Home Inspiracija i Motivacija Kako da Pripremite Decu za Početak Školske Godine?

Kako da Pripremite Decu za Početak Školske Godine?

by Lola

Dan po dan i letnji raspust je skoro prošao i početak školske godine je tu. Sad kreću pripreme za novu školsku godinu, nove izazove i ocene, nove knjige,  nova nerviranja , radosti i razočaranja, nove simpatije,sve novo, bez obzira kog su deca uzrasta. Pripreme svake godine iste, garderoba, obuća, sveske, rančevi, oprema za fizičko. Kako god to bilo teško, najviše zbog finansijskih razloga jedna druga stvar je mnogo teža. Kako decu navići opet na red, disciplinu, ustajanje, učenje, jednom rečju na obaveze. Svaka čast izuzecima, ali većina se ponaša kao da nikad u školu nije ni išla. Nikako da se noćna skitanja skrate, da bi mogli ranije da ustanu pa se tako već polako naviknu na školski režim. Mole za još jedan dan spavanja, sutra će, kažu početi. A stvarno je krajnje vreme da počnu da se privikavaju jer će ceo prvi mesec sigurno prespavati u školi, a za posledicu će imati loše ocene, pa daj popravljaj, pa igranka bez prestanka. Dakle, vreme je da pripremite decu za početak školske godine.

Možda je sa decom nižih razreda to malo lakše jer se njihova druženja svode na igru sa drugarima u ulici ili na šetnju po naselju, ali i oni vole dugo da spavaju jer često noću gledaju filmove, serije, surfuju po internetu i društvenim mrežama. Roditelji, budite uporni, lakše će vam biti kasnije, a i njima takođe i ako toga nisu svesni. Uvedite im neke jutarnje obaveze kako bi lakše to prebrodili, pošaljite ih u prodavnicu, na pijac, a najbolje u obilazak prodavnica garderobe i patika jer to najviše vole, a svakako morate nešto od toga da im kupite.

Uključite ih u kupovinu svesaka i opreme za školu, neka sami biraju, a ujedno i shvate koliko to košta i čega se sve roditelji odreknu zarad njihovog školovanja. Ponudite im neku laku literaturu kako bi se podsetilli da treba da čitaju knjige, a ne samo poruke na telefonu. Malo po malo shvatiće da je raspust prošao, da je tu početak školske godine i da kreću nove obaveze.

početak školske godine

E sad – sa đacima prvacima je malo drugačija situacija. Njih na školu moramo privikavati pažljivo jer se oni prvi put sa time sreću i ne bi smelo da se desi  da budu uplašeni i unapred razočarani. Treba se potruditi, pričati sa njima, objasniti na najlepši mogući način da je to nešto lepo, novo, da će upoznati mnogo drugara, da će se igrati i učiti, da će ići na izlete. U stvari to i jeste najlepše životno doba, ali naravno toga će biti svesni tek kad odrastu. Možete ih upoznati i sa nekim knjigama koje ih čekaju, pokazati im o čemu će učiti, šta je zabavno i interesantno. Mislim da će im spominjanje fizičkog vaspitanja, bar dok su u ovom uzrastu, biti vrlo zanimljivo jer će moći da trče, skaču, igraju fudbal i košarku. Nekima od njih to će biti i prvi susret sa sportom, a pošto su im sportisti uglavnom u tom uzrastu uzori, možda će neko od njih krenuti i tim putem, što bi bilo veoma poželjno jer će se pravilno fizički razvijati, naučiti da se druži, savladati i pobede i poraze, a to će im u životu i te kako biti potrebno.

Naravno, neizostavna je i kupovina što lepših pernica, svesaka sa raznim njima omiljenim likovima, novih patika i garderobe koju će prvog dana nositi za početak školske godine. A dan je bitan i za njih i za vas! Ulepšajte im ga, proslavite kao da je rođendan jer to u stvari i jeste. To je početak nekog novog života, sa obavezama koje donosi čini život lepšim, zanimljivijim, a njih same korisnijim i sebi i roditeljima i društvu.

Pomozimo im da zavole školu, drugare, učitelje i učiteljice, predmete, izazove i uspehe i da izrastu u dobre i srećne ljude!

početak školske godine

 

You may also like

Leave a Comment