Home Ishrana Avokado: Super Hrana na Dohvat Ruke + Gvakamole sos (RECEPT)

Avokado: Super Hrana na Dohvat Ruke + Gvakamole sos (RECEPT)

by Lola

Avokado je tropsko voće koje potiče iz Južne Amerike. Iako ima specifično blagi ukus koji se uklapa u mnoga jela nije povrće kao što mnogi misle. Raste na istoimenoj drvenastoj  biljci u Srednjoj Americi i Meksiku.

Biljka avokado je zimzeleno drvo  koje može da naraste do 20 metara visine. Listovi avokada su dužine 10-12 cm i elipsastog su oblika. Cvetovi avokada su veliki i sadrže 100-300 manjih cvetova. Oprašivanje se sprovede na samo 0,1% njih. Uzrok toga je što je prvog dana cvetanja sazreo samo tučak, a prašnici su još nerazvijeni. Cvet avokada se kasnije na jedan dan zatvara, a kad se ponovo otvori prašnici su zreli ali je tada tučak uvenuo. Takođe je zanimljivo da se cvetovi sa zrelim prašnicima i cvetovi sa zrelim tučcima otvaraju u različito doba dana. Plodovi avokada su okrugli, zelene su boje i teški do dva kilograma, a kora im je rapava.

Avokado se počeo uzgajati još 8000 godina pre nove ere. Prema legendama Maja  čarobne moći njihovih princeza potiču od avokada.  U 16-tom veku španski osvajači su ga preneli u Evropu, a od 17-og veka se preko Jamajke proširio i na Aziju. Početjom 20-og veka dolazi do Amerike, Meksika, Dominikanske Republike, Brazila, Kolumbije.

Plod avokada može biti težak od 150 grama pa do kilogram. Plodovi koji su zreli se blago savijaju pod pritiskom, a ako pritisak ostavi trag, avokado je prezreo. Ako plod ostavite na sobnoj temperaturi spakovan u papir sazrevanje se može ubrzati. Kad je zreo, može se čuvati u frižideru najviše dva dana.

Avokado – Super zdrava hrana!

Avokado mnogi nazivaju super hranom jer blagotvorno deluje na čitav organizam, hranljiv je, pomaže u sprečavanju pojave raka, dobar je i za oči. U jednoj studiji sprovedoj u Americi, naučnici su pokušavali da nadju univerzalnu namirnicu koja zadovoljava sve potrebe za mastima, vitaminima, mineralima i energijom ako bi čovek morao da jede jednu i samo jednu namirnicu do kraja života. Pobedu je odneo avokado.

Avokado sadrži i vitamine K i vitamine B kompleksa. Avokado je ukusan i veoma lekovit, a sigurno vam je poznato da se ekstrakt ove biljke nalazi i u brojnim kozmetičkim proizvodima. Takođe obiluje magnezijumom i kalijumom što pogoduje osobama koje počinju sa hrono ishranom, jer tada dolazi do izbacivanja viška vode koja sa sobom nosi i ova dva elementa pa dolazi do bolova u nogama. I osobe koje poste bi trebalo da dodaju avokado u svoju ishranu jer će ih držati sitim, a i uneće u  organizam dovoljno masti, a neće prekršiti pravila posta.

U 100 grama avokada ima 160 kalorija i 15 grama masti, ali to su dobre masti koje prijaju srcu i koje organizam  dugo drže sitim i pozitivno utiču na kilažu. Monozasićene masti  kojima avokado obiluje smanjuju nivo lošeg holesterola LDL, a povećavaju nivo dobrog HDL.

Avokado pozitivno deluje na krvne sudove i sprečava nastanak srčanih oboljenja. Ne sadrži natrijum i ima nizak nivo šečera, visok nivo folne kiseline, pomaže kod pamćenja.

Za oči je delotvoran jer sadrži 81 mikrogram karotenoida luteina koji je veoma važan za zdravlje očiju jer ga štiti od katarakte i makularne degeneracije. On je jedna od najboljih namirnica za ispiranje usta i eliminaciju lošeg zadaha jer uklanja bakterije koje se nalaze u ustima.

Avokado obaogaćuje ishranu svojim sadržajem vitamina, mineral i korisnih biljnih jedinjenja.  Poznat je i kao aligatorova kruška, smanjuje rizik pojave raka prostate, grudi i oralnih kancera. Preporučuje se osobama koje imaju problem sa sporijim pražnjenjem creva, veći krvni pritisak, aterosklerozu, anemiju, dijabetes ili gastritis.

