Home Inspiracija i Motivacija Jednostavno Pobedite Prolećni Umor – Saveti Za Više Energije!

Jednostavno Pobedite Prolećni Umor – Saveti Za Više Energije!

by Lola
prolecni umor

Bliži nam se proleće, sa njim lepo vreme, zelenilo, više sunca, puni parkovi. Sa lepim vremenom ljude počinje da muči takozvani – prolećni umor. Prolećni umor se ne može svrstati ni u bolest, niti se može smatrati poremećajem, ali to ne znači da ne predstavlja problem ljudima koji ga osećaju, čineći ih neraspoloženim, melanholičnim, razdražljivim ili jednostavno bez energije. Neko ovo stanje pogrešno vezuju za depresiju, ali ono nema nikakve veze sa mentanim stanjem, već samo sa količinom vitamina u organizmu i promenom vazdušnog pritiska.

Zašto nastaje prolećni umor?

U proleće nam je potrebno više energije jer dani postaju duži, a mi smo sve aktivniji. Sve češće vreme provodimo  napolju na Suncu. Zbog promene dnevnih temperatura, povećanja vlažnosti, ljudski organizam kod velikog broja ljudi ne može brzo da se adaptira na novonastale promene, pa one mogu negativno uticati na fizičko i mentalno stanje pojedinca.

Zimi se čovekovo telo brani od niske temperature i nedostatka Sunčeve svetlosti tako što prilagođava nivo metabolizma i hormona pa dolazi do povećanja arterijskog pritiska i do pojačanog lučenja hormona sna, melatonina. Kada počinje da bude toplije dešava se obrnut proces pa pritisak pada i pojačano se luči hormon sreće.

Prolećni umor je posledica nedostatka proteina, nedostatak magnezijuma, vitamina C, B, D. Ako se pridržavate naših saveta brže će proći ili ga možda čak neće ni biti. Odaberite pravilnu ishranu, budite fizički aktivniji, radujte se. I naravno umerenost u svemu sa što manje stresa!

Koji su simptomi prolećnog umora?

Simptomi prolećnog umora su uglavnom ospanost, nedostatak koncentracije, malaksalost, brzo umaranje, bezvoljnost, nemiran san, glavobolja, pad imuniteta, oscilacije arterijskog pritiska. Prolećni umor ne traje dugo jer se nivo serotonina i melatonina brzo stabilizuju pa se sve u organizmu vraća u normalu.

Kada prepoznate prolećni umor u vašem telu pokušajte sami da ga se rešite na način koji Vam odgovara. Nije teško, a višestruko je korisno. Prolećni umor ne traje dugo, ali ako simptomi potraju duže od tri nedelje potrebno je ipak posavetovati se sa doktorom koji će znati da prepozna uzrok i da određenim terapijama reši problem.

prolecni umor simptomi

Kako pobediti prolećni umor?

Ove promene posebno utiču na osobe koje imaju nizak pritisak pa je korisno znati kako bi se trebalo ponašati u tom prelaznom periodu. Najbolji saveti kako pobediti prolećni umor su:

  • Najbitnije protiv prolećnog umora je smanjti nivo stresa i povećati nivo unutrašnje energije.

 

  • Osim toga potrebno je uvesti određene fizičke aktivnosti, ali bez preterivanja kako bi se telo naviklo na novonastalu situaciju.

 

  • Posle fizičke aktivnosti desetak minuta se treba posvetiti istezanju mišića jer se tako organizam oslobađa nakupljene mlečne kiseline, stresa i napetosti.

 

  • Potrebno je u tom periodu boraviti u prostorijama gde nema većih oscilacija u temperaturi i vlažnosti vazduha.

 

  • Potrebno je piti dovoljno vode, bar dve litre dnevno, jer voda oslobađa telo od toksina i otrova. Osim toga dehidratacija, nedostatak tečnosti u organizmu, dovodi do umora, malaksalosti, pada energije i glavobolje.

