Home Inspiracija i Motivacija USKRS ili VASKRS: U Susret Najvećem Hrišćanskom Prazniku (Običaji)

USKRS ili VASKRS: U Susret Najvećem Hrišćanskom Prazniku (Običaji)

by Lola
uskrs

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život, tj. vaskrsenje. Hršćansko verovanje kaže da se to desilo trećeg dana posle njegove smrti uključujući i dan smrti. Uskrs se praznuje tri dana, a njegov datum se menja svake godine, ali uvek je nedeljom.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik i proslavlja se u svim domovima uz tucanje jajima, svečanu trpezu, stare običaje. Pored njega, najradosniji hrišćanski praznik je Božić.  Običaji koji predhode Uskrsu se razlikuju. Tradicionalno počinju na Veliki četvrtak koji je dan pričešća. U domovima su sve pripreme u punom jeku za sutrašnje farbanje jaja.

Vrlo je važno razumeti koji su pravi uskršnji običaji, a koji su izmišljeni i ne predstavljaju hrišćansko učenje. Nemojte verovati u svakakve gluposti koje možete pročitati po internetu, naročito ako do sad niste čuli za njih. Uskršnji običaji su jednostavni, opštepoznati i ne menjaju se svake godine.

🥚 Dani Uskrsa

 • VELIKI PETAK. Na Veliki petak Isus je razapet na krstu na Golgoti, brdu koje se nalazi izvan Jerusalima. Na Veliki petak ne služe se liturgije, dan je strogog posta, u domovima se ne radi. Farbaju se uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom, koja je simbol Isusove krvi. Prvo crveno jaje koje je ofarbano naziva se čuvarkuća i po običaju se ostavlja u kući do sledećeg Uskrsa. Iako je Veliki petak tužan dan, u domovima se oseća topla porodična atmosfera jer se farbaju uskršnja jaja koja najavljuju radostan praznik Isusovog vaskrsnuća.

 

 • VELIKA SUBOTA. Posle velikog petka dolazi Velika subota koja je drugi dan hrišćanske žalosti jer je taj dan Isus proveo u Hadu. Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom se završavaju dani žalosti i nastupa praznik uskrsnuća.

 

 • USKRS ILI VASKRS. To je nedelja, prvi dan Uskrsa koji ove godine pada 8. aprila. Pravoslavni vernici Uskrs proslavljaju Svetom liturgijom, a katolički Svetom misom. Domaćice se trude da tog dana sve bude u veselim bojama sa puno kolača, radosti i dobrog raspoloženja.

🥚 Običaji na dan Uskrsa

U nedelju kada je poseban dan, radost se oseća na svakom koraku. Ujutru  se prvo odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu, pa kada se dođe iz crkve, upali se sveća, čita se Oče naš i uzimaju se jaja iz korpe i takmiči se čije je jaje najjače. Prvo se pojede uskršnje jaje pa tek onda ostala jela. Gostima se prvo da uskršnje jaje pa se onda služe ostala jela.

uskrs obicaji

Još ako vreme posluži, sreći nema kraja. Okuplja se šira porodica, družimo se, pričamo, kucamo jajima. Na stolu obavezno stoji korpa sa travom koja je tog jutra ubrana u dvorištu i u njoj šarena jaja koja su tog dana još lepša, što ovom prazniku daje posebnu draž.

Sitni poklončići, naravno uz ofarbana jaja, za najmlađe članove familije su spremni. Po nekim običajima oni se stave u travu da ih deca traže. To se smatra paganskim činom, ali to je veoma simpatično pa većina ljudi o tome ne razmišlja. Bitno im je da vide sreću svoje dece kada nađu spremljen poklon.

Jedan od običaja u Južnom Banatu, Bačkoj i Sremu je da se po ulicama kojim je prolazila litija pale vatra ili sveće u prozorima. I kod katolika je paljenje vatre bilo obavezno. Za Uskrs se spremaju razna jela, a posebno od jagnjećeg mesa, čorba, sarma i mnogo čega još kako bi trpeza bila što bogatija. Tu je i puno kolača i slatkiša, torte. Za Uskrs se mese posebni hlebovi. U nekim delovima Vojvodine i u istočnoj Srbiji se peku lepinje sa umetnutim celim jajetom koje se razmenjuju sa prijateljima.