Avokado štiti od raka dojke i prostate, bogat je vitaminom E. Ulje avokada se koristi za negu kože, ali i za pripremanje jela umesto maslinovog ulja. Mornari su avokado koristili kao maslac, a meksikanci ga veoma često koriste u kuhinji za pripremu raznih jela.

Avokado u ishrani

Kada prvi put probate avokado verovatno vam se neće svideti jer on kao da inema ukus i osetićete samo nešto mekano i masno. Sve će biti drugačije ako na njega iscedite malo limuna ili dodate malo soli i bibera, beli luk, pariku ili crveni luk. Može se koristiti kao namaz i preukusan je!

Nije preporučljivo kuvati avokado jer uništava aromu, ali se na kraju kuvanja nekog jela može dodati iseckan pre serviranja. Avokado može da se koristi u salatama, pasiran u umacima, hladnim supama i dezertima. Na vazduhu svež plod menja boju ali to se može izbeći ako se doda sok od limuna ili limete. Još jedno interesantno voće koje možete kupiti u prodavnicama je Pomelo.

Avokado će savršeno ići uz salate, paste, voće, povrće, dovoljno je samo da imate malo mašte i kada ga jednom uključite u ishranu sigurno će poststi nezaobilazna namirnica u Vašem domu!

Kako se jede avokado?

Avokado se jede sirov  i zreo, ali ga predhodno treba očistiti. Evo nekoliko saveta kako da oljuštite avokado. Voćka se prvo dobro opera, a pošto je kruškastog oblika, da vam ne bi skliznula s površine na kojoj je obrađujete stavite je na krpu.

Jednom rukom držite avokado sa strane, više prema gornjoj strani, a drugom presecite avokado po dužini krenuvši od uže strane. Avokado ima košticu koju treba izvaditi, pa kada nožem dođete do nje rukama odvojte ta dva presečena dela. Košticu ćete najlakše izvaditi kašikom.  Koru zasecite  nožem pa rukom oljuštite plod i isecite ga na kriške. Za jelo se koristi samo žuti deo. I još jedna napomena. Dnevno ne treba jesti više od četvrtine ploda.

Kako da odaberete savršen avokado

Kada kupujete avokado gledajte da bude zero što znači da ne bude svetlo zelen i tvrd na dodir već blago mekan. Ako je takav ostavite ga da sazri u kući. Kada se iseče unutra bi trebalo da je žućkaste boje, ali ne preterano svetao. Da ne bi potamneo odmah ga prelijte limunovim sokom, a ako ga čuvate nacedite limun i u posudu u koju ćete ga staviti i okrenite ga mesom na dole da bude u dodiru sa sokom sve vreme.

Gvakamole sos – Kako se pravi (RECEPT)

Poznati meksički sos koji se zove Gvakamole sos se takođe lako pravi. Meso dva zrela avokada se izgnječi pa mu se dodaju limunov sok, maslinovo ulje, glavica seckanog crnog luka i nekoliko čenova belog luka, biber, so, korijander, peršun, ljuta paprika ili neki drugi vama omiljen začin. Sve se to dobro izmeša da masa postane homogena pa se stavi u frižider na sat vremena. Ovaj sos se može koristiti uz pečenje, bareni krompir, ali i kao namaz za dvopek ili integralni hleb.

Salata od avokada

Zanimljiva i ukusna salata od avokada koja može biti i glavno jelo pravi se tako što se sitno iseckana i propržena slaninica pomeša sa sitno seckanim lukom, paradajzom, zelenom salatom i šnitama avokada. Doda se so, biber, maslinovo ulje i limeta. Stvarno je ukusno!

Iskoristite ceo avokado!

Avokado se može koristiti i uz testeninu, kada se pravi pasta od avokada,  ali se u kori avokada mogu i  servirati neka jela koja dobijaju sasvim drugi ukus. Najjednostavnije je u očišćen zreo plod avokada kome je izvađena koštica i na njeno mesto uliveno jaje koje se tako peče u rerni nekih 15 minuta.  Začini se koriste po ukusu.

Koštica od avokada je odličan antioksidans pa se i ona može iskoristiti u ishrani tako što se tučkom dobro usitni do praha pa se koristi kao začin koji se dodaje jelima. Ako je ne isitnite posadite je kako bi dobili novi avokado!

Ulje avokada se koristi u raznim kremama, losionima i maskama za lice jer hidrira kožu i sprečava prevremeni nastanak znakova starenja kože. Ulja avokada mogu pomoći kod ublažavanja simptoma psorijaze. Svakodnevno je potrebno namazati kožu uljem avokada kako bi se smanjila iritacija, svrab i perutanje ili ljuštenje kože.

Ako niste probali avokado vreme je da to učinite!

 

Save

Save

You may also like

Leave a Comment