 

  • Što se jela tiče treba jesti češće, ali male obroke uz što više svežih namirnica da bi se unelo što više potrebnog vitamina C u organizam.

 

  • Potrebno je povećati unos kiseonika u organizam dubokim disanjem bar tri puta dnevno po desetak puta jer se tako otklanja osećaj umora i pospanost.

 

  • Nivo vitamina D će se povećati ako smo svakog dana bar 15 minuta na Suncu bez zaštitnog faktora. Vitamin D je izuzetno bitan, a iscrpi se tokom zime. Njegov nedostatak se manifestuje padom imuniteta.

 

  • Tuširanje prohladnom vodom takođe osvežava i jača imunitet. Mogu se koristiti i eterična ulja koja razbuđuju i podižu energiju.

Bez griže savesti uvedite popodnevnu dremku koja naravno ne treba da traje duže od 40 minuta. Ona pozitivno utiče na zdravlje što su dokazala mnoga naučna istraživanja. Osim što je korisna za kardiovaskularni sistem veoma je korisna za pamćenje, poboljšava koncentraciju i raspoloženje. Naravno, ne treba preterivati sa dužinom popodnevnog spavanja jer će umesto okrepljenja uslediti dezorjentisanost i umrtvljenost.

Ako zbog obaveza i dužeg radnog vremena ne možete sebi priuštiti poslepodnevni odmor, kratak predah i opuštanje u tišini će takođe pomoći da se raspoloženje i efikasnost osobe povećaju.

prolecni umor saveti

Ishrana za prolećni umor

Što se ishrane tiče, ona mora biti raznovrsna i lagana. Potrebno je jesti što više svežeg voća i povrća, ne preskakati obroke, unositi dosta vode. Ishrana generalno mora pročistiti organizam, bubrege i limfni sistem pa se preporučuju špargla, celer, rotkvice, praziluk, ananas, dinja, lubenica, kruške,a od napitaka čajevi od majčine dušice, žalfije, maslačka. Još se preporučuje maslinovo ulje, sokovi od narandže, grejpfruta, mente, limuna. Poželjno je smanjiti unos kafe, a zbog omega 3 kiselina povećati unos tunjevine, skuše, zelenog lisnatog povrća.

Doručak je uvek jako bitan, a posebno u proleće. Ne solite previše , a pojedite i nešto slatko kao što su banana, domaća marmelada, med, žitarice koje obiluju vitaminom B.

Crna čokolada sa velikim procentom kakaa je takođe dobar izbor jer sadrži magnezijum.

Postoji mnogo jela koje sadrže neke od ovih korisnih namirnica, a na vama je da izaberete ona koja volite i koja ste u mogućnosti da pripremite.

Zbog umora mnogi su skloni da posegnu za rafiniranom hranom koja će im na kratko podići energetski nivo, ali će vrlo brzo nakon konzumiranja osetiti umor. Masna hrana se duže vari pa je to jedan od razloga. Birajte uvek povrće sa dodatkom pirinča i testenine, nećete pogrešiti!

Ne dozvolite da vas prolećni umor savlada!

Ne zaboravite fizičku aktivnost. Pokrenite se, šetajte, u početku lagano, a onda postepeno ubrzajte ritam. Kasnije može doći na red i trčanje, vožnja biciklom, plivanje. Obavezno pijte dosta tečnosti, najbolje vode, što će pomoći kod regulacije krvnog pritiska.

Uživajte u proleću i svim njegovim čarima. Proleće je simbol ljubavi i sreće pa zašto da i vi ne budete zadovoljni, srećni i zdravi! Posle sumorne, hladne i dosadne zime, vreme je za poletnost, zadovoljstvo i uživanje! Iskoristite lepe dane da se posvetite najdražima i stvarima koje volite.

Ne dozvolite da vas prolećni umor spreči u tome.

Sprečite vi njega!

 

You may also like

Leave a Comment