Home Ishrana BELI ČAJ: Prirodno Sladak Napitak za Mršavljenje (Dejstvo,Cena,Priprema)

BELI ČAJ: Prirodno Sladak Napitak za Mršavljenje (Dejstvo,Cena,Priprema)

by Lola

Beli čaj je sve popularniji, ljudi se raspituju o njegovim  kvalitetima, koriste ga svakog dana više i otkrivaju njegove nove primene pa je zaslužio mesto na našem blogu. Beli čaj potiče od biljke čaja Camellia sinensis. Beli čaj se razlikuje od drugih čajeva jer se listovi beru pre nego što se potpuno otvore. Pupoljci su još prekriveni sitnim, belim dlačicama pa je tako ovaj čaj i dobio ime.

Ovaj čaj je ređi od ostalih čajeva pa je zbog toga i njegova cena veća. Ako se na plantaži za nedelju dana sakupi 20 tona crnog čaja, belog ima samo pet kilograma. Kod nas Beli čaj možete naći u većim prodavnicama i hipemarketima i cena mu se kreće oko 750 dinara za 100 grama čaja.

Čaj biljke Camellia sinensis dugo nije bio poznat van Kine, ali se  zbog svojih osobina poslednjih godina naglo proširio širom sveta. Beli čajevi se uglavnom proizvode u Kini i Japanu, ali i u nekim delovima Indije. Postoji mnogo varijeteta belog čaja, a oni imaju i karakteristična imena  kao što su Beli Božur, Zlatni Mesec, Srebrna Igla, Beli Oblak. Za vreme vladavine kineske dinastije Song, beli čaj je bio izbor dvora i dobijen je kao priznanje za cara. U toku čajne ceremonije u posudama se mutio prah koji je dobijen mlevenjem listova i pupoljaka Camellia sinensis.

Specifičnost i ekskluzivnost belog čaja potiče od činjenice da se njegovi listovi beru ručno i da pre korišćenja ne dolaze u kontakt sa ljudskom kožom. Pupoljci belog čaja se nakon žetve prvo izlože pari pa se suše na suncu. To im daje trajnu svežinu. Suše se samo nekoliko sati.

Postoji mnogo zanimljivosti vezanih za beli čaj. Postoji  i jedna kineska legenda o nastanku Belog čaja koja kaže kako je pre oko pet hiljada godina car Shen Nung putovao zemljom i pošto je voda bila loša za piće, naredio je da je prokuvaju. Tada je dunuo vetar i oduvao listiće čaja u vodu. Pošto je bio znatiželjan, car je sačekao malo pa popio napitak. Legenda kaže da je tako nastao beli kineski čaj.

🉐 Beli čaj lekovitost

Beli čaj sadrži aminokiselinu teanin koji je zadužen za relaksaciju tela. Beli čaj pozitivno utiče na nivo holesterola i šećera u krvi, snižava krvni pritisak, a i pozitivno utiče na krvne sudove. Postoji čak i tvrdnja da tri šoljice belog čaja dnevno sprečavaju srčani infarkt.

Neki eksperimenti pokazuju das u ljudi koji su redovno pili ovaj čaj imali veću gustinu kostiju od onih koji ga nisu pili. Beli čaj pozitivno utiče i na osobe obolele od artritisa i osteoporoze. Ako se popije pre obroka, beli čaj smanjuje apetit.

Osim toga, beli čaj sadrži antioksidanse koji su poznati borci protiv raka, a štiti organizam i od moždanog udara. Štiti i od virusa i bakterija jer ne dozvoljava nastanak novih masnih ćelija i pospešuje otklanjanje masti iz zrelih masnih ćelija.

Beli čaj je kao i zeleni malo obrađivan i bez fermentacije, ali razlika u ukusu postoji. Zeleni čaj ima karakterističan travnati ukus, dok je beli za razliku od njega slatkast. Beli čaj sadrži više antioksidanata od zelenog čaja, a mnogo manje kofeina od ostalih sorti, kako pokazuju neke studije.

🉐 Za šta je dobar Beli čaj?

