. Osim kod zatvora dobra je za ublažavanje sindroma nadražaja creva, kao izvor dijetetskih vlakana u ishrani.

🍃Sok od bokvice za čišćenje krvi

Ako u sok od bokvice ili u izgnječen list dodamo sok limuna ili narandže formira se jedan enzim koji pojačava antibakterijsko dejstvo, a aukubin iz bokvice pojačava izlučivanje mokraćne kiseline kroz bubrege pa može koristiti i kod gihta.

Narodna medicina koristi svež sok bokvice za čišćenje krvi kao i kod nekih vrsta čireva. Bokvica pomaže kod upale sluznice, kod hemoroida tako što leči otekle žlezde. Suve semenke bokvice mogu poslužiti kao sredstvo protiv glista i stomačnih parazita kako kod dece tako i kod odraslih.

🍃 Kako se pravi sok od bokvice – Recept

Sok od bokvice se pravi što se dvesta grama lista bokvice dobro izgnječi i pomeša sa sto sto grama koprive, maslačka i stolisnika. To se sve izgnječi i istisne kroz čistu lanenu krpu i prokuva, Penu koja se skuplja na površini treba odstraniti. Tako dobijenom soku se dodaju dve kašike med pa se opet kuva. Kada se zgusne sipa se u flašu i doda mu se čašica rakije kako se ne bi pokvario. Pre upotrebe treba ga pomešati sa toplom vodom u odnosu 1 prema jedan.

Sok ili sveže ispasiran list se mogu korititi za ispiranje usne duplje kod problema sa ranama ili gnojnim infekcijama.  U ovim slučajevima bokvica se može i žvakati. Na taj način pomaže kod infekcije zuba. Postoji još mnogo recepata i primena bokvice. Jedan od takvih je smesa koja se naziva biljni eliksir.

🍃 Bokvica za želudac

Priprema se za osobe koje imaju problem sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Za tu svrhu treba samleti pola kolograma svežih, dobro opranih listova bokvice. Sve što se dobije i samleveni listovi i sok se pomešaju sa kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Sve se dobro promeša i ostavi da stoji tri dana. Meša se povremeno drvenom ili plastičnom kašikom. Posle toga se konzumira tri puta dnevno po kašičica deset minuta pre obroka. Opet da ponovimo, koristi se drvena ili plastična kašičica.

Osim svih ovih primena, bokvica se koristi i u kulinarstvu i ima takođe lekovita svojstva. Osim kod čira i gastritisa, reguliše hemoglobin, poboljšava apetit i raspoloženje.

🍃 Bokvica za kašalj i bronhitis

U obliku čaja se koristi kod kašlja i bronhitisa, a može se naći i u obliku tinkture ili sirupa. Pomaže kod svih disajnih problema, pospešuje izbacivanje sekreta i šlajma iz pluća i nosa. Narodna medicina bokvicu preporučuje kod astme, upale pluća pa čak i kod ublažavanja tegoba kod tuberkuloze.

Bokvicu mogu koristiti i osobe sa problemom kod disajnih organa, bronhitisa ili upale pluća. Pušačima se naročito preporučuje jer čisti disajne puteve.

Osim eliksira veoma je korisno piti čaj od bokvice bar dva puta dnevno. Dobar je u kombinaciji sa kantarionom i sa iđirotom i slatkim korenom. Pije se u malim gutljajima pre jela ujutru i uveče pre spavanja.  Za vreme korišćenja ove kombinacije treba izbegavati alkohol, čokoladu, prevrele sireve, izlaganje suncu ili odlazak u solarijum.

Priroda je bogata mnogim korisnim biljkama. Treba ih samo pravilno koristiti i one pomažu. Potrudićemo se da vam približimo mnoge vrste, a vi odlučite koja vam odgovara pa koristite njene blagodeti!

 

You may also like

Leave a Comment