🥚 Farbanje uskršnjih jaja

Svi mi imamo različite načine farbanja jaja, ali svi su vrlo zanimljivi i originalni. Najlepše je kada u farbanju jaja učestvuje cela porodica. Ujutru svi ustanu ranije nego obično, popije se jutarnja kafa pa se krene sa pripremama za farbanje jaja.

Deca obavezno odu da donesu razne trave koje koriste za ukrašavanje jaja. Onda se u kući vrši selekcija. Biraju se najlepše travke koje se stavljaju na jaja, jaja umotaju u najlon čarapu pa se stave da se kuvaju.

Običaj je da prvo napravimo crvenu farbu i u nju stavimo jaja sa i bez trave. Obično prvo crveno jaje koje izvadimo bude bez šare i njega ostavimo kao čuvarkuću. Čuvarkuću čuvamo ga do sledećeg Uskrsa.

Posle toga farbamo jaja bojama, lukovinom, voskom, lakom, lepimo sličice ili ih oblačimo u popularne kesice. Svi koristimo svoju kreativnost, pa svako od nas ima nekoliko svojih umetničkih dela. Najzanimljivija su jaja koja se farbaju raznim začinima kao što su šećer, biber, kakao, paprika. To su prava remek dela pa uglavnom ostanu netaknuta i služe za ukras u korpi.

Kada su jaja ofarbana sprema se hrana i poslastice za Uskrs. Obično je to sve ono što članovi porodice najviše vole. Od raznih đakonija i slanih predjela, obaveznog pečenja,  do predivnih kolača i torti.

farbanje jaja

🥚 Zašto se farbaju jaja na Uskrs?

Farbanje jaja se vrši u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica, devojka koja je sa Presvetom Bogorodicom bila uz Hrista u toku njegovog stradanja, putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i posetila cara Tiberija, dala mu u znak pažnje, kao poklon, crveno jaje i pozdravila ga rečima Hristos Voskrese. Crvena boja predstavlja nevino prolivenu krv na Golgoti, boju vaskrsenja jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što je badnjak simbol Božićne noći, uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Porodica je na okupu, dan prolazi u druženju i prijatnim razgovorima.

🥚 Palačinke na poseban način

Izabrali smo i jedan zanimljiv recept koji možete upotrebiti za Uskršnju trpezu. To su palačinke na poseban način.

Za njih je potrebno:

 • 4 palačinke
 • 6 jaja
 • 10 kašika brašna
 • 6 kašika pšeničnog griza
 • kašičica soli
 • 150 grama seckanog obarenog spanaća
 • 2 kašike ulja
 • prašak za pecivo
 • 100 ml jogurta
 • 250 grama sitnog sira
 • 2 veće pečene crvene paprike
 • 100 gram tanko sečene pizza šunke
 • 2 rendana kisela krastavčića
 • vezica svežeg peršuna
 • 5 listova tost sira
 • 10 kašika kisele pavlake.

Palačinke se ispeku na uobičajen način od jaja, brašna i mleka.

Jaja, ulje, mleko, so, prašak za pecivo, brašno, pšenični griz i sitno seckani obareni spanać dobro sjediniti pa ispeći u plehu 40 x 35 koji je obložen papirom za pečenje. Peče se nekih desetak minuta.

Još vruću koru umotati kao rolat u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, koru prebaciti na aluminijumsku foliju, odmotati, pa premazati preko cele kore sir, a samo na jednom kraju staviti pečenu papriku koju ste pre toga presekli i raširili. Tada se preko paprike premažu dve kašike kisele pavlake i poređati pizza šunku.

Na dve palačinke se stavi po dve kašike kisele pavlake i pospe se rendanim kiselim krastavčićima. Urolati ih.

Druge dve palačinke se premažu sa po dve kašike pavlake i pospu se sa malo seckanog peršuna.

Onda se preko pizza šunke poređa tost sir i poređaju palačinke, prvo dve sa krastavčićima, a onda druge dve. Pažljivo se pomoću aluminijumske folije sve to uvije u rolat, dobro se stegne rukama da bi sve dobro leglo i ostavi preko noći da odstoji u frižideru i dobro se ohladi. Sutradan je rolat spreman za sečenje i služenje!

Neka Vam ovi praznični dani proteknu u miru i veselju u krugu Vaših najmilijih i neka Vam ova godina donese samo radost i zdravlje.

Hristos Voskrese!

 

You may also like

Leave a Comment