  • Beli čaj je pravi prijatelj u borbi sa viškom kilograma. Mnogi ga koriste kao zdravo sredstvo za mršavljenje.
  • Sprečava stvaranje novih masnih ćelija pa se tako smanjuje i težina.
  • Pokreće masti pa se sprečava njihovo taloženje u organizmu.
  • Stimuliše sagorevanje masti.
  • Osim svega što smo naveli beli čaj sadrži i bitne sastojke koji su važni za oralno zdravlje. Oni sprečavaju karijes i uništavaju bakterije. Vrlo je koristan u borbi protiv bolesti usne duplje.
  • Neka istraživanja su pokazala da beli čaj ima antikancerogena svojstva i da je od velike pomoći prilikom uništavanja ćelija raka pluća, da zaustavlja razvoj raka debelog creva. Osim toga štiti zdrave ćelije od oštećenja.
  • Pokazalo se prilikom pojedinih eksperimenata da je dobar i za zdravlje reproduktivnih organa, da povećava plodnost posebno kod muškaraca.
  • Konzumirajući ga u gutljajima, beli čaj sprečava glad tako da je unos hrane u organizam manji. Ako belom čaju dodamo redovne treninge i zdravu ishranu,  to je pun pogodak!

🉐 Kakv ukus ima beli čaj?

Beli čaj ima nežan i skoro sladak ukus, a za njegovu pripremu najbitnija je odgovarajuća temperatura vode. Idealna temperature je od 75-80 stepeni Celzijusa jer kod više temperature čaj dobija gorak ukus. Beli čaj se priprema tako što se kašičica listića prelije sa šoljom vode i ostavi tri minuta. Ako se koriste filter kesice nikako se minutaža ne sme prekoračiti jer ćete dobiti gorak čaj bez ukusa.

Kvalitetnije vrste čaja imaju bolju aromu i nisu gorki. Ako se čaj prelije hladnom vodom treba ga ostaviti da stoji oko pet minuta. Za prave poznavaoce ovaj čaj je unikat. Beli čaj se pije rashlađen i u malim gutljajima. Pije se bez šećera, meda ili mleka jer oni menjaju osnovni efekat ovih korisnih listića. Može se u ovaj čaj ubaciti nana, đumbir, kurkuma, maslačak, ruzmarin ili origano kako bi se dodatno začinio.

🉐 Kako se priprema najbolji Beli čaj

Postoje tri specifične metode za pripremu belog čaja. Ako želite da konzumirate ovaj sladak čaj na vama je da odaberete na koji način ćete ga spremati. Uz njega se može konzumirati bobičasto voće, kurkuma  i zeleno povrće.

Prva je Japanska metoda. Kod nje se prokuvana voda prohladi pa se njome prelije čaj i ostavi tri minuta. Ako je posle toga čaj previše kiseo ta prva voda se baci, a čaj se ponovo prelije toplom vodom i servira.

Engleska metoda kuvanja je slična onoj  koju smo naveli na početku, a to je da se listovi preliju vrućom vodom i ostave pet minuta da odstoje.

Treća metoda je Troprst metoda što znači da se za svaku šoljicu stavi listića koliko stane između palca,  kažiprsta, srednjeg prsta i prelije provrelom vodom.

Postoji  mali broj nus pojava pa i njih moramo navesti, ali pravilnim konzumiranjem ni do njih neće doći. Zbog sadržaja kofeina, beli čaj ponekad može izazvati i neželjena dejstva. To su uglavnom nesanica, vrtoglavica ili problem sa gastrointestinalnim traktom. Beli čaj u trudnoći  bi valjalo da se izbegava, jer bi trudnice trebalo da ograniče unos kofeina na 200 miligrama dnevno da bi izbegle ove probleme. Većina ljudi beli čaj može konzumirati bez straha od neželjenih dejstava.

 

You may also like

1 comment

Liči Voće ili Azijska Trešnja: Upotreba, Ukus, Uzgoj iz Semena, Recepti March 28, 2018 - 14:17

[…] bi se napravio ovaj zdrav, a ujedno i osvežavajući  napitak potreban vam je beli čaj, 5 šolja ključale vode, kocka leda, Liči iz konzerve sa sirupom, listovi […]

Reply

Leave a Comment