Home Ishrana Čudesan Med : Neverovatna Lekovitost kao Poklon od Pčele

Čudesan Med : Neverovatna Lekovitost kao Poklon od Pčele

by Lola

Podrazumeva se da kada govorimo o medu, mislimo na pravi prirodni med koji pravi pčela. Medjutim, poslednjih godina sve je veća ponuda lažnog tj. falsifikovanog meda u prodavnicama. Iako se prodaje pod nazivom “med”, ova smesa ne dolazi od pčele već iz fabrike. Prvo nekoliko saveta kako da razlikujete pravi med od veštačkog tj. lažnog meda koji se prave od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

Kako da razlikujete pravi od veštačkog meda?

  1. Prirodni med nije lepljiv, pa tako ako ga protrljate izmađu kažiprsta i palca biće vam jasno sa čim imate posla.

 

  1. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili neki papirni ubrus i ako mu dugo treba da prodre kroz njega, onda je pravi jer veštački ima dosta vode i lako prolazi kroz papir.

 

  1. U čašu sa vodom dodajte kašičicu meda, prirodni će pasti na dno i ostati kompaktan, a veštački će početi da se otapa.

 

  1. Kad pravi med namažete na hleb on će ga stvrdnuti za nekoliko minuta, a veštački će ga navlažiti zbog vode koju sadrži.

 

  1. Pravi pčelinji proizvod se vremenom kristalizuje, dok veštački ostaje gladak. Dakle, ako Vam se med koji ste kupili kristalizovao tj. ušećerio, znači da je pravi. Ovo ljudi često pogršno razumeju.

 

  1. Ako kanete malo meda negde gde ima mrava, neće dirati med koji nema veštačkog šećera.

 

  1. Vrh šibice umočite u med i probajte da zapalite. Prirodni dozvoljava, a veštački ne dozvoljava da šibica gori.

Med kao lek

U celom svetu popularnost ekološki zdravog, prirodnog meda, izuzetno raste ne samo kao zdrava hrana nego kao lek. Hranljiva i lekovita vrednost meda je poznata od davnina, a njegovi mineralni sastojci, vitamini i enzimi su vrlo značajni u iskrani celokupnog stanovništva, kako dece tako i odraslih. Med je izvor energije, a najbolje ga je rastvoriti u 3 dcl vode, mleka ili čaja i piti na prazan stomak.

Prvi podaci o korišćenju meda nalaze se u sumerskim i vavilonskim tekstovima. Prvo je bio obredno sredstvo za polivanje pragova kuća, a pomešan sa venom služio je za polivanje klinova svetih građevina. Spominje se u Kuranu, Bibliji, a u Egiptu se koristio prilikom balzamovanja. Koristio se i za dezinfekciju rana.

Postoje i razne zanimljivosti vezane za ovaj prizvod i njegovo gajenje. Za vreme kralja Milutina 12-14 veka, i u vreme Austrougarske carevine, pčelari su bili cenjeni i nisu morali da služe vojsku, već se smatralo da su otadžbini mnogo korisniji kad vrcaju med.

Interesantan je i podatak da se u srpskom jeziku za sve životinje kaže da su uginule, samo se za pčelu kaže da je umrla.

A šta je u stvari med?

Med je proizvod pčela radilica. To je slatka, gusta, sirupasta materija, dobijena od sabranih voćnih i drugih sokova prerađenih u pčelinjem mednom želucu koji je određeno vreme odležao u poklopljenom saću. Može biti monoflorni (od jedne vrste biljke), poliflorni ( od nektara više vrsta biljaka). On je mešavina šećera, vode i drugih sastojaka, a u procentima to izgleda otprilike  ovako –fruktoza 38%, glukoza 31%, saharoza 1%, voda 17%, drugi šećeri 9% I pepeo 0,17%.

Med spada u lako svarljivu hranu koja čim se uzme ulazi u krvotok , a sadrži više od 300 korisnih materija među kojima su mineralne materije, vitamin B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, A, K, E, folne kiseline, organske –ribonukleinsku, aromazične materije, polenova zrna, alkaloide, koloide, biogene stimulatore i još mnogo supstanci koje treba izolovati i proučiti.

Zašto se med uzima drvenom, staklenom, plastičnom ili nekom drugom kašičicom koja nije metalna? Zato što med reaguje sa metalom rastvarajući ga, pa vrlo male količine mogu biti unete u organizam, što nije preporučljivo. Uvek koristite kašičicu ili štapić koji nije metalan.

Za šta je dobar med?

Med  i pčelinji proizvodi su dobri za zdravlje, raspoloženje, elan i negu kože, a zvanična medicina ga je okarakterisala kao hranu koja utiče na dužinu života. Danas se u lečenju mnogih bolesti primenjuje apiterapija tj. spoj naučnih istraživanja i tradicionalnih znanja o lečenju pčelinjim proizvodima. Apis na latinskom znači pčela.

Deca mogu konzumirati med kada napune godinu dana. On ne oštećuje zube, već sprečava karijes. Optimalna količina koja bi trebalo dnevno da se unosi je od 0,5-1 gram po kg telesne težine.

Med je najprirodniji antiseptik, pa se preporučuje mazanje meda pri zarastanju rana. Takodje, on ima i antibakterijsko dejstvo, pa se uzima kod prehlada i gripa, jer čisti usta i grlo od bakterija. Namažite ga i na ispucale usne.

Jedan kilogram meda ima hranljivost kao 50 kokošjih jaja, 3 kilograma ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 10-12 kg povrća.

Jedna od najzdravijih mešavina su med i cimet uzimani na gladan stomak. Usporava starenje, poboljšava rad srca, dobri u borbi protiv virusa, pomaže pri mršavljenju, reguliše nivo šećera u krvi.

Ipak, postoje i oni koji smatraju da je ova tečnost štetna. Neki nutricionisti ga smatraju otrovom ukoliko se jede u većim količinama jer je kaloričan i može dovesti do određenih komplikacija, aritmije, mučnine, stomačnih tegoba i gojenja. Drugi se pak, kunu u njegovu lekovitost i blagotvornost.

Postoji izuzetno mnogo vrta meda, a mi ćemo vam predstaviti par vrsta  koje se kod nas najviše prave i koriste.

Lipov med je proziran i blagog ukusa, olakšava disajne tegobe, podstiče znojenje, dobar za bubrege.

Cvetni tj. Livadski se dobija od različitih vrsta cveća, blag je i aromatičan, podiže imunitet, dobar kod sezonskih alergija.

Bagremov je blagog ukusa, svetložut, omiljen kod ljudi, koristi se kod problema sa krvnim sudovima, pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti.

Šumski med je vrlo cenjen, tamne boje i ukusan, vrlo brzo kristališe, antiupalno sredstvo, bogat mineralnim solima, sadrži malo šećera.

 

Koji god med da izaberete nećete pogrešiti!

On nam je najbolji poklon koji smo dobili!

 

Save

Save

You may also like

1 comment

Livadska Lepotica BOKVICA: Spas Za Pluća, Pušače, Rane, Čir na Želudcu,... January 29, 2018 - 16:28

[…] Penu koja se skuplja na površini treba odstraniti. Tako dobijenom soku se dodaju dve kašike med pa se opet kuva. Kada se zgusne sipa se u flašu i doda mu se čašica rakije kako se ne bi […]

Reply

Leave a Comment