Danas veoma aktuelna žitarica proso jer ne sadrži gluten, na ovim prostorima je dugo bila poznata samo kao hrana za ptice. Proso se gaji još od 6000 godina pre nove ere. Prvo je počeo da se gaji u Kini, a brzo se raširio i na druga područja. Često je bio hrana sirotinje.
Prosa ima oko 400 vrsta, ali je uobičajen proso čiji naziv je i na drugim jezicima isti, proso, koji dolazi iz Egipta ili Arabije. Proso se u velikim količinama koristi u zemljama Dalekog istoka, posebno u Kini i Indiji.
Proso je retka alkalna žitarica, zdrava je i ima velike prehrambene vrednosti. Sadrži dosta magnezijuma i gvožđa što je veoma korisno za osobe koje pate od anemije. Da bi mogao da se koristi za ljudsku ishranu potrebno je da se spoljna nesvarljiva celulozna ljuska oljušti. Zbog svog sastava proso daje posebnu ravnotežu organizmu jer sadrži ugljene hidrate, vtamine grupe B, minerale, kalijum, fosfor, magnezijum, sumpor, jod. Osim što se lako vari proso pomaže crevnoj flori da se oporavi od raznih antibiotika i hrane modernog doba.
Proso je jednogodišnja biljka koja može da bude visoka i 120 cm. Semenke su grupisane i podsećaju na grozd, a veličine su od dva do tri milimetra. Boja semena može biti od svetložute do tamnosmeđe. Seje se krajem aprila, ali se može gajiti i kao drugi usev na njivi i tada se seje u maju ili junu. Proso dosta dobro podnosi sušu, ali je zahtevan pri vršidbi jer sazreva nesrazmerno od vrha grozda sa semenom prema dnu pa je preporučljivo da se obavlja iz dva prolaza.
Zbog antioksidanasa koje sadrži, proso spada u najbolje saveznike u borbi protiv kancera. Ova žitarica je korisna za sve ljude, a posebno žene jer se pokazala dobrom i kod raka dojke. Danas ova bolest vreba na svakom koraku, a razlozi su različiti, ali nepravilna ishrana i loš način života su na prvom mestu po lošim efektima. Koristite blagodeti prirode i čuvajte svoje zdravlje. I proso će vam pomoći u tome!
Proso u ishrani
Proso se izuzetno dobro primenjuje u kulinarstvu. Može se kuvati, pržiti ili peći i koristiti za variva, piree, kolače, torte, pudinge, salate. Zbog alkaline prirode se može kuvati i bez soli, a kuva se dvadesetak minuta. Proso sadrži više belančevina od pirinča, a po sadržaju masti samo je ovas ispred njega.
Proso je izuzetno koristan za ljudsko zdravlje. Odavno se koristi kod ljudi koji imaju problem sa kilom ili bruhom. U tom slučaju se kuva u mleku i koristi kao mlečna kaša srednje gustine. Pomaže i kod proliva, a koristi se i kao sredstvo za podsticanje mokrenja.
Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za vezivanje jela umesto belanca jer sadrži mnogo dobro rastvorljivih vlakana koja mu daju to svojstvo. Može se stavljati u kolačiće, vegetarijanke paštete, ali i u pečenja od mahunarki ili graškastih proizvoda.
Proso je korisno u bilo kom obliku da se koristi. Može se u organizam unositi sirovo u zrnu, ili kao kaša, ali i pripremljeno u rerni kao zapečeno jelo ili kao pudding. Korisno je za osobe koje pate od viška kilograma jer njegovim žvakanjem dobija se osećaj sitosti, a organizam je snabdeven i vitaminima i mineralima.
Danas se proso sve više koristi u ljudskoj ishrani kao zdrava hrana. Prednost mu je i što ima blago sladak ukus kada se sprema pa nalazi primenu u mnogim receptima.
Ipak se mora voditi računa o količinama koje se konzumiraju jer previše prosa dovodi do ograničenja pri usvajanju joda u ljudski organizam jer sadrži goitrogene materije. Osobe koje imaju problem sa štitnom žlezdom bi trebalo oprezno da ga koriste u ishrani baš zbog njih. Priprema prosa za ishranu je vrlo jednostavna. Dajemo Vam nekoliko lakih i ukusnih recepata sa prosom koje možete iskoristiti za doručak ili večeru!
