Home Ishrana Kurkuma : Magičan Indijski Začin Sa 100 Namena

Kurkuma : Magičan Indijski Začin Sa 100 Namena

by Lola

Kurkuma ili indijski šafran ili žuti koren potiče iz Južne Azije, višegodišnja je zeljasta biljka koja pripada familiji đumbira iz čijeg se korena dobija aromatični začin koji ima ljut, blago gorak i smolast ukus. Kurkumin je prehrambeni aditiv izolovan iz kurkume, obeležava se sa E100. Izolovan je pre 200 godina, a struktura mu je određena 1910 godine.  Kurkuma štiti prehrambene proizvode od sunca pa se zbog te osobine koristi i kao sastojak mnogih krema za sunčanje. U kombinaciji sa aditivom E160b kurkuma se koristi za bojenje sira, putera, salata, margarina, senfova, piletine. Prirodnu žutu boju je dobila od prirodnih fenola koje sadrži. U Indiji i još po nekim zemljama se obavezno koristi u jelima od krompira, povrća, mahunarki, ribe, jagnjetine i piletine. Osim za ishranu koristi se i kao boja za tkanine i kao lekovito sredstvo.

Glavni proizvođači kurkume su Indija, Kina, i Indonezija i retko se van njih može naći sveža. Uglavnom se koristi u prahu na drugim područjima. Čuva se u tamnim staklenim flašicama jer gubi boju i oštrinu kad se direktno izlaže svetlu. Osim u prahu može se naći i u kapsulama, tinkturama ili kao ,,zlatno mleko” koje je veoma korisno i pomaže celokupnom organizmu.

Kurkuma sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan, selen i vitamine C, B1, B2, B3, B6, K, E.

kurkuma

KURKUMA KAO LEK:

Kurkuma se koristi preko 5000 godina i izuzetno je lekovita i u malim količinama ispoljava svoja antioksidansna i antibakteriska svojstva, štiti krvne sudove, deluje protivupalno na bolesti creva, zglobova, usporava pojave raka prostate, debelog creva, pluća, pojačava detoksikacione sposobnosti jetre, a neke studije joj daju i osobinu da zaustavlja napredovanje miltipleskleroze. Koristi se u oblogama za rane i opekotine, protiv depresije, sprečava nuspojave kod hemioterapije, može pomoći kod psorijaze, nadimanja, snižava nivo holesterola, a ekstrakt kurkume korišćen dva puta dnevno dve nedelje pomaže kod menstrualnih tegoba.

Primena kurkume je poznata u raznim umacima, siru, maslacu, likerima, slatkišima, s kiselim mlekom i mladim lukom jede se uz povrće na roštilju, dodaje se u testo za palačinke, a u Japanu je čak popularan i čaj od nje. U jela koja se spremaju uglavnom je doza jedna kašičica. Začin kurkuma je i jedan od sastojaka kari praha koji se koristi kao dodatak jelima.

Poslednjih godina urađeno je preko 2000 naučnih radova koji ispituju i dokazuju značaj i vrednost kurkume. Rade se intenzivno eksperimenti  sa kurkumom i razmatraju razne terapije za određene vrste bolesti.

Kurkuma se ne koristi kod dece ispod pet godina, trudnica, ako imate žuticu ili bolest žuči, gastritis ili čir na želucu. U ostalim slučajevima ako se koristi u preporučenim dozama, nema kontraindikacija.

 

  • U mešavini sa maslinovim uljem i biberom može se dodavati salatama i jelima. ¼ kašike kurkume, ½ kašičice maslinovog ulja i prstohvat mlevenog bibera je odnos u toj mešavini koju dobro treba promešati. Ne zaboravite da u salatu dodate i peršun!

 

  • Za bolesno grlo se koristi rastvor od ½ kašikice kurkume i ½ kašikice soli u čaši tople vode. Ispirati grlo nekoliko puta dnevno.

 

  • Za bolesne desni samo rastvorite kašikicu kurkume u čaši tople vode.

kurkuma

  • Kurkuma i med je odlična kombinacija dobra protiv anemije, a pomešana sa mlekom pomaže kod gripa i kašlja.

 

  • Za kašalj kašičicu kurkume staviti u 2,5 dcl mleka, dodati malo kima, malo soli i pola kašike pročišćenog maslaca. Piti vruće.

 

  • Čaj od kurkume se pravi tako što se kašičica kurkume prelije sa pola litre ključale vode i prokuva , doda se malo izrendanog đumbira i opet prokuva. Piti vruće, a sladiti po želji.

 

  • Mešavina kurkume i meda smanjuje crvenilo i tamne fleke na licu, koža će biti mekša i čista, a bora će biti sve manje.  Kašika meda i kašičica kurkume se pomešaju i nanesu na lice, malo drže i isperu mlakom vodom.

 

  • Kada je pomešamo sa malo vode dobijamo prirodnu pastu za izbeljivanje zuba.

 

  • Krompir sa kurkumom je jedno od preporučljivih jela. 2,5 kg krompira se kuva oko 8 minuta u posoljenoj void. Procedi se i prosuši pa se stavi u posudu za pečenje. Začiniti biberom, solju, sušenim čilijem, 1,5 kašičicom kurkume i sa 5 kašika maslinovog ulja. Peći na 200 stepeni oko 45 minuta, krompir će biti ukusan i hrskav.

 

 

Save

You may also like

Leave a Comment