Đumbir je višegodišnja začinska biljka debelog granatog rizoma i stabljike obavijene lisnim rukavcima, ružičastih cvetova skupljenih u klasove, raste od 50 – 100 cm. Đumbir samoniklo raste u Jugoistočnoj Aziji, Indiji i Kini, a u antičko vreme su ga ljudi karavanima preneli u Malu Aziju. Spada u najstarije orijentalne začine koji je u srednjem veku stigao u Evropu. Za ishranu kao začin koristi se rizom, a danas se gaji u tropskim regionima širom sveta. Ova začinska i lekovita biljka prijatnog je mirisa i oštrog ukusa, rizom joj je mesnat, svetlo žut, negde se koristi kao začin, a na zapadu ga češće koriste za poslastice. Sadrži skrob, smole, etarska ulja, vitamin C, gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum i fosfor.
U Azijskim zemljama djumbir kao začin se koristi protiv smetnji u varenju, protiv povraćanja, i kao stimulans. Njegov ekstrakt se dodaje nekim osvežavajućim pićima. Najkvalitetniji đumbir se gaji u Australiji, Jamajci, Indiji i Kini, a kod nas na tržište dolazi kao neugledan koren, nekad ceo, a nekad samleven. Sušeni đumbir u prahu ima oštar ukus i najčešće se dodaje u testo. Može se naći i kao kandiran ili kao sirup, dodaje se kao začin svim jelima od različitih vrsta mesa. U Japanu se služi ukišeljen. Svež i sušen koren se veoma razlikuju po svojim specifičnostima. Dok svež đumbir služi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksina iz organizma, sušeni se koristi za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj.
Đumbir se u Kini koristi u 50% preparata jer poboljšava svojstva biljke sa kojom se meša. Aroma je jača ako se dobro opere iseče ili izrenda neočišćen i tako doda jelu. Izrendani đumbir se koristi i kao čaj.
Đumbir je veoma koristan i iz više razloga bi ga trebalo imati u kući. Koristi se još i za oblog protiv otoka, za petni trn, protiv grčeva, za smanjenje bolova kod mišićnih i koštanih problema-artritis, kao preventiva protiv prehlade, jača imunitet, protiv migrene i gripa, sprečava pojavu ugrušaka krvi, poboljšava pamćenje, blagi je afrodizijak, antiseptik i antioksidans. Nema nikakvo štetno delovanje, ali se ne preporučuje više od 5 grama dnevno. Mora se voditi računa da se ne konzumira u slučaju da se koriste lekovi za razređivanje krvi, snižavanje šećera i pritiska.
Uz svaki obrok uvek možete pojesti malo svežeg đumbira, zdravo je za čišćenje organizma.
Može se koristiti i kupka od đumbira, ali tada se koristi u prahu i traje 20 minuta, otvara pore, podstiče znojenje, para olakšava proces disanja.
Đumbir čaj za prehladu
Za prehladu se koristi svež koren đumbira koji se iseče na kriške i doda se u ključalu vodu, 10 kriški na pola litre vode. Čaj od djumbira se kuva 10 minuta, procedi i pije sa medom i limunom, pošto je djumbir sam po sebi ljut.
Pivo od đumbira
Za varenje i detoksikaciju pravi se pivo od đumbira na sledeći način.
½ šolje izrendanog đumbira, a to je oko 120 ml, izrendanu koru od limuna predhodno opranog pospete sa 6 kašika smeđeg šećera, dodate sok od 3 limuna i 1 litru mineralne vode. Ostavite 10 minuta da stoji, procedite, dodate puno leda i svežu nanu. Ova mešavina bez leda, sa medom umesto šećera je napitak protiv prehlade.
Topla čokolada sa đumbirom
Topla čokolada sa đumbirom je veoma ukusna. Potrebno vam je 100 ml vode, 10 grama svežeg đumbira, 70 grama čokolade za kuvanje i 30 grama gorke čokolade sa više kakaoa, 200 ml slatke pavlake. Đumbir se iseče na kolutove i stavi u ključalu vodu i kuva 10 minuta poklopljen. Procedi se i u vruće umeša iseckana čokolada i slatka pavlaka. Zagreva se uz mešanje dok ne počne da raste i peni i pije vruće.
Neke studije čak pokazuju da je đumbir sposoban da uništi stanice raka kod raka pluća, jajnika, debelog creva, dojke, prostate, kože i gušterače. Pretpostavlja se da je sastojak gingerol iz đumbira zaslužan za to.Đumbiru se čak pripisuje svojstvo da sprečava uticaj toksina iz pesticida na organizam.
Sve u svemu treba ga uneti u ishranu u kom god obliku, voditi računa da se ne preteruje i koristiti sve blagodeti koje nam donosi.
Reklama:
1 comment
[…] Đumbir je takođe koristan. Sok od izrendanog đumbira, oko dve kašičice, pomešajte sa kašičicom meda u čaši vode i popijte. Čaj od đumbira se pravi kada se kašičica praha đumbira prokuva u šolji vode do deset minuta. […]