Proso za dijabetičare
Proso se primenjuje i kod problema sa dijabetesom tako što se čaša prosa kuva u litri vode dok se potpuno ne raskuva. Toj smesi se doda sveže izrendana bundeva i kuva se još dvadeset minuta. Može se dodati malo soli i ulja. Ovu smesu treba jesti dvadeset dana za večeru.
Drugi način je da se čaša prosa kuva u četiri čaše vode sa malo ulja i soli, prvo na jakoj, a posle na slabijoj vatri. Ovako pripremljen se može koristiti za pripremu kroketa ili uštipaka.
Cedjeni proso za jačanje imuniteta
Za jačanje organizma se koristi sledeća kombinacija. 50 grama prosa u zrnu, po sto grama zrna raži, ječma, kukuruza kuvati u pet litara vode dok kukuruz ne bude gotov. Sve procediti, a čaj staviti na hladno i tamno mesto pa ga sa limunom i medom piti umesto vode. Sami možete izabrati dodatke za bolji ukus dodajući neko voće kao što su jagoda ili ribizla ili pak čaj od šipka.
Od davnina se koristi za pripremu hleba i kolača, ali se može upotrebiti i u drugim jelima.
Proso sa povrćem
Povrće se dobro slaže sa prosom, pa osobe koje ne vole pirinač ga mogu koristiti.
Potrebno je 300 grama kaše od prosa, dve paprika, 100 grama pečuraka, 50 grama maslaca, luk, malo belog luka, peršun, pola litre vode ili osnove od povrća i malo ulja.
U posudi se ugreje malo ulja pa se doda sitno seckan luk koji se proprži toliko da ne izgubi boju pa mu se doda povrće iseckanona kocke. Sve se još malo proprži pa se doda proso i nalije vodom, dodaju se začini i lagano meša. Povremeno dodati malo vode, a pred kraj još malo maslaca, pa još malo pustiti da zrna nabubre.
Proso za kamen u bubregu – priprema
Još jedan koristan recept koji će pomoći da se ukloni bubrežni kamenac.
Uveče se skuva 200 grama prosa, pa se ceo sadržaj stavi u teglu kad zrna dovoljno omekšaju. Treba da se koristi tegla od tri litre jer se mora dodati još prokuvane vode da tegla bude popunjena do dve trećine. Ostavite da odstoji preko noći zatvoreno, ali ga predhodno dobro promućkajte. Ujutru još jednom jako protresite pa će se na vrhu odvojiti tečnost bele boje. Procediti je u neki drugi sud i piti tokom dana, a zrna ne bacajte već iskoristite za doručak.
Ova kaša i tečnost će vam pomoći da se rešite kamena u bubregu, ali i peska u bešici. Osim toga izuzetno će biti korisna za ceo organizam.
Pljeskavice od prosa
Evo još jednog zanimljivog jela, a to su pljeskavice od prosa za koji vam je potrebno 100 grama prosa, glavica crnog luka, čen belog luka, 4,5 dl vode, šargarepa, tikvica, tvrdog sira oko 50 grama, so, biber, ulje, peršun, narendana kora limuna.
Priprema teče tako što se luk proprži na ulju pa se doda proso i prži još pola minuta.Nalije se zatim vodom pa se doda izgnječen beli luk i malo soli. Sve se to kuva dvadesetak minuta dok se ne dobije masa koja liči na palentu. Doda se rendana šargarepa, rendana tikvica, peršun, biber, rendan sir, malo kore limuna. Opet vratiti i dobro mešajući kuvati još desetak minuta dok sva voda od tikvica ne ispari. Skloniti sa vatre, još malo posoliti, po ukusu, pa povremenim mešanjem ohladiti. Nauljiti ruke pa oblikovati pljeskavice i peći ih na malo ulja da porumene.
Koristite proso na razne načine. Za supe, pite, hleb, uz povrće ili meso, sve jedno je, samo ga redovno unosite u svoj organizam. Još jedna zanimljivost iz istorije prosa. Stari Kinezi su ga smatrali za jednu od pet svetih biljaka pored soje, pirinča, pšenice i ječma. Proso je primenljiv i kao kozmetički preparat jer sadrži salicilnu kiselinu pa odlično deluje na nokte, kožu, kosu i zube.